ENGLISH
  Güncelleme: 26/01/2022

Türkiye’nin İstatistik Sisteminin Güncellenmesi Programı- Aşama III

 

 

GENEL BİLGİLER

Proje Başlığı

Türkiye’nin İstatistik Sisteminin Güncellenmesi Programı- Aşama III

Öncelik Alanı

Demokrasi ve yönetişim

Proje Yürütücüsü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)

Ortak Kurumlar

 

Süre (ay) + Başlangıç ve Bitiş Tarihleri

24 ay (15/07/2011-15/07/2013)

AB Katkısı (Avro)

3,016,410

 

 

 

 

PROJE ÖZETİ

Projenin Kısa Tanımı ve Temel Amaçları

Bu Projenin genel amacı, katılım öncesi stratejinin uygulanmasına ve istatistiklerde AB Müktesebatının benimsenmesine yönelik politika kararlarını kolaylaştırmak amacıyla yeterli veri ve analiz sağlamaktır.

Projenin amacı, Türkiye istatistik sisteminin seçilen alanlarında AB standartlarına uyumu daha da geliştirmek ve TÜİK tarafından etkin koordinasyonu sağlamaktır.

Yer

Ankara

Elde Edilen Sonuçlar/Beklenen Çıktılar

  • Halihazırda devam eden Ticaret Sicil Kaydı çalışmalarının AB normlarına tam olarak uyan ulusal bir Ticaret Sicil Kaydı Sistemi kurmayı amaçlayacak biçimde yürütülmesi
  • Gelir dağılımı, yoksulluk, sosyal dışlanma ve diğer sosyo-ekonomik göstergeler üreterek, enlem, boylam ve bölgelere göre olarak ayrıştırılmış verilerin kalitesini artırarak Sosyal İstatistiklerin iyileştirilmesi; sosyal koruma verilerinin kalitesinin artırılması; ölüm istatistiklerinin kalitesinin ve sağlık hesaplarına ilişkin verilerin, nüfus projeksiyonlarının, uluslararası göç istatistiklerinin iyileştirilmesi ve tümü EuroStat tarafından önerilen gereklilikler doğrultusunda, düzeltici eylem için Türkiye İş Gücü Anketi'nin kalite konularının ele alınması.
  • Çevresel veri sağlayan istatistik birimlerinin (belediyeler, sanayi kuruluşları vb.) istatistik kapasitelerinin artırılarak Çevre İstatistik ve Hesaplarının iyileştirilmesi.
  • Aşırı Açık Prosedürü (EDP) bildirim tablolarında, kurumsal sektörler için mali olmayan hesaplarda, yurt dışı bağlı kuruluş istatistiklerinde, yıllık arz ve kullanım tablolarında ve girdi-çıktı tablolarında, üç aylık ulusal hesaplarda iyileştirmeler yapılarak Makro Ekonomik İstatistiklerin iyileştirilmesi,
  • Bölgesel hesap tahmini ve ayrıca hane halkı, merkez bankası ve hükümet için hanehalkı fiyat endeksinin geliştirilmesi.
  • Yapısal İş İstatistiklerini geliştirerek ve Kısa Vadeli İstatistikleri AB ile uyumlu hale getirerek İş İstatistiklerinin İyileştirilmesi.
  • TÜİK yönetiminde Yönetim ve Bilgi Sisteminin etkin ve verimli kullanımını yaygınlaştırarak TÜİK'in Kapasite Geliştirmesinin ve Kurumsal Güçlendirilmesinin Artırılması; TÜİK ve diğer ana veri sağlayıcı personelinin İstatistik Müktesebatının belirli alanlarındaki bilgilerinin arttırılması; TÜİK personeline teknik eğitim verilmesi ve TÜİK'te proje yönetimi ve uyum izleme kapasitesinin güçlendirilmesi.

 



Güncelleme: 26/01/2022 / Hit: 1,489

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı