ENGLISH
  Güncelleme: 08/03/2011

* Vali Ali KOLAT'ın 9 Mayıs 2010 Avrupa Günü Mesajı

Ülkemiz Avrupa Birliğine adaylık sürecine başladığı 1999 Helsinki Zirvesi ile aday ülkelere sağlanan mali yardımlardan da faydalanmaya başlamıştır. Sivas İli, 2004 yılından itibaren Avrupa Birliği Destekli Hibe Programlarına projeler hazırlamıştır. Özellikle 2007 yılından itibaren İlimizde proje hazırlama ve uygulama konusunda belli bir başarı yakalanmış, Sivil Toplum Kuruluşlarımız, KOBİ'lerimiz, İl Özel İdaremiz, Eğitim-Öğretim Kurumlarımız tarafından Avrupa Birliği Hibe destekleri ile birçok proje uygulanmıştır. Hibe programlarının İllere göre dağılımında, 70 proje ile 81 il içerisinde 8. sırada yer alan İlimizin Avrupa Birliği Mali Yardımlar bütçesinden kullandığı toplam hibe miktarı yaklaşık 8 milyon Euro'dur.

Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde 2010 yılı itibariyle yeni bir yaklaşıma gidilmiş ve dört platformdan oluşan Avrupa Birliği Stratejisi belirlenmiştir. Strateji belgesinin diğer üç platformunu destekleyen ve dördüncü platform olarak belirlenen İletişim Stratejisi ile Anadolu'da yeniden bir AB heyecanı başlatıp kamuoyu desteğini yükseltmek hedeflenmiştir. Bu hususta İlimizde de Vali Yardımcısı Kemal ŞAHİN AB Temas Noktası Sorumlusu olarak belirlenmiştir. Yürütülen çalışmalar kapsamında ilk olarak Valiliğimiz İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü koordinesinde Valilik,  Belediye Başkanlığı, Cumhuriyet Üniversitesi, İl Özel İdaresi, Kaymakamlıklar, İl Müdürlükleri, Meslek Odaları, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcilerinin yer aldığı 58 kişilik bir Avrupa Birliği'ne Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu oluşturulmuştur. Kurul ilk toplantısını 26 Mart 2010 tarihinde gerçekleştirmiş, İlimizde ülkemizin Avrupa Birliğine adaylık sürecine katkıda bulunacak çalışmalar ile ilgili olarak bir alt komisyon oluşturulmuştur. Komisyon Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde Sivas İlinin strateji, hedef ve faaliyetlerini belirlemek üzere Eylem Planı hazırlama çalışmalarını sürdürmektedir. Eylem planının tamamlanarak kurul tarafından onaylanmasıyla İlimiz, Mali yardımlardaki başarısını Avrupa Birliği'nin hem müzakere sürecinde hem de tanıtımında da gösterecektir.

Avrupa Birliği adaylık sürecinde İlimizdeki tüm kamu kurumları, yerel yönetimler, Üniversite, Meslek Kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşları ve vatandaşlarımızın üstüne düşen görevi yerine getireceğine inanıyor, 9 Mayıs Avrupa Günü'nü kutluyorum.


Güncelleme: 08/03/2011 / Hit: 7,377

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı