ENGLISH
  Güncelleme: 27/06/2011

* 9 Mayıs 2011 Avrupa Günü Kutlaması

Siirt Valiliği tarafından Avrupa Haftası etkinlikleri kapsamında, ‘AB'nin Tarihi Gelişimi Ve Türkiye AB İlişkileri' konulu bir konferans düzenlenmiştir. Kültür Merkezindeki konferansa, Siirt Valisi Musa ÇOLAK, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep ZİYADANOĞULLARI, Vali Yardımcısı Orhan BURHAN, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, davetliler ve öğrenciler katılmışlardır.

siirt_9_mayis_2011_avrupa_gunu_1

Konferansın açılışında konuşan Vali Yardımcısı Orhan BURHAN, Siirt Valiliği AB Dış ilişkiler Koordinasyon Merkezince yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermiştir. Daha sonra konuşan Vali Musa ÇOLAK ise Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinin ekonomik, siyasi ve demokratik hayatına yansımalarından bahsetmiştir. Türkiye'nin Birliğin kuruluşundan birkaç yıl sonra yaptığı üyelik başvurusu ile de daha farklı bir anlam kazanan Avrupa Birliği ile ilişkilerin önemli bir aşamaya ulaştığına dikkat çeken Vali ÇOLAK, "Avrupa Birliği, ortak değerler bütünüdür. Bütün hedeflerin ortak amacında ise insan vardır. İnsanın mutluluğu vardır. Cumhuriyetimizin kurulmasının ardından her alanda gerçekleştirdiğimiz reformlarla Avrupa'yla bütünleşme sürecine kapsamlı ve somut bir içerik kazandırılmıştır. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Batının oluşturduğu yeni yapılar içinde Türkiye bugün saygın bir yer kazanmıştır." şeklinde konuşmuştur. "Avrupa Birliği'ne üye olma isteğimiz ve bu yöndeki çabalarımız ancak bu tarihsel süreç içinde anlaşılabilir." diyen ÇOLAK, "Türkiye stratejik konumu, büyüyen ekonomisi ve genç nüfusuyla Avrupa Birliği'ne hiç şüphesiz büyük güç katacaktır. En önemlisi de medeniyetler çatışmasının savunulduğu günümüz dünyasında, nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan Türkiye'nin, AB'ye katılımı ile Müslümanların ve Hristiyanların barış içerisinde birlik şemsiyesi altında yaşayabileceklerini tüm dünya görecektir." diye konuşmuştur.  

Avrupa Birliği'nin çağdaş uygarlık yolunda önemli bir kilometre taşı olduğunu kaydeden ÇOLAK, şöyle devam etmiştir. "Ancak gençlerimizde milli kimlik ve benliğin korunması, bizi biz yapan değerlerin yaşatılması da bir o kadar önem arz etmektedir. Türkiye'nin evrensel değerleri yakalama yönündeki yürüyüşü kendi değerlerine de sahip çıkarak bundan böyle de sürecektir. Türkiye, değişen dünya koşullarında, her alanda gerekli atılımlarını yapmaya, pekiştirmeye ve daha da geliştirmeye kararlıdır. Ülkemiz bütün bu reformları yaparken, yalnız Avrupa Birliği istediği için değil, halkımızın hak ettiği beklentilere de cevap oluşturacağı için bu atılımları gerçekleştirmektedir."

AB'ye katılım sürecinde kültürel değerlerin ve tarihin Avrupalılara anlatılması ve onları anlama konularında özellikle sivil toplum örgütlerine büyük görevler düştüğüne dikkat çeken Siirt Valisi Musa ÇOLAK, STK'ların hazırlayacakları değişim projeleriyle Türkiye'yi Avrupa halklarına daha etkili bir şekilde tanıtabileceklerine vurgu yapmıştır.

Vali Çolak'ın ardından kürsüye gelen Siirt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç Dr. Şerif Demir de, AB'nin tarihsel gelişimi ve AB-Türkiye ilişkileri konusunda bir sunum yapmıştır.

siirt_9_mayis_2011_avrupa_gunu_2

Konferanstan önce Siirt Valiliği AB Dışilişkiler Koordinasyon Merkezi ile Dicle Kalkınma Ajansının işbirliğiyle gerçekleştirilen proje eğitiminde, başarı gösteren katılımcılara sertifikaları, Vali Musa ÇOLAK tarafından takdim edilmiştir.

siirt_9_mayis_2011_avrupa_gunu_3
Ayrıca AB Haftası Etkinlikleri kapsamında İlin değişik noktalarına AB hakkında bilgilendirici afişler asılmış, İlin trafiğe kapalı caddesi olan Güres Caddesindeki dev ekranda da AB ile ilgili slaytlar hafta boyunca gösterimde kalmıştır.


Güncelleme: 27/06/2011 / Hit: 8,262

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı