ENGLISH
  Güncelleme: 26/09/2013

Türkiye İhracatçılar Meclisi Leonardo Da Vinci Projeleri Açılış Programı Ve Türk Ulusal Ajansı İle Tim Arasında Mesleki Eğitimde İşbirliği Protokolü İmza Töreni

 T.C.

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

BASIN DUYURUSU 

Türkiye İhracatçılar Meclisi Leonardo Da Vinci Projeleri Açılış Programı Ve Türk Ulusal Ajansı İle Tim Arasında Mesleki Eğitimde İşbirliği Protokolü İmza Töreni 

Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı 2013 yılı Yenilik Transferi Faaliyeti proje sonuçlarının 13 Haziran’da açıklanmasının ardından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesindeki İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin kabul edilen Yenilik Transferi projelerinin Açılış Toplantısı 27 Eylül 2013 tarihinde İstanbul’da yapılıyor.

Türk Ulusal Ajansı’nın destek verdiği alanlardan biri olan mesleki eğitimde yenilik transferi projelerine bu sene de üniversitelerden kamu kurumlarına, sivil toplum örgütlerine, şirketlere, iş dünyası örgütlerine kadar çok geniş bir yelpazede kurum ve kuruluşlarca yoğun ilgi gösterildi ve toplamda 106 proje başvurusu alındı. Bu kapsamda kabul edilen 33 projeye yaklaşık 8 Milyon Avro hibe tahsis edildi. Bu projeler aracılığıyla mesleki eğitimin 33 farklı alanında Avrupa’da var olan yenilikçi ve/veya iyi uygulamanın ülkemize ve söz konusu projelerde ortak olan diğer ülkelere transfer edilmesi hedefleniyor.

Ayrıca, bu toplantıda Türk Ulusal Ajansı ile TİM arasında Mesleki Eğitimde İşbirliği Protokolü (MİP)  imza edilecek. Söz konusu protokol ile mesleki eğitim alanında özel sektör-kamu işbirliğinin geliştirilmesi, yurt dışında staj faaliyetinde bulunacak proje katılımcılarının istihdam edilebilirliğinin artırılması, özel sektör temsilcilerinin mevcut AB eğitim ve gençlik proje fırsatları ile ilgili etkin bir şekilde bilgilendirilmesi ve farklı sektör ve ölçekteki kurumların oluşturacakları ağlar ile uzun vadeli mesleki eğitim ve hareketlilik perspektifi oluşturabilmeleri hedefleniyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış şunları kaydetti: “Leonardo da Vinci Yenilik Transferi Faaliyeti kapsamında projeleri kabul edilen TİM bünyesindeki İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’ni kutluyorum. Bu projeler sayesinde Avrupa düzeyinde ortaklıklar kurularak, mesleki eğitim ve öğretim alanında dünya çapındaki yenilikler, iyi uygulamalar, metotlar, tecrübeler, kavramlar ve politikalar ülkemiz mesleki eğitim sistemine kazandırılmış olacak. Ayrıca mesleki eğitim programlarının iş dünyasının ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde geliştirilmesini sağlayacak bu projeler sayesinde orta ve uzun vadede ülkemizde daha nitelikli bir işgücü oluşması sağlanacaktır. Bu anlamda söz konusu projelerin ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasında önemli bir görev ifa ettiğini düşünüyorum.

Öte yandan 5 Temmuz 2013 tarihinde ilk olarak özel sektörün iki güçlü temsilcisi İSO ve İTO öncülüğünde başlattığımız Mesleki Eğitimde İşbirliği Protokolü (MİP) girişimini özel sektörün diğer güçlü bir temsilcisi olan TİM ile devam ettiriyoruz. Avrupa Birliği’nin 2014-2020 döneminde mesleki eğitimde hareketliliğe ve işbirliğine verdiği önemin artarak devam edeceğini gözlemliyoruz. Bu iki önemli hususa binaen, ülkemizde yürütülecek mesleki eğitimde hareketlilik projelerinin etkinliğini daha da artırmak için mesleki eğitim kurumları ve özel sektör işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bu çerçevede TİM’in de bu işbirliğinin bir parçası olması girişime yeni bir ivme kazandıracaktır. Hatırlanacak olursa daha önce; MİP girişiminin sadece bir-iki kuruluşun katkı sağlayacağı dar çerçeveli bir girişim olmadığını; aksine, konuyla ilgili diğer bütün kuruluşların işbirliğine açık ve geliştirilmeye müsait bir girişim olduğunun altını çizmiştim. Şimdi ise TİM’in de dâhil olmasıyla MİP girişimini daha geniş ve güçlü bir çerçeveye oturtuyoruz.

Leonardo da Vinci Yenilik Transferi projeleri kabul edilen TİM bünyesindeki birliklerimizi tekrar tebrik ediyor; Türk Ulusal Ajansı ve TİM arasında imzalanacak söz konusu protokolün mesleki eğitim camiamız için hayırlara vesile olmasını diliyorum”.

 






Güncelleme: 26/09/2013 / Hit: 9,627

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı