ENGLISH
  Güncelleme: 22/09/2021

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı’nın The Economist Dergisinde Yayımlanan Makalesi

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı’nın “Türkiye ve AB” başlıklı makalesi 11 Eylül 2021 tarihinde The Economist Dergisinde yayımlandı.

Türkiye ve AB

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılımı bir 'kurgu' değildir. (ç.n.: The Economist'in önceki sayısında yer alan makaleye atıf yapılıyor) Onun yerine Türkiye'nin AB'ye kabulü, ilişkilerin iniş ve çıkışlarına rağmen iki tarafın da vazgeçemeyeceği; zor ama aynı zamanda stratejik ve değerini kaybetmeyen bir vizyondur.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti yönetimi altında yapılan reformlar, 2005 yılında Avrupa Birliği ile açık uçlu üyelik müzakerelerinin başlamasını sağlamıştır. Dolayısıyla da makalede aktarılan 'Demokratiklik derecesi ne olursa olsun Türkiye asla AB'ye alınmayacak' argümanı sadece temelsiz olmakla kalmıyor aynı zamanda iki taraf için de kabul edilemez oluyor.

Diğer yandan, makalede Türkiye'nin büyük ve Müslüman bir ülke olması sebebiyle AB'ye giremeyeceği klişesini görmek hayal kırıklığına uğratıcı. Türkiye'nin AB'ye üyeliği, tüm adayların içinde en yararlısı olacak çünkü hiçbir devlet AB'ye, güvenlikten ekonomik alanlara kadar her konuda, seküler ve yaşam dolu bir Türkiye'nin yapacağı katkıları gerçekleştiremez.

Derginizde yayımlanan makalenin iddia ettiğinin aksine, 18 Mart 2016'da Türkiye ve AB arasında imzalanan anlaşma, sadece bir göçle mücadele iş birliği değildir, içinde ('ölü' olmayan) 'AB'ye üyelik konusuna tekrar enerji vermek', gümrük birliğinin güncellenmesi, yüksek makamların diyalogları, vize serbestisi ve terörle mücadele de yer almaktadır.

Şu andaki zorlukları düşündüğümüzde, 2016'da yapılan anlaşmanın güncellenmesi, sadece Türkiye'nin ve AB'nin değil, aynı zamanda daha geniş bir bölgenin hayrına olacaktır.

Jeostratejik bir Avrupa Birliği'nin ortaya çıkması için, AB'nin, özellikle de Brexit'in ardından, tarafsız üyelik kriterlerini yerine getirmiş daha demokratik bir Türkiye'yi reddetme lüksü yoktur. Bu, bir kazan-kazan-kazan durumu olacaktır.

https://www.economist.com/letters/2021/09/11/letters-to-the-editor

 


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 22/09/2021 / Hit: 4,745

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı