ENGLISH
  Güncelleme: 03/07/2023

İspanya AB Dönem Başkanlığı’nı Devraldı

1 Ocak 2022’de Fransa ile başlayan 18 aylık üçlü AB Dönem Başkanlığı (trio), Fransa ve Çekya’nın ardından İsveç’in görev süresinin de dolmasıyla, 30 Haziran 2023 tarihinde son bulmuştur.

AB’nin yeni üçlü Dönem Başkanlığı, sırasıyla İspanya, Belçika ve Macaristan tarafından üstlenilecek olup, İspanya’nın altı aylık Dönem Başkanlığı süresi 1 Temmuz 2023 itibariyle başlamıştır.

AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nı beşinci kez üstlenen İspanya, en son 2010 yılında bu görevi yerine getirmiştir. İlgili dönemde Türkiye’nin AB katılım müzakerelerinde aşama kaydedilmiş ve 12 No’lu Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Faslı müzakereye açılmıştır.

Mottosunu “Avrupa, daha yakın” (Europe, closer) olarak açıklayan İspanya, Dönem Başkanlığı için dört ana öncelik belirlemiştir. Bunlar, "AB’nin yeniden sanayileştirilmesi ve stratejik özerkliğin sağlanması", "yeşil dönüşümde ve çevresel uyumda ilerleme kaydedilmesi", "sosyal ve ekonomik adaletin desteklenmesi" ve  "Avrupa’nın birliğinin güçlendirilmesi" olarak ifade edilmektedir.

İspanya’nın Dönem Başkanlığı’na ilişkin ayrıntılı bilgiye resmi internet sitesinden ulaşılabilir. (https://spanish-presidency.consilium.europa.eu/en/)


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 03/07/2023 / Hit: 6,329

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı