ENGLISH
  Güncelleme: 07/04/2008

Sivil Topluma Bütüncül Yaklaşım ve Katılımcı Yerel Projeler Hibe Programı (YENİ DUYURU)

Türkiye'de Sivil Toplumun Güçlendirilmesi: Sivil Topluma Bütüncül Yaklaşım ve Katılımcı Yerel Projeler Hibe Programı

Sivil Topluma Bütüncül Yaklaşım ve Katılımcı Yerel Projeler Hibe Programı farklı tematik alanlardan STK'ların, sivil toplumun ortak sorunlarına ilişkin bütüncül analizleri yapabilmeleri ve çözüm geliştirebilmeleri için işbirlikleri geliştirmelerini amaçlamaktadır. Katılımcı bir sivil toplum yaratmak için, yerel düzeyde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının girişimlerine küçük ölçekli mali destek sağlanacaktır. Programın hedef grubu idari konular, işbirliği, ağ oluşturma, kaynak geliştirme ve uluslararası diyalog konusunda sıkıntılar yaşayan orta ve küçük ölçekli yerel sivil toplum kuruluşlarıdır. Ancak programın ilk öncelik alanı kapsamında ulusal düzeyde çalışan STKların sivil toplumda bütüncül yaklaşıma yönelik projeler geliştirmesi de teşvik edilmektedir.

Hibe programının kurumsal çerçevesini Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) ve Türkiye Cumhuriyeti Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) oluşturmaktadır. STGM programın teknik uygulamasından sorumlu olacaktır ve Program Yetkilendirme Görevlisi'nin gözetiminde hibe projelerinin izleme çalışmalarını koordine edecektir. MFİB ise programın Sözleşme Makamı konumundadır ve hibe programının idari ve mali uygulamasından sorumludur.

PROGRAM HEDEFLERİ VE ÖNCELİKLİ KONULAR:

Sunulan projelerin hedeflerinin aşağıda belirtilen önceliklerden birinin kapsamında yer alması gerekir:

1) Sivil Topluma Bütüncül Yaklaşım: Bu öncelik alanıyla uyumlu olması için, hibe projelerinin farklı tematik alanlarda aktif olan STK'lar arasında işbirliğini geliştirmesi ve sorunlara bütüncül yaklaşım getirilmesini desteklemesi gerekmektedir. Projeler, aralarındaki işbirliğini güçlendirmek ve sivil topluma bütüncül yaklaşımı geliştirmek üzere en az iki farklı tematik alanı içermelidir. İşbirliği alanlarının "Çevre ve Toplumsal Cinsiyet", "İnsan Hakları ve Çevre", "İnsan Hakları ve Toplumsal Cinsiyet", "Çocuk Hakları ve İnsan Hakları", ile "Gençlik ve Çevre" alanlarıyla sınırlı olması gerekmektedir.

2) Katılımcı Yerel Projeler: Bu öncelik alanıyla uyumlu olması için, hibe projeleri yerel sorunların çözümüne ilişkin karar alma süreçlerine yerel toplulukların / yerelde yaşayanların katılımını kolaylaştırmalı ve/veya yerele ilişkin yönetimsel konularda yerel yönetimler/yerel kamu kurumlarıyla işbirliğini güçlendirmelidir.Bu projelerdeki tematikl alanlar ise "Çocuk Hakları", "Kadın Hakları", "Engelli Hakları", "Kültürel Haklar", "Yerel Kültür" ve "Çevre ve Doğanın Korunması" olarak belirtilmiştir.

MFİB TARAFINDAN SAĞLANACAK MALİ DESTEK:

Bu program kapsamında sağlanan tüm hibe miktarları her öncelik alanı altında ayrı ayrı belirlenmiş olan ve aşağıda belirtilen alt ve üst sınırlar arasında olmalıdır:

1) Sivil Topluma Bütüncül Yaklaşım

  • asgari tutar: 10.000 EURO
  • azami tutar: 30.000 EURO

2) Katılımcı Yerel Projeler

  • asgari tutar: 10.000 EURO
  • azami tutar: 30.000 EURO

Hibe tutarı, Proje'nin toplam uygun maliyetleri toplamının %50'sinden az olamaz

Hibe tutarı, ayrıca Proje'nin toplam uygun maliyetleri toplamının %90'ından fazla olamaz (aynı zamanda bkz. bölüm 2.1.4). Kalan tutar başvuru sahibinin ya da ortaklarının kendi kaynaklarından ya da Avrupa Topluluğu dışından başka bir kaynaktan sağlanmalıdır.

UYGUNLUK KRİTERLERİ:

Hibe için başvuru sahiplerinin aşağıdaki koşulları sağlaması gerekmektedir:

  • sivil toplum kuruluşu olmak ve bu hibe programı kapsamındaki sektör ve konulardan birinin kapsamında yer alması zorunlu olan sunduğu projenin konusunda doğrudan çalışmak ve
  • merkezi Türkiye'de olmak (Türk tüzel kişiliği olmak) ve
  • projenin hazırlanmasından ve yönetilmesinden doğrudan sorumlu olmak, aracı olarak hareket etmemek ve
  • projeyi uygulayacak teknik, idari ve mali kapasiteye sahip olmak ve sürdürülebilirliği sağlamak.

Başvuruda bulunamayacak ancak projelere iştirakçı olarak katılabilecek yapılar ise şunlardır:

  • İşçi ve işveren sendikaları, ticaret ve sanayi odaları, meslek örgütleri ve bunların federasyonları ve konfederasyonları
  • Üniversiteler, araştırma enstitüleri ve okullar
  • Belediyeler ve belediye birlikleri
  • Yerel düzeydeki kamu kuruluşları

UYGUN (BAŞVURU YAPABİLECEK) PROJELER:

Birbirleriyle ilişkili faaliyetlerden oluşan projenin planlanan süresi 8 (sekiz) ayı aşmamalıdır. Projeler Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yürütülmelidir. Her projenin konusu aşağıdaki tematik alanlardan bir tanesine girmelidir:

Birinci öncelik alanı altında desteklenecek sektörler ve tematik alanlar (işbirliği alanları):

  1. Çevre ve Toplumsal Cinsiyet
  2. İnsan Hakları ve Çevre
  3. İnsan Hakları ve Toplumsal Cinsiyet
  4. Çocuk Hakları ve İnsan Hakları
  5. Gençlik ve Çevre

İkinci öncelik alanı altında desteklenecek sektörler ve tematik alanlar

  1. Çocuk Hakları
  2. Kadın Hakları (kadınların istihdamına ve gelir getirici faaliyetlere ilişkin projeler hariç)
  3. Engelli Hakları
  4. Kültürel Haklar (belirli bir topluluğa ilişkin kültürel haklar)
  5. Yerel Kültür (sadece kaybolmakta olan yerel kültürel değerlerin korunmasına yönelik projeler; yerel el sanatları, yöresel mutfak gibi...)
  6. Çevre ve doğanın korunması

Hibe başvuruları Merkezi Finans ve İhale Birimine yapılacaktır. Başvurular için en son tarih 9 Mayıs 2008'dir.

HİBE BAŞVURU BELGELERİ


Güncelleme: 07/04/2008 / Hit: 13,340

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı