ENGLISH
  Güncelleme: 23/09/2022

GELİŞTİRİLMİŞ MAHKEME UZMAN SİSTEMİ

 

 

GENEL BİLGİLER

Proje Başlığı

GELİŞTİRİLMİŞ MAHKEME UZMAN SİSTEMİ

Öncelik Alanı

Adalet

Proje Faydalanıcısı

Adalet Bakanlığı

Diğer Faydalanıcılar

 

Süre (ay) + Başlangıç ve Bitiş Tarihleri

Süre: 29 Ay

Başlangıç: 25.12.2012

Bitiş: 24.06.2015

AB Katkısı (Avro)

1.500.000 €

 

 

 

 

PROJE ÖZETİ

Projenin Kısa Tanımı ve Temel Amaçları

Türkiye'deki bilirkişilik sistemi sürekli olarak birçok belirsiz, çözülmemiş ve uygun şekilde düzenlenmemiş konudan muzdarip olmuş, bu da uzun yargılamalara neden olmuş ve sonuç olarak tarafsızlığı ve yargıya olan güveni olumsuz yönde etkilemiştir.

Temel sorunlar, bilirkişilerin nitelik ve yetkinlik eksikliğinden atanma süreçlerine kadar çeşitlilik göstermektedir. Mahkeme bilirkişilerinin raporları standartlaştırılmadığından, mahkemeler genellikle düşük kaliteli raporlar almakta ve bu nedenle tamamlayıcı raporlara ihtiyaç duymakta, bu da zaman alıcı bir süreçle sonuçlanmaktadır. Hizmetin nasıl verileceği ve bilirkişilerin hangi niteliklere sahip olması gerektiği konusunda yazılı kurallar bulunmamaktadır. Çoğu durumda bilirkişiler teknik özelliklerden ziyade hukuki konularda görüş bildirmektedir. Aşırı iş yükleri nedeniyle hâkimler, hukuki yorumlama söz konusu olduğunda dahi bilirkişi sürecine sıklıkla başvurma eğilimindedir.

Önerilen müdahale, boşlukları ve ihtiyaçları değerlendirmek için kapsamlı bir çalışma hazırlayarak ve çözüm önerileri sunarak yukarıda belirtilen sorunları ele almayı amaçlamaktadır.

Yer

 

Elde Edilen Sonuçlar/Beklenen Çıktılar

Sonuç 1: Sunulan bilirkişilik hizmetlerinin ve tabi olunan mahkeme bilirkişilik sisteminin genel kalitesi somut standartlar ve etik kurallar.

Sonuç 2: Yüksek mahkemelerde, ilk derece mahkemelerinde ve ilgili taraflarda farkındalık yaratılması.

 



Güncelleme: 23/09/2022 / Hit: 1,168

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı