ENGLISH
  Güncelleme: 20/02/2012

* Ordu İli 2010 Yılı AB Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kururlu Birinci Toplantısı

Başbakanlık Avrupa Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Mehmet CANGİR, Avrupa Birliği Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı’na katılmak ve Ordu Valiliğince başlatılan Avrupa Birliği(AB) Proje Döngüsü ve Pratik Proje Hazırlama Teknikleri Kursu’nu başlatmak üzere Ordu’ya geldi.

İl Genel Meclisi Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Vali Orhan DÜZGÜN, ODÜ Rektörü Prof.Dr.Haluk KEFELİOĞLU, Vali Yardımcısı Dr.Mehmet Turan ÇUHADAR, OTSO Başkanı Servet ŞAHİN, kaymakamlar, belediye başkanları, daire müdürleri ile Valilik ve Kaymakamlık proje ofislerinde görevli proje koordinatörleri ve proje uzmanları katıldı.

Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi’nden sorumlu Vali Yardımcısı Sayın Dr. Mehmet Turan ÇUHADAR, toplantının düzenleniş amacıyla ilgili bilgi vererek, “Bugün burada iki toplantıyı birden yapmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Birinci toplantımız AB Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı, ikinci toplantımız da proje yazma teknikleriyle ilgili toplam 168 saatlik 28 günlük bir eğitim programı olan AB Proje Döngüsü ve Pratik Proje Hazırlama Teknikleri Kursudur. Kursun 4 günlük birinci etabını bugün AB Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Mehmet CANGİR’in katılımıyla başlatmış olacağız. Kursun diğer etapları daha sonraki haftalarda devam edecektir. Düzenlenen kursla, ilçelerimizde oluşturduğumuz proje ofislerinde görevli personele, belediyelere, STK’lara AB proje hazırlama tekniği konusunda eğitim vermiş olacağız” dedi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Orhan DÜZGÜN ise şunları kaydetti: “Avrupa Birliğine giriş sürecinde ülkemizin ve özelinde de Ordu ilimizin ekonomik durumuna baktığımızda ihracatımızın önemli bir kısmının Avrupa Birliği ülkelerine yapıldığını görüyoruz. Bu nedenle Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin son derece iyi seviyeye getirilmesi ve karşılıklı ekonomik ilişkilerin, ticari ilişkilerin daha da canlandırılması bakımından bu süreçte AB fonlarından daha çok faydalanmamız gerekiyor. Ordu Vilayeti olarak Avrupa Birliği fonlarından faydalanma sıralamasında Genel Sekreter Yardımcımızın verdiği bilgiye göre şu anki durumda Ordu, 81 il arasında 29. sırada. Ama 2010 yılı içerisinde şu an görüşülme aşamasında olan projeler ve yeni önereceğimiz projelerle Türkiye’de ilk ona girebileceğimizi düşünüyorum. Türkiye son zamanlarda toplam nüfus içerisinde genç nüfusun hızla arttığı bir ülke. Bu ekonomik anlamda önemli bir avantaj, ama bu potansiyeli avantaja dönüştürmek için bu genç nüfusu iş sahibi kılmak gerekiyor. Gerek Valiliğimize gerekse değişik kurumlara yapılan müracaatlardan ülkemizin en önemli sorunlarından birisinin işsizlik olduğunu söyleyebiliriz. Avrupa Birliği projeleriyle de bu işsizliğe bir ölçüde çözüm bulmak hepimizin görevi diye düşünüyorum. Bu kurs süresince elde edilecek olan bilgiler sonucu hazırlanacak olan projelerle de yeni istihdam projelerinin Ordu İline, Ordu ekonomisine katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Başbakanlık Avrupa Birliği(AB) Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Mehmet CANGİR de Türkiye’nin yeni AB stratejisi, AB ile müzakerelerde gelinen durum, AB projelerinden Ordu ilinin faydalandığı ve faydalanabileceği projeler, hakkında toplantıya katılanlara geniş bir bilgilendirmede bulundu.

AB Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet CANGİR, AB’nin Türkiye için neden önemli olduğu, AB sürecine neden bu kadar önem verildiğine de değinerek, AB Genel Sekreterliği olarak illerde daha etkin faaliyet gösterebilmek amacıyla çalışma başlattıklarını, ifade etti. Bu maksatla, İçişleri Bakanlığınca bir genelge hazırlanarak Valiliklere gönderildiğini söyleyen Mehmet CANGİR, İllerde Valilerin başkanlığında AB Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulları oluşturulduğunu belirterek şunları kaydetti: “Biz bu kurulları AB Genel Sekreterliğinin taşra teşkilatı olarak düşünüyoruz. Bu kurullar, Vali Yardımcısı Başkanlığında 3 ayda bir toplantılarını yapacak ve 6 ayda bir raporlarını AB Genel Sekreterliğine göndereceklerdir. AB süreci merkezden yürütülebilecek bir süreç değil. AB’ye sadece İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerimiz girmeyecek. 81 ilimiz, 850 ilçemiz, 35 bini aşan köyümüz ile birlikte komple ülke olarak AB’ye girmiş olacağız. AB’nin bir yükümlülüğü varsa bunu herkesin bilmesi lazım. Kazanımı varsa da bunu herkesin bilmesi lazım. Bu süreç, sadece merkezi yönetimi ilgilendiren bir süreç değil herkesi ilgilendiren bir süreçtir. O yüzden herkesin bu sürecin farkında olması lazım. Farkındalığının artması lazım. Bu nedenle 81 ilde yürütülecek çalışma AB’nin heyecanını kazanımını, yükümlülüklerini, herkese yayabileceği bir ortam inşa edebilmek amacıyla bu kurullarımızı ve AB temas noktalarımızı oluşturduk”.

 AB ile ilgili Ordu’da yürütülen çalışmalara da değinen Mehmet CANGİR, “ Ordu’da bu yönde çok önemli bir bilinç düzeyi olduğunu gördüm. Çok önemli çalışmalar var. Bu işle ilgili olan katılımcılardan paydaşlar belirlenmiş ve burada ilk ders başlamış. Ordu’da bu yönde güzel bir yapı var. Proje ofisleri oluşturulmuş, projeler bazında çalışacak olanlar belirlenmiş, eğitim çalışmaları zaten başlamış. Her ilimizde bu ölçüde çalışmalar olmuyor. Fakat burada önemli bir aşamaya, düzeye gelinmiş” dedi. Mehmet CANGİR, projelerin belirli bir zemine oturtulup anlam kazanabilmesi için AB'nin Türkiye için neden önemli olduğunu ve neden takipçisi oldukları konularında açıklamalarda bulundu. Avrupa Birliği sürecini ve Türkiye'ye kazanımları konusunda bilgiler veren Mehmet CANGİR, "AB süreci uzun bir yol. 1999 yılında Helsinki zirvesi ile aday ülke olmuşuz ve müzakereler devam ediyor. Biz bu süreci halkımızın refahı, istikrarı ve daha demokratik bir hale gelmesi için ısrarla takip ediyoruz. Asla bir eksiklik psikolojisi içerisinde değiliz. Kazan-kazan anlayışımız var. Hem biz hem AB bu süreçten kazançlı çıkacak. Genç ve hızlı büyüyen bir Türkiye ve yaşlanan bir AB var. AB ekonomisine büyük bir dinamizm kazandıracağız. AB şu an bir kıta gücü. Ama küresel bir güç olması için Türkiye'yi de içine alması gerekiyor" dedi.


Güncelleme: 20/02/2012 / Hit: 7,868

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı