ENGLISH
  Güncelleme: 28/06/2011

* Tekirdağ İli 2010 Yılı Birinci AB Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı

 

Avrupa Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Cangir tarafından verilen konferansta Türkiye'nin AB üyelik süreci üzerinde duruldu. Süreçle ilgili konuşan Cangir; AB'ye yaklaşırken asla bir eziklik psikolojisi içinde değiliz. Kendimize özgüvenimiz çok fazla. Aksine AB'ye: -küresel bir güç olmak istiyorsan bizi almak zorundasın.- diyoruz, dedi.

 

AB üyesi olan ülkelerin kısa zamanda saygın ülkeler konumuna geldiğini ifade eden Cangir, Türkiye'nin de anayasa ve reform paketleriyle, insan hakları için ve yolsuzluklara karşı verdiği mücadeleler sonucunda AB sürecini iyi bir şekilde geçirmeye çalıştığını belirtti. Bunların milletin iradesi sonucunda gerçekleştirildiğini anlatan Cangir; AB bize bu konuda bir ivme kazandırdı. Karanlıkta fener görevi yapıyor. Önemli olan milletin enerjisini doğru yönde kullanabilmek. Bizler de şimdi milletin gücünü daha müreffeh hale getirmek için çalışıyoruz, dedi.

Cangir konuşmasında; AB, bazı konularda doğru yolu bulmuş. Bu nedenle biz de onlardaki modeli uygulayarak daha hızlı yol alıyoruz. AB ye yaklaşırken asla bir eziklik psikolojisi içinde değiliz. Kendimize özgüvenimiz çok fazla. Aksine AB ye: -Küresel bir güç olmak zorundaysan bizi almak zorundasın.- diyoruz. AB dünya ekonomisinin yüzde 35 ine sahip. Türkiye bulunduğu konum itibarıyla kültürel ve sosyal gücüyle AB nin yumuşak gücünü oluşturabilecek nitelikte. Biz 3. ligde şampiyonluğa oynamak yerine 1. ligde oynamak istiyoruz. Bu sürecin sonunda üye olmak istiyoruz. Türkiye, doğru yolda ilerliyor. AB, tüm fasılları açsa da açmasa da 2013 e kadar tam üyelik için önümüze konulan şartların tamamını yerine getireceğiz. AB ye bu tarihten sonra bahane üretecek fırsat tanımayacağız, dedi.

Son yıllarda yapılan atakla ekonominin iyi durumda olduğunu ifade eden Cangir; Dünya nın 16, Avrupa nın da 6. en büyük ekonomisiyiz. Hatta bazı kesimlerde dünyada 9. sıraya yükseleceğimiz bile söyleniyor. Şu anda sıralama ABD, Çin, Japonya, Hindistan, Almanya, İngiltere, Fransa şeklinde ilerliyor. Son zamanlarda ise bu sıralama da Çin, Hindistan, Brezilya, Türkiye, Meksika, Endonezya ve Rusya olarak sayılmaya başladı. Bu da dünyanın ekseninin doğuya doğru kaydığını gösteriyor, dedi.

Konferansın açılışında bir konuşma yapan Valimiz Sayın Zübeyir Kemelek de konuşmasında; Bilindiği üzere bir devlet politikası olan Avrupa Birliğine katılım sürecimiz kararlılıkla devam etmektedir. Yapılan siyasi reformlar, yasal değişiklikler, benimsenen kriterlerle ülkemizin daha saydam, daha demokratik, daha hukuka bağlı, daha güçlü ve daha müreffeh hale gelmesi amaçlanmaktadır. Kuşkusuz Avrupa Birliğine katılım sürecimizin başarıyla yürütülmesi sadece merkezi yönetimin değil, taşra teşkilatlarının, yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının da içine dahil olması gereken ciddi bir gayret ve koordinasyon meselesidir. Bu süreçte yapılan reformların tam olarak hayata geçirilmesi, izlenmesi, Avrupa Birliğine üyelik sürecimizin kamuoyuna daha iyi anlatılabilmesi, Avrupa Birliği mali kaynaklarının kamu ve özel kesim tarafından daha verimli kullanılması büyük bir önem ve zorunluluk gerektirmektedir. İller bazında bu etkinlik ve koordinasyonun en iyi şekilde sağlanabilmesi için İçişleri Bakanlığımızın talimatlarıyla Avrupa Birliği'ne Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu oluşturulmuştur. Bu kurulda Kaymakamlarımız, Üniversitemiz, Belediye Başkanlarımız, İlgili Kamu Kuruluşlarının Yöneticileri, Meslek Odalarımız ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızın Temsilcilerine yer verilmiştir. Kurulumuz yapılan mevzuat düzenlemelerinin İl düzeyinde uygulamasını takip etmek, Avrupa Birliği Fon ve Mali Kaynaklarından azami ölçüde yararlanmak ve proje süreçleri için gerekli idari ve beşeri kapasiteyi arttırmak, Avrupa Birliği üyelik sürecimizle ilgili sağlıklı kamuoyu oluşturmak hususlarında çaba sarfedecektir. Bugün bu kurulumuzu geniş bir katılımla toplantıya çağırmış bulunuyoruz. Zira Avrupa Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Mehmet Cangir -Avrupa Birliği Üyelik Sürecimiz ve Kurulumuzun Vizyonu- hususunda bir konferans vermek üzere aramızda bulunuyor. Ben davetimizi kabul edip geldiği için kendilerine teşekkür ediyorum. Siz değerli kurul üyelerimizin ve tüm katılımcı arkadaşlarımın başarılı çalışmalarının devamını diliyorum, dedi.

 

Toplantıya Sayın Valimizin yanı sıra Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, Daire ve Okul Müdürleri, Belediye Başkanları, Meslek Odası Temsilcileri ve Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

 

 

 

 

 

 

 


Güncelleme: 28/06/2011 / Hit: 6,669

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı