- ANA SAYFAGiriş Noktanız
- BAŞKANLIKKurumsal Yapı
- BİR BAKIŞTA ABAB Yapısı ve İşleyişi
- AB İLE İLİŞKİLERTürkiye-Avrupa Birliği İlişkileri
- VERİKaynaklar
- MEDYAHaber / Duyuru
- Etkinlikler
- Ufuk 2020 Programı Avrupa Yeşil Mutabakat Çağrısı Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
- Sofya Büyükelçiliğimizde Sınır Ötesi İşbirliği Programları, Sivil Toplum Diyaloğu Projeleri ve Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programlarına İlişkin Sunum Gerçekleştirilmiştir
- INTERREG-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı İkinci Çağrı Teklifi Kapsamında Sözleşme İmzalama Töreni
- Duyurular
- Güncel Hibeler
- Sosyal Medyalarımız
- Etkinlikler
- İLETİŞİMBize Ulaşın
- Valiliklerin AB Sürecinde Etkinliğinin Artırılması Projesi
- İllerimiz AB'ye Hazırlanıyor Programı
- Ankara AB'ye Hazırlanıyor
- İstanbul AB'ye Hazırlanıyor
- Adana
- Adıyaman
- Afyon
- Ağrı
- Aksaray
- Amasya
- Ankara
- Antalya
- Ardahan
- Artvin
- Aydın
- Balıkesir
- İl AB Daimi Temas Noktası
- "AB Treni Balıkesir'den Geçiyor" Projesi
- AB'ye Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu
- Valilik AB Birimi
- Balıkesir İlinde AB Faaaliyetlerine İlişkin Haberler
- Bartın
- Batman
- Bayburt
- Bilecik
- Bingöl
- Bitlis
- Bolu
- Burdur
- Bursa
- Çanakkale
- Çankırı
- Çorum
- Denizli
- Diyarbakır
- Düzce
- Edirne
- Elazığ
- Erzincan
- Erzurum
- Eskişehir
- Gaziantep
- Giresun
- Gümüşhane
- Hakkari
- Hatay
- Iğdır
- Isparta
- İstanbul
- İzmir
- Kahramanmaraş
- Karabük
- Karaman
- Kars
- Kastamonu
- Kayseri
- Kırıkkale
- Kırklareli
- Kırşehir
- Kilis
- Kocaeli
- Konya
- Kütahya
- Malatya
- Manisa
- Mardin
- Mersin
- Muğla
- Muş
- Nevşehir
- Niğde
- Ordu
- Osmaniye
- Rize
- Sakarya
- Samsun
- Siirt
- Sinop
- Sivas
- Şanlıurfa
- Şırnak
- Tekirdağ
- Tokat
- Trabzon
- Tunceli
- Uşak
- Van
- Yalova
- Yozgat
Balıkesir
BALIKESİR İLİNDE KATILIM ÖNCESİ AB MALİ YARDIMI KAPSAMINDA FİNANSE EDİLEN PROJELER
Avrupa Birliği tarafından ülkemize sağlanan Katılım Öncesi Mali Yardımı kapsamında Balıkesir İlinde uygulanan projeler "AB hibe programları kapsamında finanse edilen projeler" ve "pilot proje uygulamaları" olmak üzere iki başlık altında değerlendirilebilir.
1.AB Hibe Programları:
Avrupa Birliği tarafından ülkemize sağlanan Katılım Öncesi Mali Yardımı kapsamında yürütülen Hibe Programları aracılığı ile Balıkesir İlinde toplam 15 projeye hibe desteği sağlanmıştır. Balıkesir ilinde başarılı olan 15 projeye sağlanan hibe desteği toplam 965.348,73 Avro ‘dur. Türkiye geneli kapsamında illere göre yapılan başarı değerlendirmesinde Balıkesir ili sağlanan hibe desteği itibariyle 61. sırada yer almaktadır. (http://www.cfcu.gov.tr)
2.Pilot Projeler/Programlar:
Hibe Programlarından farklı olarak merkezi kamu kurum ve kuruluşlarımız (bakanlıklar, müsteşarlıklar vb. kuruluşlar) tarafından geliştirilen pilot projeler/programlar aracılığı ile İllerimizde AB projeleri uygulanabilmektedir. Balıkesir ilinde uygulamaya geçirilen toplam 7 pilot proje/program bulunmaktadır. Pilot projelere ilişkin detaylar aşağıda sunulmuştur:
Proje-1: AB Balıkçılık Müktesebatına Uyum Projesi
Program: Katılım Öncesi AB Mali Yardımı 2003 Yılı Programı
Proje Bütçesi: 6,6 Milyon Avro
Proje Sahibi Kuruluş: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
Uygulama Yeri: Adana, Artvin, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Giresun, Hatay, İstanbul, Kastamonu, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Muğla, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Yalova, Zonguldak
Gıda, Tarım ve Hayvancılık tarafından yürütülen AB Balıkçılık Müktesebatına Uyum Projesinin temel amacı AB Balıkçılık Mevzuatına uyum sağlanarak nihayetinde ulusal ekonomiye balıkçılık sektörünün katkısının arttırılmasının sağlanmasıdır.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sektör yönetimi muhafaza, kaynak yönetimi kontrol önlemlerinin etkinliğini artırarak Ortak Pazara uyumun arttırılması ve bu yönde balıkçı gemilerinin bilgisayar ortamında kaydı, takibi ve istatistiki bilgilerinin kaydı çalışmalarına temel olacak Projesi, Türkiye‘de balıkçılık sektörünün geliştirilmesi için 29 ilde Balıkçılık Liman Ofislerinin İnşaatını da içermektedir.
Proje-2: Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Projesi
Program: Katılım Öncesi AB Mali Yardımı 2005 Yılı Programı
Proje Bütçesi: 4,8 Milyon Avro
Proje Sahibi Kuruluş: Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK)
Uygulama Yeri: Adana, Antalya, İstanbul, Konya, Malatya, Manisa, Nevşehir, Samsun, Amasya, Balıkesir, Düzce, Eskişehir, Erzurum, Hatay, Kastamonu, Kırklareli, Muğla, Ordu, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Uşak, Yozgat
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu tarafından uygulanan proje ile Türkiye'deki 25 ilde kadınlara yönelik girişimcilik eğitim verilmiş ve danışmanlık hizmetleri sağlanmıştır. 2006-2008 yılları arasında uygulanan proje ile Balıkesir Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından Balıkesir ilinde iş sahibi veya yeni iş kurmak isteyen kadınlara eğitim ve danışmanlık hizmeti desteği sağlanmıştır.
Proje-3: Aktif İstihdam Tedbirleri Projesi
Program: Katılım Öncesi AB Mali Yardımı 2006 Yılı Programı
Proje Bütçesi: 20 Milyon Avro
Proje Sahibi Kuruluş: Türkiye İş Kurumu
Uygulama Yeri: İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Adana, Kayseri, Zonguldak, Gaziantep, Tekirdağ, Mersin, Antalya, Manisa, Konya, Eskişehir, Sakarya, Balıkesir, Samsun, Malatya, Aydın, Şanlıurfa, Denizli, Trabzon, Sivas, Diyarbakır, Çorum, Hatay ve K.Maraş
Türkiye İş Kurumu tarafından yürütülen proje ile yereldeki kuruluşların işsizlik ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara katkı sağlanması hedeflenmiştir. Proje, İŞKUR tarafından gerçekleştirilen işsizlik verileri araştırması kapsamında kayıtlı işsizlik oranın en yüksek olduğu 28 ilde yürütülmektedir. Proje kapsamında yerel kuruluşlar tarafından geliştirilen ve işsizlik ile mücadeleyi amaçlayan projelere 400.000 Avro'ya kadar destek sağlanmıştır. Proje kapsamında yürütülen hibe programı çerçevesinde toplam 101 projeye finansman sağlanmıştır.
Proje-4: Marmara Bölgesinde Hava Kalitesi Alanında Bölgesel Kurumsal Kapasite Geliştirilmesi Projesi
Program: IPA-I Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma Bileşeni 2007 Yılı Programı
Proje Bütçesi: 7 Milyon Avro
Proje Sahibi Kuruluş: T.C Orman ve Su İşleri Bakanlığı
Uygulama Yeri: İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Bilecik
T.C Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yürütülen "Marmara Bölgesinde Hava Kalitesi Alanında Bölgesel Kurumsal Kapasite Geliştirilmesi Projesi", AB Hava Kalitesi Çerçeve Direktifi'nin içerdiği düzenlemeleri etkin, verimli ve şeffaf bir şekilde Marmara Bölgesi'nde uygulamayı amaçlamaktadır. Bu Proje kapsamında 2011 yılı sonuna kadar 11 ilde 39 adet hava kalitesi ölçüm istasyonu ve kalibrasyon laboratuvarı kurulacak; çevre izleme ağının yönetiminde ve operasyonunda görev alacak 30 adet uzman eğitilecek; Bölgesel Kalibrasyon Merkezi, Bölgesel Veri tabanı Merkezi ve Bölgesel Bakım Merkezi kurulacak; Temiz Hava Eylem Planı uygulamaya geçirilecek; Marmara Bölgesi'ndeki yerel yönetimler, üniversiteler, odalar ve sivil toplum örgütleriyle çalıştay ve seminerler düzenlenecektir. Bu projenin Türkiye'nin diğer bölgeleri için model olması ve ileriki yıllarda diğer bölgelerde de uygulanması amaçlanmaktadır. Proje 23 Eylül 2009 tarihinde uygulanmaya başlanmıştır.
Proje-5: Türkiye'de Yerel Yönetim Reformu Uygulamasının Devamına Destek Projesi II. Aşama
Program: IPA-I Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma Bileşeni 2007 Yılı Programı
Proje Bütçesi: 4 Milyon Avro
Proje Sahibi Kuruluş: İçişleri Bakanlığı (Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü)
Uygulama Yeri: Adıyaman Kâhta İlçe Belediyesi, Ağrı Patnos İlçe Belediyesi, Ankara Gölbaşı Büyükşehir İlçe Belediyesi, Ankara Polatlı İlçe Belediyesi, Aydın Nazilli İlçe Belediyesi, Balıkesir Bandırma İlçe Belediyesi, Balıkesir İl Belediyesi, Bursa Nilüfer Büyükşehir İlçe Belediyesi, Bursa Mustafakemalpaşa İlçe Belediyesi, Düzce İl Belediyesi, Gaziantep Şehitkâmil Büyükşehir İlçe Belediyesi, Kırşehir İl Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Malatya İl Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Nevşehir İl Belediyesi, Şanlıurfa İl Özel İdaresi, Trabzon İl Özel İdaresi, Uşak İl Belediyesi, Zonguldak İl Belediyesi, Zonguldak Karadeniz Ereğli İlçe Belediyesi.
Projenin genel hedefi, 2003-2005 yılları arasında yerel yönetimlerle ilgili kabul edilen yeni yasaların tam olarak uygulamasını sağlayarak etkin, şeffaf, kapsayıcı ve katılımcı yerel yönetimlerin oluşmasına katkıda bulunmaktır. Projenin özel hedefi ise; yerel yönetimlere ilişkin yeni politika ve yasaların etkin bir biçimde uygulanması için İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün, yerel yönetim ve yerel yönetim birliklerinin kapasitesinin ve bunlar arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesidir. Projenin hedef kitlesi İçişleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, valilik ve kaymakamlıklar, belediyeler, il özel idareleri ve belediye birliklerinde görev yapan personeldir. Proje aşağıdaki beş bileşenden oluşmaktadır:
1- Yerel Yönetimlerde Kapasite Geliştirme: Yerel yönetimlerin seçilmiş temsilcileri ile yönetici ve çalışanlarının kapasitelerinin artırılması suretiyle bu yönetimlerce sunulan hizmetlerin iyileştirilmesi hedeflenmektedir. 11 pilot yerel yönetimde örnek uygulamalar gerçekleştirilecektir.
2- Yerel Yönetim Birliklerinde Kapasite Geliştirme: Yerel yönetim birliklerinin hem kendi aralarında hem de ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iletişimlerinin iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda, özellikle Türkiye Belediyeler Birliği'nin kapasitesinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.
3- Yerel Katılım Mekanizmalarının Güçlendirilmesi: Kent konseyleri ve diğer katılımcı mekanizmaların işleyişinin iyileştirilerek, yerel düzeyde bu mekanizmalar sayesinde şeffaflığın, hesap verebilirliğin ve katılımcılığın sağlanması hedeflenmiştir.
4- Belediyeler Arası Eşgüdüm ve İşbirliğinin İyileştirilmesi: Belediyelerin hem yurt içindeki hem de Avrupa'daki belediyeler ile eşleştirme ve ortaklıklarının sayısının artırılması ve bu tür işbirliklerinin kapsamının genişletilmesi hedeflenmiştir. 10 pilot yerel yönetimde örnek uygulamalar gerçekleştirilecektir.
5- İçişleri Bakanlığı'nın Kapasitesinin Artırılması: Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün kapasitesinin artırılması hedeflenmiştir.
Ayrıntılı Bilgi:
http://www.lar.org.tr/sayfalar/goruntule/16/
Proje-6: Balıkesir Katı Atık Arıtma Tesisi İnşası Projesi
Program: IPA-III Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Bölgesel Kalkınma Bileşeni Çevre Operasyonel Programı
Proje Bütçesi: 14,1 Milyon Avro
Proje Sahibi Kuruluş: Balıkesir Belediyesi
Uygulama Yeri: Balıkesir
Balıkesir Katı Atık Arıtma Tesisi İnşası Projesi: Çevre altyapısının iyileştirilmesi 2007-2013 döneminde Ülkemize sağlanan AB mali yardımlarının öncelik alanlarından birisidir. Bu çerçevede kullanılacak mali yardımı kullanmak üzere Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2007-2009 Çevre Operasyonel Programı hazırlanmıştır. Söz konusu Operasyonel Program ile ülkemizin atık su arıtma, katı atık arıtma ve içme suyu alanlarındaki çevre altyapısını iyileştirmek amaçlanmıştır.
Operasyonel Programın kapsamında yer alan "katı atık arıtma altyapısı" önceliği çerçevesinde Balıkesir Katı Atık Arıtma Tesisi İnşası Projesi gerçekleştirilecektir. Balıkesir Belediyesi'nin projesi Çevre ve Orman Bakanlığına yapılan başvurular arasında Operasyonel Programın kriterleri çerçevesinde yapılan değerlendirme sonrasında seçilmiştir. İhale süreci başlayan projenin bütçesi yaklaşık 14,1 Milyon Avro'dur. Proje kapsamında Temmuz 2011 itibariyle transfer istasyonu yerleri ve rehabilite edilecek sahaların incelemeleri tamamlanmıştır.
Proje kapsamında yeni atık sahası yapılması, eski sahaların rehabilitasyonu ve kapatılması, Bigadiç ve Susurluk Belediyeleri için iki adet transfer istasyonu yapılması, kompost tesisi, tıbbi atık sterilizasyon ünitesi, sızıntı suyu arıtma tesisi, idari bina yapılması, metan gazı toplama ünitesi, sahada çalışmak üzere 8 adet iş makinası, atık toplamak üzere 22 adet sıkıştırmalı araç, çeşitli kapasitelerde 7280 adet konteyner ve 150 adet geri dönüşüm kumbarasının yapılması planlanmaktadır.
Ayrıntılı Bilgi:
http://www.ipa.gov.tr/TR/Anasayfa.aspx
Proje-7: AB Kırsal Kalkınma Programı (IPARD)
Program: IPA-V Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Kırsal Kalkınmanın Geliştirilmesi (IPARD) Bileşeni
Proje Bütçesi: 290 Milyon Avro
Proje Sahibi Kuruluş: Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu
Uygulama Yeri: Öncelikli 42 il (Balıkesir dâhil)
Kırsal Kalkınma Programı (Instrument for Pre-Accession Rural Develepment Programme (IPARD)) kapsamında tarım, hayvancılık, gıda, balıkçılık ve alternatif tarım konularında faaliyet gösteren işletmelere, kooperatiflere, üretici birliklerine ve çiftçilere hibe programları aracılığı ile finansman desteği sağlanacaktır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde kurulmuş olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından yürütülecek IPARD Programı kapsamında Balıkesir ilinde tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren KOBİ'ler, kooperatifler ve çiftçiler programdan faydalanabilecektir.
Ayrıntılı Bilgi: www.tkdk.gov.tr