ENGLISH
  Güncelleme: 05/09/2022

CEZAEVLERİNDE İNFAZ HİZMETLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ

 

 

GENEL BİLGİLER

Proje Başlığı

CEZAEVLERİNDE İNFAZ HİZMETLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ

Öncelik Alanı

Adalet

Proje Faydalanıcısı

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü

Diğer Faydalanıcılar

 

Süre (ay) + Başlangıç ve Bitiş Tarihleri

Süre: 24 Ay

Başlangıç: 26/11/2014

Bitiş: 26/11/2014

AB Katkısı (Avro)

5.900.000 €

 

 

 

 

PROJE ÖZETİ

Projenin Kısa Tanımı ve Temel Amaçları

Kopenhag siyasi kriterlerinin bir parçası olarak yargı ve kolluk hizmetlerinde reform gerekliliklerinin ele alınması, Türkiye ve özellikle AB-Türkiye mali iş birliği için uzun zamandır bir öncelik olmuştur. Türkiye'de cezaevlerinde ceza adaleti reformu, "Yargıda Modernizasyon ve Ceza Reformu Programı (2005-2007)" ve "Model Cezaevi Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Türkiye'de Cezaevi Reformunun Teşviki (2009-2012)" ile AB'nin mali desteğini almıştır. Özgürlüklerinden mahrum bırakılan kişilerin insan haklarının korunması amacıyla cezaevi koşullarında ve altyapısında iyileştirme sağlanması, uluslararası kabul görmüş standartlarda belirtildiği üzere insan hakları ihlallerini önlemek için mahkumlara muameleden sorumlu cezaevi personelinin koşullarının değiştirilmesine yönelik bazı eylemleri açıkça gerektirmektedir. Türkiye de bu zorlu görevin bir istisnası olmadığından, söz konusu projenin hayata geçirilmesiyle, ceza infaz sistemindeki insan kaynaklarının iyileştirilmesinin yanı sıra, ceza infaz memurlarına modern, profesyonel ve insani hizmetler sunmak üzere bir dizi yeni cezai tedbir ve uygulama için yasal bir çerçeve oluşturulması amaçlanmıştır.

Çok sayıda uluslararası sözleşmeye taraf olan Türkiye, Avrupa İşkencenin ve İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Ceza veya Muamelenin Önlenmesi Komitesi (CPT) tarafından düzenli olarak izlenmektedir. Bu doğrultuda, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye 2015 İlerleme Raporu da projenin öneminin altını çiziyor.

Proje kapsamında cezaevlerindeki infaz hizmetlerinin iyileştirilmesi üç bileşenin yürütülmesi ile sağlanacaktır. Bu teknik yardım projesi iki sözleşme ile tamamlanmaktadır: insan kaynakları araç ve tekniklerinin geliştirilmesinin yanı sıra personel eğitimi ve gelişimine yönelik bir Eşleştirme (tamamlandı) ve Türkiye genelindeki cezaevlerinde merkezi bir birim ve sınıf laboratuvarları için bilgisayar ekipmanı ve özel yazılım sağlamaya yönelik bir Tedarik Sözleşmesi (kısmen tamamlandı, yeniden başlatılacak).

Projenin yararlanıcısı Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'dür (CTEGM). Eşleştirme ve Tedarik Bileşenleri ile öncelikli olarak ele alınan CTEGM'nin insan kaynakları verimliliğinin artırılması hedefi, bu Teknik Yardım (TA) bileşeninin önemli katkıları ile tamamlanacaktır. Bu teknik yardım, bireysel odaklı müdahale programlarının uygulanması için suçluların motivasyon/risk/profiline ilişkin değerlendirme araçlarının ceza infaz sistemine dahil edilmesini ve suçluların suç işleme güdülerine göre sınıflandırılmasını sağlayacak ve Türkiye'de türünün ilk örneği olacak bir risk değerlendirme aracı ve motivasyon sınıflandırma çalışmasının geliştirilmesini içermektedir.

Yer

 

Elde Edilen Sonuçlar/Beklenen Çıktılar

Proje Sonuçları (Tüm Bileşenler, Hizmet, Tedarik, Eşleştirme)

Sonuç 1: İcra hizmetinin yüksek derecede etkinliği,

Sonuç 2: Cezaevi yönetim standartları yükselmiş ve mahkumlara uygulanan muamele uluslararası standartlar.

Hizmet Bileşeninin Sonuçları:

- İşlenen suçların arkasındaki bireysel güdülerin tanımlanması için bir motivasyon değerlendirme aracının geliştirilmesi

- Suçluların risk düzeylerinin değerlendirilmesi için bir risk değerlendirme aracının geliştirilmesi

- Suçlu profillerinin değerlendirilmesi için bir profil değerlendirme aracının geliştirilmesi suçlular

- Yeterli olacak çok fazlı, kapsamlı ve hızlı bir değerlendirme aracının geliştirilmesi her seviyedeki cezaevi personelinin kullanımı için

- Kişiye özel müdahale programlarının geliştirilmesi

- Eğitim ve personel el kitaplarının hazırlanması ve yayınlanması

- Eğitimlerin verilmesi

 



Güncelleme: 05/09/2022 / Hit: 1,321

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı