ENGLISH
  Güncelleme: 25/08/2011

* Samsun'da AB Uyum, Eşgüdüm ve Koordinasyon Toplantısı Yapıldı

Valimiz Sayın Hüseyin AKSOY konferansın açılışında yaptığı konuşmasında; ”Bugün, Valiliğimiz koordinesinde Ticaret ve Sanayi Odamız, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı işbirliği içerisinde AB ile ilgili bir etkinlikte birlikteyiz. AB konusu Türkiye’nin önem verdiği, 1959 yılından itibaren başvurusunu yaptığı ve adaylık konusu içerisinde önemli aşamaların kaydedildiği önemli bir süreci kapsıyor.

AB konusunda Türkiye’de 1959 yılından itibaren süre gelen çok önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Türkiye hedefini batıya ve AB birliğine tam üyelik yolunda önemli adımlar atmak suretiyle ortaya koymuştur. Özellikle Türkiye için zaman, zaman ifade edilen imtiyazlı ortaklık, ayrıcalıklı ortaklık gibi bir takım tanımlamalara Türkiye’nin itibar etmediğini, eğer bu olacaksa tam üyelik şeklinde gerçekleşmesinin ortaya çıkması gerektiğini Türkiye Cumhuriyeti Devleti, O’nun kurumları ve Türkiye’deki sivil toplum örgütlerinin de temel isteği bu yöndedir.

AB süreci içerisinde, özellikle müzakereye açılan, açılması gereken 35 fasıldan bir kısmının tamamlandığı, bir kısmının devam ettiği 8 faslında şu anda askıda olduğunu biliyoruz. Ama Türkiye bu konuda kararlı ve AB Birliğine tam üyelik süreci içerisinde bütün kurum ve kuruluşlarıyla müktesebatını AB birliğinin mevzuatına uydurma anlamında bir çok çalışmanın yapıldığı bir ülke. Özellikle birçok kanun çıkarıldı ve bu kanunların uygulanmasında, hayata geçirilmesinde önemli kurum ve kuruluşlarında katkıları var. Samsun ili de, AB ile ilgili çalışmalarda önemli mesafeler alındığı bir kent. Samsun 109 proje ile Türkiye’de 6.sıradadır.

İlimizde bir çok kamu kuruluşumuzun, üniversitelerimizin, odalarımızın, sivil toplum örgütlerimizin katkıları ve çalışmalarıyla yaklaşık olarak 11.904.587 Avroluk bir destek alınmıştır. AB konusunda bir bilinç oluşturmak, yapılan çalışmaları kamuoyuyla paylaşmak ve bu konuda yapılan çalışmalara destek sağlamak amacıyla da özellikle AB ile ilişkilerimizden sorumlu Devlet Bakanlığımızın girişimleriyle Türkiye’de bir çok çalışma yürütülüyor.İlimizde de bu amaçla bir AB Birliği temas noktası oluşturulmuştur. Valiliğimizin bünyesinde bir merkezde bu amaçla yeniden ihdas edilmiştir.Temel amaç bu koordinasyonu sağlamak anlamında; il içerisinde yürütülen çalışmalarla bir beraberlik sağlamak ve koordineli bir şekilde yürütülmesini temin etmektir.Programın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.'' dedi.

TSO'nun AB uyum sürecinde yaptığı çalışmaları aktaran TSO Meclis Başkanı Sedat DEMİRCİ, "Ülkemiz 1963 yılından bu yana yürüdüğü AB yolunda müzakere sürecinin başladığı 3 Ekim 2005 tarihinde toplumun pek çok kesimiyle birlikte yoğun biçimde çalışmalarını yürütmekte. Ülke ve kurum olarak çok önemsediğimiz bu demokrasi ve entegrasyon projesi, başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere kamu kurumları ve iş dünyasının temsilcilerinin de önemli çabalarını gerektirmektedir. Kurum olarak AB'nin tanınması ve uyuma yönelik projelerin gerçekleştirilmesi noktasında etkin bir role sahip olduk ve olmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Konferansta  OKA Genel Sekreteri Mevlüt ÖZEN, 'Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci kapsamında bölgesel kalkınma temelinde Türkiye'ye yönelik bölgesel AB destekleri ve fonları' konusunda,Samsun TSO Genel Sekreter Yardımcısı ve Avusturya Samsun Fahri Konsolosu Okan Gümüş ise, 'Son uluslararası gelişmeler bağlamında AB ve Türkiye' konusunda, Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Avrupa Takımı Uzmanı Emre Gönen 'Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci' konusunda sunum yaptı.

İçişleri Bakanlığı,Dış ilişkiler ve Avrupa Birliği Dairesi Başkanlığı’nın genelgeleri doğrultusunda çalışmalarına başlayan Samsun Valiliği AB Dış ilişkiler Koordinasyon Merkezinde,İlimizdeki sivil toplum kuruluş temsilcileri,kamu kurum üst yöneticilerinden oluşan 62 kişilik Avrupa Birliği uyum,eşgüdüm ve Koordinasyon Kurulu oluşturulmuştur.

Söz konusu merkez, Valiliklerimizin AB’ye katılım sürecine daha etkin katkı sağlamaları ve AB ile ilgili konularda merkez teşkilatları ile daha fazla işbirliği ve iletişim içinde olmalarını hedeflemektedir.

Konferansta; Bölgesel Kalkınma Temelinde Türkiye’ye Yönelik AB Destekleri ve Fonları, Son Uluslararası gelişmeler Bağlamanda AB ve Türkiye ile Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde doğru bilinen yanlışlar hakkında konunun uzmanları tarafından konuklara bilgi verildi.

AKM'de düzenlenen 'Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci' konulu konferansa ayrıca;, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin AKAN,Vali Yardımcısı Haluk ŞİMŞEK,İl Özel İdare Genel Sekreteri Aslan KARANFİL,ilçe Kaymakamları ,sivil toplum kuruluş temsilcileri,oda başkanları ile çok sayıda daire müdürleri ve kurul üyeleri katıldı.

 


Güncelleme: 25/08/2011 / Hit: 7,930

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı