ENGLISH
  Güncelleme: 09/06/2011

* Ordu İli 2011 Yılı AB Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu Birinci Toplantısı

Ordu Valiliği Avrupa Birliğine Uyum, Dayanışma ve Yönlendirme Kurulu 2011 yılı birinci toplantısı Vali Yardımcısı ve Avrupa Birliği İl Daimi Temas Noktası Salih YÜCE Başkanlığında 18 Mayıs 2011 tarihinde İl Genel Meclisi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

ordu1_udyk_18mayis2011

AB Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu, daha önce gerçekleştirilen toplantılar sonrasındaki dönemin değerlendirmesi, AB-DİK çalışmalarının kısa sunumu ve değerlendirmesi, kurum ve kuruluşların AB ve DOKA hibe programları kapsamında yaptıkları çalışmalar, Ordu'da faaliyete başlayan DOKA Yatırım Destek Ofisinin tanıtımı ve faaliyetleri hakkında bilgi verilmesi, ÖDES'e sunulan proje teklifleri hakkında bilgi verilmesi, Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi'nin web sitesinin tanıtılması, ileriye dönük hazırlıklar ve çalışmaları içeren gündemle toplandı.

ordu1_udyk_18mayis2011

Vali Yardımcısı ve Avrupa Birliği İl Daimi Temas Noktası Salih YÜCE Başkanlığında gerçekleşen ‘AB Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı'na, AB Hibe Programlarından yararlanmak üzere proje hazırlayan ve proje ofisi oluşturan ilçe kaymakamları, belediye başkanları, Kurul İzleme Komitesi üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, meslek kuruluşları temsilcileri ile sivil toplum örgütlerinin yöneticileri katıldı.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Salih YÜCE, toplantıda, Ordu ilinin AB Hibe Programlarından en üst düzeyde yararlanabilmesi için bugüne kadar yapılan çalışmaların ve bundan sonra yapılması gereken çalışmaların değerlendirileceğini belirterek, şunları söyledi: "Avrupa Birliği ve DOKA hibe programlarından ilimizin en üst düzeyde yararlanabilmesini sağlamak üzere il genelinde kurulan 47 proje ofisi ve bu ofislerde 96'sı sertifikalı olmak üzerde 116 personel ile çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Valiliğimiz, Avrupa Birliği Proje Ofisleri konusunda yapılanmasını tamamlamış ilk 4 il içerisinde yer almaktadır. İlimizde uygulanmakta veya uygulanacak olan 29 adet proje karşılığında 45.267.188 avro'luk hibe elde edilmiştir. Özellikle proje ofislerimizin, Merkezi Finans ve İhale Birimi operasyonel hibe programlarını, bakanlıklar ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından ilimizin de dahil edildiği hibe programlarını takip edip, proje yapmalarını istiyoruz. Proje hazırlanması konusunda Valiliğimiz bünyesindeki AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi'nde görev yapan uzman arkadaşlarımızdan her türlü teknik destek alınabilir."

Toplantıda, Kurul İzleme Komitesi Başkanı Celal EKER de, kurum ve kuruluşların proje ofislerinin çalışmalarıyla ilgili ‘İzleme Raporu'nu okuyarak, şunları dile getirdi: "AB Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulunun 17.06.2010 tarihinde yapılan toplantısında oluşturulan izleme ekibimiz çalışmalarını sürdürmektedir. Dördüncüsünü yaptığımız bu toplantı için, izleme cetvelleri il ve ilçelerimizde kurulu bulunan 47 proje ofisine gönderilmiş olup alınan bilgiler tarafımızca değerlendirilmiştir. Öncelikle il merkezinde ve ilçelerimizde kurulan proje ofisindeki görevli personelin tamamına yakının Valiliğimizce düzenlenen eğitim programına katılarak, proje hazırlanması konusunda gerekli eğitimi almış olmaları memnuniyet vericidir. Ancak, kurulan proje ofislerinin bir kısmı halen proje yapmamış olup, bir an evvel gerek Merkezi Finans ve İhale Birimine ve gerekse DOKA'ya proje hazırlamalarını tavsiye ederiz."
2007 yılından buyana uygulanan toplam 29 projeden Ordu'ya 45.267.188 avro'luk hibe sağlandığını belirten Celal EKER, Merkezi Finans ve İhale Birimince kabul edilen ve halen uygulanan 5 önemli projeyi de şöyle sıraladı: Ordu Belediyesince hazırlanan Ordu Atık Su Arıtma Tesisi Projesi (Bütçesi 29.8 Milyon Avro), Arıcılık Araştırma Enstitüsünce hazırlanan Arım Balım Peteğim Projesi (Bütçesi 9.4 Milyon Avro), İl Özel İdaresince hazırlanan Bir Elin Nesi Var İki Elin Sesi Var Projesi (Bütçesi 128.5 Bin Avro), Ordu Gazeteciler Derneğince hazırlanan Haberimiz Haberiniz Olsun Projesi (Bütçesi 294 Bin Avro), Ordu Valiliğince(İl Milli Eğitim Müdürlüğü) hazırlanan Okuldaki Çocuğum Projesi (Bütçesi 81.5 Bin Avro). EKER, 15 proje ofisi aracılığıyla 34 proje hazırlanarak DOKA'ya gönderildiğini ve bu projelerin toplam bütçesini de 15.537.470 TL olduğunu sözlerine ekledi.
DOKA tarafından Ordu Yatırım Destek Ofisinde görevlendirilen Kemal AKPINAR ve Burcu TAHMAZ da, Yatırım Destek Ofisinin görevleri ve çalışma alanlarıyla ilgili toplantıya katılanlara bilgi verildi. Kemal AKPINAR, Yatırım Destek Ofisinin amacının bölgede hangi alanlarda yatırım yapılacağını, uygun yatırım alanlarının neler olduğunu belirlemek ve bu konuda koordinasyonu sağlamak olduğunu söyledi. KOBİ'lere yönelik mali destek programları olacağını da belirten Kemal AKPINAR şunları ifade etti: "Bu konularda yatırımcılarımızı bilgilendirmeye ve yönlendirmeye çalışacağız. Ordu ili genelindeki proje ofisleriyle de yakın işbirliği içinde çalışmalarımızı yürütmek istiyoruz."
Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Koordinatörü İlhan ÖZTÜRK tarafından DOKA'ya ve Özürlüler Destek Programı(ÖDES)'na sunulan proje başvuruları hakkında toplantıya katılanlara bilgi verildi. İlhan ÖZTÜRK, Ordu ili genelindeki proje ofisleri vasıtasıyla DOKA'ya 35 proje, ÖDES'e ise 16 proje başvurusu yapıldığını söyledi. İlhan ÖZTÜRK, Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi'nce oluşturulan web sayfasının tanıtımını da yaparak, yapılacak tüm etkinliklerin ve duyuruların oluşturulan web sayfası vasıtasıyla proje ofislerine iletileceğini ifade etti.

Toplantıda son olarak, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Katılım Politikası Başkanlığı Uzmanı Can BÜYÜKPAMUK tarafından "Türkiye-AB Katılım Müzakerelerinin Teknik Özellikleri ve Müzakere Sürecinde Mevcut Durumu" konulu bir sunum gerçekleştirildi.

 

 


Güncelleme: 09/06/2011 / Hit: 9,166

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı