ENGLISH
  Güncelleme: 29/06/2018

AB Bakanı Ömer Çelik AB Liderler Zirvesi Öncesinde Avrupalı Siyasilerin Afrika'da Kurulacak Bölgesel Tahliye Merkezlerine Yönelik Açıklamalarını Değerlendirdi

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, AB Liderler Zirvesi öncesinde Avrupalı siyasilerin, sığınmacı sorununu çözmek için Afrika'da kurulması planlanan "bölgesel tahliye merkezleri"ne dair açıklamalarına ilişkin Afrikalı liderlere uyarılarda bulundu.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin, sığınmacı akınını kontrol altına almak için Afrika'daki ülkelerle Türkiye ile yapılan mutabakata benzer anlaşma yapılabileceği sözlerine karşılık AB Bakanı Ömer Çelik, "Rutte'nin teklifine karşı Afrikalı dostlarımızı uyarmak isterim. Anlaşma yapmadan bizimle konuşmanız faydalı olur. AB'nin 18 Mart anlaşmasında bize verdiği sözleri hangi estetik bahanelerle tutmadığını anlatabiliriz size." ifadelerini kullandı.
AB Bakanı Ömer Çelik, Afrikalı yetkililerin, AB temsilcileri ve AB ülkelerinden anlaşma yapılana kadar iş birliğine açık, sık sık yapılan üst düzey ziyaretlerle karşılaşacaklarını belirterek, "Ciddi sözler verilecek ve beraber çalışmanın öneminden uzun cümlelerle bahsedilecek." değerlendirmesinde bulundu. 
Göç dalgası kontrol altına alınana kadar bu tutumun süreceğine dikkati çeken Bakan Ömer Çelik, "Sonra göç kontrol altına alınınca, verilen sözlerin tutulmadığını görecekler. Sözlerin neden tutulmadığına dair estetik bahanelerle ve yalanlarla karşılaşacaklar." uyarısında bulundu.
AB Bakanı Ömer Çelik, "bu yalanları" ilk önce Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz'un dillendireceğine işaret ederek, "Arkasından aşırı sağın iktidarda olduğu ya da ikinci parti olduğu ülkeler başlayacak. AB yetkilileri ise 'Ortak karar alamıyoruz, çok üzgünüz.' diyecek." ifadelerini kullandı.
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in "Biz Brüksel'den Kuzey Afrika ülkeleri adına karar alamayız. Bu, 'Sömürgecilik yapıyoruz.' gibi yanlış bir mesaj gönderir." ifadelerinin doğru bir tespit olduğunu kaydeden AB Bakanı Ömer Çelik, "Fakat Juncker’in bu sözleri adrese teslim etmesi gerekiyor. Adressiz sözler işe yaramıyor. Göç meselesini köprüler kurarak yönetmek yerine, duvarlar örerek karşılayan zihniyete söylenmesi gereken sözler bunlar." değerlendirmesinde bulundu.
Juncker'in bu sözlerini, göçmen düşmanlığı yapan Kurz'a söylemesinin iyi bir başlangıç olabileceğini vurgulayan AB Bakanı Ömer Çelik, "AB artık adressiz konuşmayı bıraksın. Sorun bahçede değil, mutfakta. Mutfaktakiler AB'yi Weimar Cumhuriyeti'ne çevirmeye çalışıyor. Göçmen düşmanlığı bu ırkçıların sadece bahanesi." ifadelerini kullandı.
Hollanda Başbakanı Rutte, AB Liderler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, sığınmacı sorununu tam olarak çözmenin mümkün olmadığına işaret ederek, "Sığınmacı akınını kontrol altına almamız gerekiyor. Bunun için Afrika'daki ülkelerle Türkiye'yle yapılan sığınmacı mutabakatına benzer anlaşmalar yapılabilir." demişti.
Yasa dışı sığınmacı akınına, sayılar daha fazla artmadan müdahale edilmesi gerektiğinin altını çizen Rutte, yeni bir sığınmacı krizine hazır olmadıklarını söylemişti.

Kaynak: AA


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 29/06/2018 / Hit: 6,597

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı