- ANA SAYFAGiriş Noktanız
- BAŞKANLIKKurumsal Yapı
- BİR BAKIŞTA ABAB Yapısı ve İşleyişi
- AB İLE İLİŞKİLERTürkiye-Avrupa Birliği İlişkileri
- VERİKaynaklar
- MEDYAHaber / Duyuru
- Etkinlikler
- Ufuk 2020 Programı Avrupa Yeşil Mutabakat Çağrısı Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
- Sofya Büyükelçiliğimizde Sınır Ötesi İşbirliği Programları, Sivil Toplum Diyaloğu Projeleri ve Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programlarına İlişkin Sunum Gerçekleştirilmiştir
- INTERREG-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı İkinci Çağrı Teklifi Kapsamında Sözleşme İmzalama Töreni
- Duyurular
- Güncel Hibeler
- Sosyal Medyalarımız
- Etkinlikler
- İLETİŞİMBize Ulaşın
- Valiliklerin AB Sürecinde Etkinliğinin Artırılması Projesi
- İllerimiz AB'ye Hazırlanıyor Programı
- Ankara AB'ye Hazırlanıyor
- İstanbul AB'ye Hazırlanıyor
- Adana
- Adıyaman
- Afyon
- Ağrı
- Aksaray
- Amasya
- Ankara
- Antalya
- Ardahan
- Artvin
- Aydın
- Balıkesir
- Bartın
- Batman
- Bayburt
- Bilecik
- Bingöl
- Bitlis
- Bolu
- Burdur
- Bursa
- Çanakkale
- Çankırı
- Çorum
- Denizli
- Diyarbakır
- Düzce
- Edirne
- Elazığ
- Erzincan
- Erzurum
- Eskişehir
- Gaziantep
- Giresun
- Gümüşhane
- Hakkari
- Hatay
- Iğdır
- Isparta
- İstanbul
- İzmir
- Kahramanmaraş
- Karabük
- Karaman
- Kars
- Kastamonu
- Kayseri
- Kırıkkale
- Kırklareli
- Kırşehir
- Kilis
- Kocaeli
- Konya
- Kütahya
- Malatya
- Manisa
- Mardin
- Mersin
- Muğla
- Muş
- Nevşehir
- Niğde
- Ordu
- Osmaniye
- Rize
- Sakarya
- Samsun
- Siirt
- Sinop
- Sivas
- Şanlıurfa
- Şırnak
- Tekirdağ
- İl AB Daimi Temas Noktası
- AB'ye Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu
- Valilik AB Birimi
- Tekirdağ İlinde AB Faaliyetlerine İlişkin Haberler
- Tokat
- Trabzon
- Tunceli
- Uşak
- Van
- Yalova
- Yozgat
Tekirdağ
TEKİRDAĞ İLİNDE KATILIM ÖNCESİ AB MALİ YARDIMI KAPSAMINDA FİNANSE EDİLEN PROJELER
Avrupa Birliği tarafından ülkemize sağlanan Katılım Öncesi Mali Yardımı kapsamında Tekirdağ İlinde uygulanan projeler "AB hibe programları kapsamında finanse edilen projeler" ve "pilot proje uygulamaları" olmak üzere iki başlık altında değerlendirilebilir.
1. AB Hibe Programları:
Avrupa Birliği tarafından ülkemize sağlanan Katılım Öncesi Mali Yardımı kapsamında yürütülen Hibe Programları aracılığı ile Tekirdağ İlinde toplam 7 projeye hibe desteği sağlanmıştır. Tekirdağ ilinde başarılı olan 7 projeye sağlanan hibe desteği toplam 662.374,56 Avro'dur. Türkiye geneli kapsamında illere göre yapılan başarı değerlendirmesinde Tekirdağ ili sağlanan hibe desteği itibariyle 64. sırada yer almaktadır. (http://www.cfcu.gov.tr/hibe.php?lng=tr)
2. Pilot Projeler/Programlar:
Hibe Programlarından farklı olarak merkezi kamu kurum ve kuruluşlarımız (bakanlıklar, müsteşarlıklar vb. kuruluşlar) tarafından geliştirilen pilot projeler/programlar aracılığı ile İllerimizde AB projeleri uygulanabilmektedir. Tekirdağ ilinde uygulamaya geçirilen toplam 9 pilot proje/program bulunmaktadır. Pilot projelere ilişkin detaylar aşağıda sunulmuştur:
Proje-1: AB Balıkçılık Müktesebatına Uyum Projesi
Program: Katılım Öncesi AB Mali Yardımı 2003 Yılı Programı
Proje Bütçesi: 6,6 Milyon Avro
Proje Sahibi Kuruluş: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
Uygulama Yeri: Adana, Artvin, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Giresun, Hatay, İstanbul ,
Kastamonu, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Muğla, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Yalova, Zonguldak
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yürütülen AB Balıkçılık Müktesebatına Uyum Projesi temel amacı AB Balıkçılık Mevzuatına uyum sağlanarak nihayetinde ulusal ekonomiye balıkçılık sektörünün katkısının arttırılmasının sağlanmasıdır.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın sektör yönetimi muhafaza, kaynak yönetimi kontrol önlemlerinin etkinliğini artırarak Ortak Pazara uyumun arttırılması ve bu yönde balıkçı gemilerinin bilgisayar ortamında kaydı, takibi ve istatistiki bilgilerinin kaydı çalışmalarına temel olacak Projesi, Türkiye‘de balıkçılık sektörünün geliştirilmesi için 29 ilde Balıkçılık Liman Ofislerinin İnşaatını da içermektedir.
Proje-2: AB Ortak Tarım Politikasının Uygulanmasına Hazırlık
Program: Katılım Öncesi AB Mali Yardımı 2004 Yılı Programı
Proje Bütçesi: 2 Milyon Avro
Proje Sahibi Kuruluş: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
Uygulama Yeri: Tekirdağ, Ağrı
Proje ile AB Ortak tarım politikasına uyum doğrultusunda Entegre İdari ve Kontrol Sisteminin (IACS) oluşturulması ve kurumsal kapasitesinin kurulması hedeflenmektedir. IACS Sisteminin Amacı, çiftçilere topluluk bütçesinin %30'unu oluşturan yılda yaklaşık 25 milyar Euro değerindeki topluluk yardımının doğru olarak ödenmesinin ve tahsisinin sağlanması ve yanlış beyanların engellenmesidir Proje kapsamında iki tane alt proje yapılmıştır:
1- Entegre idari ve kontrol sisteminin ve parsel tanımlama sisteminin oluşturulması projesi: Proje kapsamındaTekirdağ ve Ağrı illerinde Pilot Proje uygulamaları yapılmıştır. Bu doğrultuda 8000 km2lik bir alan için ortofoto (Bir hava fotoğrafının küçük temel yüzeylerinin doğrultulması, ölçeklendirilmesi ve birleştirilmesiyle elde edilen belge fotoğraf) oluşturulmuştur.
2- Kırsal Kalkınma Planı Hazırlanmasına Destek ve Planın Uygulanmasını Sağlamak Üzere Kurumsal Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi
Proje-3: Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Projesi
Program: Katılım Öncesi AB Mali Yardımı 2005 Yılı Programı
Proje Bütçesi: 4,8 Milyon Avro
Proje Sahibi Kuruluş: Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK)
Uygulama Yeri: Adana, Antalya, İstanbul, Konya, Malatya, Manisa, Nevşehir, Samsun, Amasya, Balıkesir, Düzce, Eskişehir, Erzurum, Hatay, Kastamonu, Kırklareli, Muğla, Ordu, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Uşak, Yozgat
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu tarafından uygulanan proje ile Türkiye'deki 25 ilde kadınlara yönelik girişimcilik eğitim verilmiş ve danışmanlık hizmetleri sağlanmıştır. 2006-2008 yılları arasında Tekirdağ Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından uygulanan proje ile Tekirdağ ilinde iş sahibi veya yeni iş kurmak isteyen kadınlara eğitim ve danışmanlık hizmeti desteği sağlanmıştır.
Proje-4: Aktif İstihdam Tedbirleri Projesi
Program: Katılım Öncesi AB Mali Yardımı 2006 Yılı Programı
Proje Bütçesi: 20 Milyon Avro
Proje Sahibi Kuruluş: Türkiye İş Kurumu
Uygulama Yeri: İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Adana, Kayseri, Zonguldak, Gaziantep, Tekirdağ, Mersin, Antalya, Manisa, Konya, Eskişehir, Sakarya, Balıkesir, Samsun, Malatya, Aydın, Şanlıurfa, Denizli, Trabzon, Sivas, Diyarbakır, Çorum, Hatay ve K.Maraş
Türkiye İş Kurumu tarafından yürütülen proje ile yereldeki kuruluşların işsizlik ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara katkı sağlanması hedeflenmiştir. Proje, İŞKUR tarafından gerçekleştirilen işsizlik verileri araştırması kapsamında kayıtlı işsizlik oranın en yüksek olduğu 28 ilde yürütülmektedir. Proje kapsamında yerel kuruluşlar tarafından geliştirilen ve işsizlik ile mücadeleyi amaçlayan projelere 400.000 Avro'ya kadar destek sağlanmıştır. Proje kapsamında yürütülen hibe programı çerçevesinde toplam 101 projeye finansman sağlanmıştır. Tekirdağ ilinde sunulan projelerden "Trakya Aktif Genç İşadamları Derneği (TAGİD)" ve "Saray Köylere Hizmet Götürme Birliği"nin projeleri başarılı olmuş ve Program kapsamında destek sağlanmıştır.
Proje-5: Pilot Çiftlik Muhasebe Veri Alanının Kurulması Projesi
Program: Katılım Öncesi AB Mali Yardımı 2006 Yılı Programı
Proje Bütçesi: 1,3 Milyon Avro
Proje Sahibi Kuruluş: Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı
Uygulama Yeri: Konya, Bursa, İzmir, Tekirdağ, Adana, Şanlıurfa, Giresun, Erzurum ve Nevşehir
Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA), tarım işletmelerinin muhasebe verilerinin toplanması amacıyla oluşturulan bir sistem olup, bu sistem sayesinde tarımsal işletmelerin ekonomik yapıları etkin olarak izlenebilmektedir. 2008 yılında uygulanmasına başlanan proje kapsamında, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından belirlenen pilot illerde, sistemin kurulmasına katılım sağlayan, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı tarımsal işletme sahiplerine, bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde katılım desteği ödenmesi planlanmaktadır.
Proje-6: Jandarmanın Avrupa İnsan Hakları Standartları Konusunda Eğitimi
Program: Katılım Öncesi AB Mali Yardımı 2006 Yılı Programı
Proje Bütçesi: 1,9 Milyon Avro
Proje Sahibi Kuruluş: İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı
Uygulama Yeri: İstanbul(Ümraniye, Gaziosmanpaşa, Beykoz, Pendik, Şile), Denizli, Diyarbakır (Merkez, Bismil), Aydın(Nazilli), İzmir (Çeşme, Aliaağa), Ankara(Çankaya, Yenimahalle), Kocaeli (Merkez), Şanlıurfa (Merkez), Elazığ (Merkez), Sakarya (Merkez), Muğla (Bodrum, Fethiye), Adana (Seyhan), Hatay (Merkez), Antalya (Manavgat), Mersin (Tarsus, Erdemli), Van (Merkez), Bursa (Merkez, Osmangazi), Tekirdağ (Çorlu), Kayseri (Kocasinan), Kütahya (Merkez)
Adaletin üstünlüğü ve insan haklarına saygılı bir icra sisteminin işlemesini desteklemek için Türkiye jandarma personelinin AB insan hakları standartları alanında bilgi ve yeteneklerinin artırılmasını öngören proje kapsamında, 200 kadar jandarma okullar eğitmenleri ve JİHİDEM personelinin eğitiminin yanı sıra ''cezai soruşturmalardaki ifade alma süreci" ile ilgili çalışmalar da yer almaktadır. Adli soruşturmalar sırasında jandarma, polis, savcı ve avukatlar arasındaki koordinasyon ve işbirliğini güçlendirerek ifade alma eylemini kanıta dayalı cezai kovuşturma aracına dönüştürmek; Türkiye jandarmasının yakında uygulamaya geçireceği İnsan Hakları Konseptinin oluşturulmasına katkıda bulunmak; güvenlik dahil olmak üzere vatandaşlarına tüm hizmetleri demokratik ilkeler ve insan hakları ışığında verebilecek istikrarlı kurumlar yaratarak Türkiye'nin katılım sürecinde Kopenhag kriterlerini yerine getirme çabalarını desteklemek bu projenin temel hedefleridir.
Proje ile Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde 30 pilot ifade alma odasının tadilatına yönelik bir yatırım bileşenini de içermektedir. Proje kapsamında Tekirdağ ilinde de ifade alma odalarının tadilatı yer almaktadır. Projenin uygulaması tamamlanmıştır.
Proje-7: AB İş Geliştirme Merkezileri (ABİGEM) Ağının Geliştirilmesi Projesi
Program: Katılım Öncesi AB Mali Yardımı 2006 Yılı Programı
Proje Bütçesi: 32,5 Milyon Avro
Proje Sahibi Kuruluş: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği
Uygulama Yeri: Birinci Aşama (İzmir, Kocaeli ve Gaziantep)
İkinci Aşama (Afyon, Çorum, Denizli, Eskişehir, Erzurum, Kayseri, Konya, Malatya, Trabzon, Adana, Tekirdağ ve Uşak)
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yürütülen proje, KOBİ'lere iş geliştirme alanında destek vermeyi amaçlamaktadır. Proje kapsamında Tekirdağ Sanayi ve Ticaret Odası bünyesinde Trakya AB İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) kurulmuştur. ABİGEM ile Tekirdağ ilindeki KOBİ'lerin ihracat, ithalat, üretim, pazarlama, kapasite artırımı, mesleki eğitim, girişimcilik vb konulardaki ihtiyacını karşılayacak hizmetler sunulmaktadır.
Proje-8: Marmara Bölgesinde Hava Kalitesi Alanında Bölgesel Kurumsal Kapasite Geliştirilmesi Projesi
Program: IPA-I Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma Bileşeni 2007 Yılı Programı
Proje Bütçesi: 7 Milyon Avro
Proje Sahibi Kuruluş: Çevre ve Orman Bakanlığı
Uygulama Yeri: İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Bilecik
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen "Marmara Bölgesinde Hava Kalitesi Alanında Bölgesel Kurumsal Kapasite Geliştirilmesi Projesi", AB Hava Kalitesi Çerçeve Direktifi'nin içerdiği düzenlemeleri etkin, verimli ve şeffaf bir şekilde Marmara Bölgesi'nde uygulamayı amaçlamaktadır. Bu Proje kapsamında 2011 yılı sonuna kadar 11 ilde 39 adet hava kalitesi ölçüm istasyonu ve kalibrasyon laboratuarı kurulacak; çevre izleme ağının yönetiminde ve operasyonunda görev alacak 30 adet uzman eğitilecek; Bölgesel Kalibrasyon Merkezi, Bölgesel Veritabanı Merkezi ve Bölgesel Bakım Merkezi kurulacak; Temiz Hava Eylem Planı uygulamaya geçirilecek; Marmara Bölgesi'ndeki yerel yönetimler, üniversiteler, odalar ve sivil toplum örgütleriyle çalıştay ve seminerler düzenlenecektir. Bu projenin Türkiye'nin diğer bölgeleri için model olması ve ileriki yıllarda diğer bölgelerde de uygulanması amaçlanmaktadır. Proje 23 Eylül 2009 tarihinde uygulanmaya başlanmıştır.
Proje-9: Karadeniz Havzası İşbirliği Programı
Program: IPA-II Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Sınır Ötesi ve Bölgesel İşbirliği Bileşeni
Proje Bütçesi: 18,9 Milyon Avro
Proje Sahibi Kuruluş: Avrupa Birliği Bakanlığı
Uygulama Yeri: Karadeniz Havzasındaki 25 İl
Karadeniz Havzası İşbirliği Programı, Karadeniz Havzasındaki ülkeler arasında ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesini ve sınır bölgelerindeki işbirliğini güçlendirerek iyi komşuluk ilişkilerini desteklemeyi amaçlamaktadır. Programa, Karadeniz'e kıyısı ve/veya yakınlığı olan toplam on ülke katılmaktadır. Bu ülkelerdenBulgaristan, Romanya ve Yunanistan Avrupa Birliği (AB) üyesi; Türkiye AB'ye aday ülke; Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Rusya ve Ukrayna ise ortak ülke olarak program kapsamında yer almaktadır. 2007-2013 döneminde uygulanacak program için Türkiye'nin faydalanabileceği bütçe 18.9 Milyon Avro'dur. Program, Türkiye'nin Karadeniz Havzasında yer alan Düzey-2 bölgelerinde uygulanacaktır. Program kapsamında toplam 7 Düzey-2 bölgesi ve 25 il bulunmaktadır.
Programın yürütmekle yetkili kurum Romanya Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığıdır. Program farklı konularda geliştirilecek Hibe Programları aracılığı ile yürütülecektir. Teklif çağrıları kapsamında hazırlanacak projeler Bükreş'teki Romanya Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığına sunulacaktır. Projelerin değerlendirmesi on ülkeden ilgili kurumların temsilcilerinden oluşacak ortak bir komite tarafından yapılacaktır. Hibe programları kapsamında ekonomik, ticari, sosyal, kültürel işbirliği, çevre sorunları ile mücadele ve ortak politika geliştirme, turizmin geliştirilmesi gibi konularda bölgedeki ülkelerden en az üç kuruluş ortaklığında geliştirilen projelere finansman desteği sağlanacaktır.
Ayrıntılı Bilgi: