- ANA SAYFAGiriş Noktanız
- BAŞKANLIKKurumsal Yapı
- BİR BAKIŞTA ABAB Yapısı ve İşleyişi
- AB İLE İLİŞKİLERTürkiye-Avrupa Birliği İlişkileri
- Türkiye-AB İlişkilerinin Tarihçesi
- Temel Belgeler
- Anlaşmalar
- Protokoller
- Katılım Ortaklığı Belgeleri
- Ulusal Programlar
- Avrupa Komisyonu Tarafından Hazırlanan Türkiye Raporları
- Genişleme Strateji Belgeleri
- AB'ye Katılım için Ulusal Eylem Planı (2016-2019)
- AB'ye Katılım İçin Ulusal Eylem Planı (2021-2023)
- Ortaklık Konseyi Kararları
- Türkiye-AB Zirvelerine İlişkin Belgeler
- Kurumsal Yapı
- Gümrük Birliği
- Türkiye- AB Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantıları
- VERİKaynaklar
- MEDYAHaber / Duyuru
- İLETİŞİMBize Ulaşın
- Daire Başkanı
- Ekonomik Kriterler
- Fasıl 4- Sermayenin Serbest Dolaşımı
- Fasıl 9- Mali Hizmetler
- Fasıl 16- Vergilendirme
- Fasıl 17- Ekonomik ve Parasal Politika
- Fasıl 18- İstatistik
- Fasıl 19- Sosyal Politika ve İstihdam
- Fasıl 20- İşletme ve Sanayi Politikası
- Fasıl 22- Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu
- Fasıl 25- Bilim ve Araştırma
- Fasıl 26- Eğitim ve Kültür
- Fasıl 32- Mali Kontrol
- Fasıl 33- Mali ve Bütçesel Hükümler
- Sekretaryası Yürütülen Alt Komite Toplantıları (3, 4, 5 ve 7 No'lu)
- Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog
- Türkiye-AB Bilim, Araştırma, Teknoloji ve Yenilik Yüksek Düzeyli Diyalog
- Yayınlar & Raporlar
Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog
29 Kasım 2015 tarihli Türkiye-AB Zirvesinde oluşturulması kararlaştırılan Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog kapsamında düzenlenen toplantılar iki bölümden oluşmaktadır. İlk olarak, iş dünyası diyaloğu kapsamında Türkiye ve AB iş dünyasının önde gelen temsilcileri Sayın Bakanlar ve AB Komiserleri ile bir araya gelerek görüş ve temennilerini dile getirmektedir. İkinci bölümde ise bakanlar arası resmi diyalog kapsamında hem Türkiye hem de AB’nin makroekonomik görünümü ve yapısal reformları ile yatırımlar için olası işbirliği alanları ele alınmaktadır. Toplantının her iki bölümüne Avrupa merkezli uluslararası finans kuruluşlarından temsilciler davet edilmektedir.
25-26 NİSAN 2016 TARİHLİ İLK TÜRKİYE-AB YÜKSEK DÜZEYLİ EKONOMİK DİYALOG TOPLANTISI
Türkiye ile AB arasında Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog (YDED) mekanizmasının ilk toplantısı 25-26 Nisan 2016 tarihlerinde sırasıyla İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirilmiştir.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve AB Komisyonu İş, Büyüme, Yatırım ve Rekabetten sorumlu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen’in eş başkanlıklarında düzenlenen toplantıya AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ekonomik ve Mali İşler, Vergi ve Gümrüklerden sorumlu Komiser Pierre Moscovici, Genişleme ve Komşuluk Politikaları’ndan sorumlu Komiser Johannes Hahn ile Çevre, Denizcilik ve Balıkçılık'tan sorumlu Komiser Karmenu Vella katılım sağlamıştır.
25 Nisan günü İstanbul’da Türkiye-AB İş Diyaloğu kapsamında Sayın Bakanlar ve Komiserler Türkiye ve AB iş dünyasının önde gelen temsilcileri ve Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (CEB) ile biraraya gelmiştir.
Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğun resmi temasları ise, 26 Nisan 2016 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilmiştir. Bu toplantıda; AB ve Türkiye'de yatırımlar, yapısal sorunlar ve reform adımları ile ekonomik görünüm ve makro-ekonomik politikalar ele alınmış ve yatırımlar için olası işbirliği alanları değerlendirilmiştir.
Ortak basın toplantısı ile sona eren toplantıların ardından ortak basın açıklaması yayımlanmıştır.
8 ARALIK 2017 TARİHLİ İKİNCİ TÜRKİYE-AB YÜKSEK DÜZEYLİ EKONOMİK DİYALOG TOPLANTISI
Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog (YDED) toplantısının ikincisi 8 Aralık 2017 tarihinde Brüksel'de düzenlenmiştir.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile AB Komisyonu İş, Büyüme, Yatırım ve Rekabetten sorumlu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen’in eş başkanlıklarında düzenlenen toplantıya Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Ekonomik ve Mali İşler, Vergilendirme ve Gümrük Birliğinden sorumlu Komiser Pierre Moscovici ve Ticaretten Sorumlu Komiser Cecilia Malmström (öğle yemeği) katılım sağlamışlardır.
Toplantının iş dünyası diyaloğu kısmına Türkiye’den TOBB, TÜSİAD, TİM, TESK, DEİK, MÜSİAD, YASED, TÜRKONFED, TİSK, KAGİDER, İKV, TEPAV ve Koç Holding-Ford Otosan, AB tarafından ise Eurochambers, Business Europe, European Services Forum, Glaxo Smith Kline ve SEE Telecom temsilcileri de iştirak etmişlerdir.
Toplantılara Avrupa merkezli uluslararası finans kuruluşları (Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası) da davet edilmiş ve programın tamamına katılmışlardır.
Program 8 Aralık sabahı iş dünyası diyaloğu ile başlamış ve sonrasındaki basın toplantısının ardından öğleden sonra bakanlar arası resmi diyalog oturumu ile sona ermiştir.
Toplantının iş dünyası diyaloğu bölümünde, Türkiye ve AB’den iş dünyası kuruluşları ve özel şirket temsilcileri Bakanlar, Komiserler ve uluslararası finans kuruluşları ile birlikte iki taraf arasında ekonomik etkileşim ve işbirliğinin artırılması ve iş ortamı ile ilgili konularda görüş alışverişinde bulunmuşlardır. Bakanlar arası resmi ekonomik diyalog bölümünde ise, AB ve Türkiye ekonomilerine ilişkin makroekonomik görünüm ve yapısal reformlar ele alınmıştır.
Toplantıların sonunda ortak basın açıklaması yayımlanmıştır.
28 ŞUBAT 2019 TARİHLİ ÜÇÜNCÜ TÜRKİYE-AB YÜKSEK DÜZEYLİ EKONOMİK DİYALOG TOPLANTISI
Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog (YDED) toplantısının üçüncüsü 28 Şubat 2019 tarihinde İstanbul’da düzenlenmiştir.
Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Berat Albayrak ile AB Komisyonu İş, Büyüme, Yatırım ve Rekabetten sorumlu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen’in eşbaşkanlıklarında düzenlenen toplantıya Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Ulaştırmadan sorumlu Komiser Violeta Bulc ile Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı katılım sağlamıştır.
Toplantının iş dünyası diyaloğu kısmına Türkiye’den TOBB, TÜSİAD, TİM, TESK, DEİK, MÜSİAD, YASED, TİSK, KAGİDER ve İKV, AB tarafından ise Eurochambres ve Business Europe temsilcileri iştirak etmişlerdir.
Toplantılara ayrıca Avrupa merkezli uluslararası finans kuruluşları (Avrupa Yatırım Bankası-EIB, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası-EBRD ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası-CEB) da davet edilmiş ve programın tamamına katılmışlardır.
Program 28 Şubat sabahı iş dünyası diyaloğu ve sonrasındaki basın toplantısının ardından öğleden sonra bakanlararası resmi diyalog oturumu ile sona ermiştir.
Toplantının iş dünyası diyaloğu bölümünde, iki taraf arasında ekonomik etkileşim ve işbirliğinin artırılması ve iş ortamı ile ilgili konularda görüş alışverişinde bulunulmuştur. Bakanlararası resmi ekonomik diyalog bölümünde ise, AB ve Türkiye ekonomilerine ilişkin makroekonomik görünüm ve yapısal reformlar ele alınmıştır.
Toplantıların sonunda ortak basın açıklaması yayımlanmıştır.
3 NİSAN 2025 TARİHLİ DÖRDÜNCÜ TÜRKİYE-AB YÜKSEK DÜZEYLİ EKONOMİK DİYALOG TOPLANTISI
Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog (YDED) toplantısının dördüncüsü 3 Nisan 2025 tarihinde Brüksel’de düzenlenmiştir.
Toplantı ülkemiz adına Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek, Avrupa Komisyonu adına ise Ekonomiden sorumlu AB Komiseri Valdis Dombrovskis ile Genişlemeden sorumlu AB Komiseri Marta Kos’un eş başkanlıklarında gerçekleşmiştir.
Program 3 Nisan sabahı bakanlar arası resmi diyalog ile başlamış, ardından iş dünyası diyaloğu oturumu ile sona ermiştir.
Toplantının bakanlar arası resmi diyalog bölümünde, Türkiye ve AB'deki makroekonomik görünüm ve politikalar, AB'nin rekabetçiliği güçlendirmeye yönelik son girişimleri ve ülkemizin 2025-2027 Ekonomik Reform Programı kapsamında üretkenliği artırmak ve uzun vadeli ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla yürüttüğü yapısal reformlar ele alınmıştır.
Toplantıların ilgili gündem maddesine Avrupa merkezli uluslararası finans kuruluşları (Avrupa Yatırım Bankası-EIB, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası-EBRD ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası-CEB) da katılım sağlamıştır.
Toplantının iş dünyası diyaloğu kısmına ise Türkiye’den TOBB, TÜSİAD, TİM, DEİK, MÜSİAD, TİSK, TURKONFED ve İKV, AB tarafından ise Eurochambres, SME United ve Business Europe temsilcileri iştirak etmiş, ayrıca Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası, Fransa Kalkınma Ajansı (AfD) ve Hollanda Kalkınma Bankası (FMO) katılım sağlamıştır.
İş dünyası diyaloğu bölümünde, “rekabetçilik ve yeşil dönüşüm” ile “KOBİ’lerin uzun dönemli finansmanı” başlıklarında işbirliğinin artırılması ile ilgili görüş alışverişinde bulunulmuştur.
Toplantıların sonunda ortak sonuç bildirgesi yayımlanmıştır.