ENGLISH
  Güncelleme: 26/12/2020

Milas Zeytinyağı Avrupa Birliği’nde Coğrafi İşaret Olarak Tescil Edildi

Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Avrupa Birliği (AB) nezdinde yapılan başvuru sonuçlanmış ve “Milas Zeytinyağı” coğrafi işaret (menşe adı) olarak “Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası”, “Aydın İnciri”, “Malatya Kayısısı” ve Aydın Kestanesi"nden sonra AB’de tescil edilen beşinci ürünümüz olmuştur. Tescilin ülkemize ve Milas halkına hayırlı olmasını temenni ederiz.

23 Aralık 2020 tarihli ve L 434 sayılı AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan bu tescil ile Milas Zeytinyağı her türlü kötüye kullanım, taklit ve çağrıştırmaya karşı AB’de de koruma altına alınmıştır. Milas Zeytinyağı, üreticiler tarafından tescil belgesinde/ürün şartnamesinde yer alan yöresel üretim tekniklerine uyulması ve Milas ilçesi sınırlarında olması şartıyla üretilebilecektir. Bir ürünün coğrafi işaret olarak ülkemiz ve AB’de tescil edilmesi, sözkonusu ürünün niteliklerinin korunmasını ve benzer ürünlerden farklılaşmasını sağlamakta, tanınırlığını ve rekabet gücünü artırmakta, iç talep ve ihracat potansiyelini güçlendirmekte ve üretildiği bölgenin ekonomi ve istihdamına katkıda bulunmaktadır.

Hâlihazırda AB nezdinde coğrafi işaret almak üzere gerekli başvurular yapılmış ve Avrupa Komisyonu tarafından inceleme süreci devam eden ürünlerimiz: “Afyon Sucuğu”, “Afyon Pastırması”, “İnegöl Köfte”, “Taşköprü Sarımsağı”, “Kayseri Mantısı”, “Kayseri Sucuğu”, “Kayseri Pastırması”, Antepfıstığı/ Antep Fıstığı”, “Bayramiç Beyazı”, “Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini”, “Antep Lahmacunu”, “Giresun Tombul Fındığı”, “Antakya Künefesi”, “Maraş Çöreği”, Çağlayancerit Cevizi”, "Maraş Tarhanası”, “Gemlik Zeytini” ve "Milas Yağlı Zeytini".

Avrupa Birliği Başkanlığı bu ürünlerimizin AB’de tescili konusunda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ürünlerimizin tescili için her türlü desteği vermeyi sürdürecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 



Güncelleme: 26/12/2020 / Hit: 13,663

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı