ENGLISH
  Güncelleme: 11/12/2017

AB Bakanı Ömer Çelik TBMM Genel Kurulu’na NATO Skandalı ile İlgili Bilgi Verdi

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, NATO tatbikatındaki "Atatürk ve Erdoğan düşmanlığı" skandalıyla ilgili TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak bir konuşma yaptı ve kurulu bilgilendirdi. 

Olayı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile Kanada'ya giderken yakıt ikmal için durdukları İrlanda'da öğrendiklerini aktaran AB Bakanı Ömer Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu durum haber alınır alınmaz bir saniye bile tereddüt edilmeden askerlerimizin derhal tatbikattan çekilmesi gerektiği ifade edildi. Hatta tatbikatın son gününe girildiği için fiilen bitiyordu ama bunun bile beklenmemesi gerektiği ifade edildi. Karşı tarafa da bu durumu güçlü bir şekilde protesto ettiğimiz ifade edildi. Halifax'a gittiğimizde Güvenlik Forumunun başlangıcında NATO Genel Sekreteri de oradaydı. NATO Genel Sekreteri ile hem ben hem Genelkurmay Başkanımız ayrı ayrı görüştük. Genel Sekreter güçlü bir şekilde her birimize ayrı ayrı özür dilediklerini ifade etti."

-"Olay sadece bir özürle geçiştirilmiyor"

Türkiye'nin özür meselesi ile yetinip yetirmeyeceği yönündeki eleştirilere yanıt vermek istediğini dile getiren Bakan Ömer Çelik, "İfade ettiğimiz şey şudur; bu şahsın NATO tatbikatından atılmasını yeterli bulmuyoruz. Bu şahsın cezalandırılması için bir soruşturma açılmasını bekliyoruz ve cezalandırılması konusunu takip edeceğiz diye ifade ettik. Cezalandırma konusunun tek bir kişiye indirilerek dosyanın kapanmasını istemiyoruz." dedi.

NATO'nun üye ülkelerin güvenliğini sağlamak için kurulan bir örgüt olduğunun altını çizen AB Bakanı Ömer Çelik, şunları kaydetti:

"NATO kendi tatbikatının güvenliğini nasıl sağlayamıyor? Türkiye'nin kurucu önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanına karşı saygısızlık nasıl yapılmıştır? Bu şahsın mutlaka bağlı olduğu bir emir komuta zinciri vardır. O zincirin de soruşturulmasını istiyoruz. Bundan sonra benzer şeyler olmaması için ne tür tedbirler alınacaktır? NATO'dan da bununla ilgili güçlü bir şekilde bildirim yapılmasını istediğimizi belirttik. Olay sadece bir özürle geçiştirilmiyor. Tarafımızdan bunlar da ifade edilmiştir." 


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 11/12/2017 / Hit: 4,429

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı