ENGLISH
  Güncelleme: 11/12/2017

AB Bakanı Ömer Çelik Reuters’a Değerlendirmelerde Bulundu

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik Reuters Haber Ajansı’na verdiği “Türkiye Katılım Müzakerelerin Konusunda Bazı Ülkelerin İhanetine  Uğradığını Düşünüyor ama Halen Kulübe Katılmak İstiyor” başlıklı röportajda gündemi değerlendirdi.

Londra temasları sırasında Reuters Haber Ajansı’na verdiği röportajda AB Bakanı Ömer Çelik Türkiye'nin kendini, katılım müzakerelerinin sonlandırılması gerektiğini söyleyen AB’li liderlerce ihanete uğramış hissettiğini ancak yine de eninde sonunda AB'ye katılmayı ümit ettiğini belirtti.

AB Bakanı Ömer Çelik, AB’li liderlerin Türkiye'nin katılım süreci hakkındaki ifadelerine tepki gösterirken Merkel gibi bazı liderlerin, dikkatleri Brexit, göç ve reform gibi AB'nin iç sorunlarından uzaklaştırmak için bu eleştirileri kullandığını söyledi. Mülakatta AB Bakanı Ömer Çelik “Bütün bunları bir kenara bırakıp hayati iç sorunlarının üstünü örtmek için Türkiye’ye karşı düşmanlığı körüklediler.” Dedi.

AB Bakanı Ömer Çelik “Gerçekten de Merkel ve AB'deki bazıları tarafından hayal kırıklığına uğratıldık. Tarihimizdeki en zor dönemlerden birinde dostlarımız ve müttefiklerimiz tarafından yalnız bırakıldık.” İfadesini kullandı.

Türkiye’nin kendini ihanete uğramış hissedip hissetmediği sorusuna “evet” yanıtını veren AB Bakanı Ömer Çelik, Merkel gibi AB liderlerinin AB sürecinde Türkiye'ye verdikleri sözleri tutmadıklarını ifade etti ve “AB hiçbir vaadini tutmazken Türkiye verdiği bütün sözleri tuttu.” dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in Türkiye'nin AB'ye "yakın gelecekte” katılmasına dair bir ihtimal görmediğini söylemesinin hatırlatılması üzerine AB Bakanı Ömer Çelik, "Sayın Juncker ne yaptı, AB ile Türkiye'yi yakınlaştıracak hangi dev adımları attı? Bu benim Sayın Juncker’e sorumdur.” şeklinde konuştu.

Almanya ile son dönemde yaşananları da değerlendiren AB Bakanı Ömer Çelik "Almanya, AB kurumlarına -Türkiye ile müzakerelerin kesilmesi gibi- emirler vermeye devam ederse o zaman bu, Avrupa'daki ırkçı grupların elini güçlendirecektir.” şeklinde konuştu.

AB ile Türkiye arasında ilişkileri iyileştirmek için liderler zirvesi tertiplenmesini teklif ettiklerini belirten AB Bakanı Ömer Çelik, “Türkiye, AB'ye tam üyelik hedefinden vazgeçmiş değil. İlerlemek için çözümler bulmaya istekliyiz.” ifadelerini kullandı.


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 11/12/2017 / Hit: 5,780

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı