ENGLISH
  Güncelleme: 10/03/2011

* AB Büyükelçileri Tarihi Mardin Valilik Konağında Buluştular

 

Mardin'de bulunan AB ülkelerinin on sekiz büyükelçisi, Vali Hasan DURUER, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedi OMAY ile Mardin Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Mehmet Ali TUTAŞ'ı makamlarında ayrı ayrı ziyaret ederek, bir süre görüştükten sonra TSO binasında düzenlenen ''AB Türkiye ilişkileri ve Sivil toplumun Rolü'' konulu toplantıya katıldılar.

 Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc PİERİNİ toplantıda yaptığı konuşmada, büyükelçiler olarak üç yıldır farklı şehirlere ziyaretler gerçekleştirdiklerini belirterek, on sekiz büyükelçi ile Mardin'e en geniş kapsamlı ziyareti gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Türkiye'nin AB ve daha öncesinde Avrupa Topluluğu ile olan ilişkisinin 1963 yılına dayandığını, bu ilişkinin katılım müzakerelerinin başlatılması ve katılım öncesi yardım programının uygulamaya konulmasıyla daha da güçlendirildiğini kaydeden PİERİNİ, devam eden sürecin kolay olmadığını dile getirdi.

Bu sürecin hayal kırıklığı da yaratabilen bir süreç olduğunu ifade eden Pierini, şöyle dedi: ''Bir tek katılım müzakereleri yapmıyoruz. Diğer yaptığımız çalışmalardan bir tanesi de katılım öncesi programlardır. Bu programların amacı Türkiye'nin kurumlarına ve politikalarını AB kurum ve politikaları ile uyumlu hale getirmektir. Bu program AB'nin kendi sınırları dışında yürütmekte olduğu en büyük finanssal program niteliğindedir. Bu programlar Ankara'dan yürütülmektedir. Şu ana kadar aktardığımız fon miktarı yedi yüz milyon Avro civarındadır. Bu fonları, kadın hakları, çocuk hakları, gıda güvenliği, demir yolları ve hava kalitesi gibi pek çok alanda görebilirsiniz. Bunun dışında kültür ve eğitim alanlarında da yürüttüğümüz programlar var. Bu programlar kapsamında her yıl otuz bin  bin Türk vatandaşı AB ülkelerine gönderiliyor. Ve umut ediyoruz ki Mardin'de kurulan Artuklu Üniversitesi'de en kısa zaman içerisinde de bu programlardan yararlanmaya başlar.

Bunun yanında Mardin kentini yakından ilgilendiren programlarımız var.Geçtiğimiz süre içinde bu programlarımız tarım ve sivil toplum örgütlerine yönelikti. Şimdi ise daha büyük ölçekli projelere kayma söz konusu. Bu projelerimizden en büyüklerin bir tanesini cuma günü onayladım ve ilgili Bakanlığa gönderdim. Bu projenin amacı Mardin kentinin tarihi kesiminin yenilenmesiyle ilgili. Bu yenilenme, geleneksel mimari yapısı yansıtılacak şekilde yapılacak. Böylece kent eski haline dönmüş olacak. Beş yüz evin üzerinde çalışma yapılacak. Bu çalışmanın da maliyeti yaklaşık yedi milyon Avro'dur. Sinema ile ilgili yapılan çalışma var. Mardin Sinema Derneği tarafından yürütülen bir çalışmadır. Kapsamda açık hava sinema inşaatı söz konusu ve yakın zamanda tamamlanacak. İki önemli proje daha yürüteceğiz. Bunlar da Mardin halkının günlük yaşam kalitesine önemli katkılar sağlayacak. Katı atık yönetimi ve atık su yönetimiyle ilgili projeler de bu iki projeyi oluşturacak.''

Mardin gezisine Marc PİERİNİ'nin yanı sıra, Almanya Büyükelçisi Dr. Eckart CUNTZ, Macaristan Büyükelçisi İstvan SZABO, Romanya Büyükelçisi Ion PASCU, Estonya Büyükelçisi Aivo ORAV, Polonya Büyükelçisi Marcin WİLCZEK, Finlandiya Büyükelçisi Kirsti ESKLİNEN, Letonya Büyükelçisi Aivars VOVERS, İrlanda Büyükelçisi Tom RUSSELL, Danimarka Büyükelçisi Ole Egberg MİKKELSEN, İngiliz Büyükelçisi David REDDAWAY, Belçika Büyükelçisi Pol de WİTTE, Hollanda Kraliyet Ankara Büyükelçisi Jan Paul DİRKSE, Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Vaclav HUBİNGER, Portekiz Büyükelçisi Luisa Bestos de ALMEİDA, İsveç Büyükelçisi Hakan AKESSON, Bulgaristan Büyükelçisi Krasimir TULECHKİ, İspanya Büyükelçisi Cristobal GONZALEZ-ALLER de yer aldı.


Güncelleme: 10/03/2011 / Hit: 7,408

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı