ENGLISH
  Güncelleme: 05/09/2022

STOK DEĞERLENDİRMENİN TÜRKİYE BALIKÇILIK YÖNETİM SİSTEMİNE GİRİŞİ

 

GENEL BİLGİLER

Proje Başlığı

STOK DEĞERLENDİRMENİN TÜRKİYE BALIKÇILIK YÖNETİM SİSTEMİNE GİRİŞİ

Öncelik Alanı

Hayvancılık ve Gıda

Proje Faydalanıcısı

Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı

Diğer Faydalanıcılar

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı

Süre (ay) + Başlangıç ve Bitiş Tarihleri

Süre: 23 Ay

Başlangıç: 19/03/2009

Bitiş: 14/02/2011

AB Katkısı (Avro)

2,200,000 €

 

 

 

 

PROJE ÖZETİ

Projenin Kısa Tanımı ve Temel Amaçları

Türkiye uzun bir kıyı şeridine (8.333 km, Akdeniz, Ege, Marmara Denizi ve Karadeniz) sahiptir ve bölgesinde önde gelen balıkçı ülkelerden biridir. Ayrıca, Türk bölgesi (Ulusal karasuları artı münhasır ekonomik bölge) Karadeniz sularının büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu sularda bulunan yüzlerce balık türünden sadece 10-15 tanesi ekonomik öneme sahiptir.

2007'de Proje Fişi tasarlanırken, Türkiye'nin kaynakların ekolojik sürdürülebilirliğini düzenleyen bir balıkçılık politikası yoktu. Aynı zamanda, mevcut göstergeler balık stoklarında çoğunlukla aşırı avlanmadan kaynaklanan düşüşler olduğunu gösteriyordu. Stok değerlendirmesine ilişkin araştırmaların yokluğu, öncelikle stok değerlendirme araştırmalarının bulgularına dayanan Ortak Balıkçılık Politikası'nda (OBP) belirtilen ilkelere uygun olarak balıkçılığın etkin ve sağlam bir şekilde yönetilmesini engellemekteydi. Kaynakların durumu hakkında genel bir bilgi eksikliği söz konusuydu ve mevcut veriler ne doğru ne de güvenilirdi. Sayıca yetersiz personel, eğitimli personel ve araştırma gemilerinin eksikliği, balık stok değerlendirmelerinin yapılmasının önündeki başlıca teknik engellerdi.

Yapısal düzenlemeye ilişkin olarak, tüm balıkçılık faaliyetleri (idare, düzenleme, koruma, balıkçılık hizmetleri, altyapılar, kalite kontrol, işleme ve pazarlama) Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı'nın (TKB) dört Genel Müdürlüğü altındaki ilgili daireler tarafından yürütülmekteydi. Projenin tasarlandığı dönemde Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı, dört araştırma enstitüsünü yönetmesine rağmen balıkçılık araştırmalarını etkin bir şekilde yürütecek kurumsal kapasiteye sahip değildi. Bu enstitülerden hiçbiri pelajik balıklar, özellikle de hamsi üzerine bazı araştırmalar dışında rutin stok değerlendirmesi yapmamıştır. Ayrıca, üniversiteler ya da diğer araştırma kurumları da balıkçılık ya da oşinografik araştırmalar için modern gemilere sahip değildir, ancak birkaç tane eski gemi bulunmaktadır.

Türkiye'nin ekosistem temelli bir balıkçılık yönetimine doğru politika değişikliği köklü reformlar gerektirmiştir. Balıkçılık kaynaklarının yönetiminde daha uyumlu bir rejimin uygulanabilmesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın kurumsal yapısının iyileştirilmesi gerekmektedir. Ulusal yönetim sistemine, izin verilen toplam av miktarının sınırlandırılması, operasyonel yönetim planları ve balıkçılık kısıtlamaları gibi yeni araçların eklenmesi gerekmiştir.

Yer

 

Elde Edilen Sonuçlar/Beklenen Çıktılar

Sonuç 1: Sağlam bir entegre balıkçılık kaynak yönetiminin kurulması için bir yol haritası ile birlikte çerçeve koşulların mevcut olması

Sonuç 2: Balık kaynakları yönetimi için TKB'nin kapasitesinin geliştirilmesi

 



Güncelleme: 05/09/2022 / Hit: 1,401

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı