ENGLISH
  Güncelleme: 09/07/2017

Malatya Kayısısı Avrupa Birliği’nde Coğrafi İşaret Olarak Tescil Edildi

Malatya Ticaret ve Sanayi Odamızın Avrupa Birliği (AB) nezdinde yaptığı başvuru sonuçlanmış ve “Malatya Kayısısı” coğrafi işaret (menşe adı) olarak “Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası” ve “Aydın İnciri”ndensonra AB’de tescil edilen üçüncü ürünümüz olmuştur.

7 Temmuz 2017 tarihli ve L 174/1 sayılı AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan bu tescil ile, Malatya Kayısısı her türlü kötüye kullanım, taklit ve çağrıştırmaya karşı AB’de de koruma altına alınmıştır. Malatya Kayısımız, üreticiler tarafından tescil belgesinde/ürün şartnamesinde yer alan yöresel üretim tekniklerine uyulması ve Malatya ili sınırlarında olması şartıyla üretilebilecektir. 

Yerel ürünler bakımından oldukça zengin olan ülkemizde “Malatya Kayısısı” gibi AB’de coğrafi işaret tescili mümkün olan birçok ürünümüz mevcuttur. Hâlihazırda“Afyon Sucuğu”, “Afyon Pastırması”, “İnegöl Köfte”,“Aydın Kestanesi”, “Bayramiç Beyazı”, “Taşköprü Sarımsağı”, “Kayseri Mantısı”, “Kayseri Sucuğu” ve“Kayseri Pastırması” için coğrafi işaret almak üzere gerekli başvurular yapılmış olup, halihazırda Avrupa Komisyonu tarafından inceleme süreci devam etmektedir. “Malatya Kayısısı”nın tescili diğer ürünlerimiz için de teşvik edici bir gelişmedir. Avrupa Birliği Bakanlığı olarak bu ürünlerimizin AB’de tescili konusunda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade eder, tescilin ülkemize ve Malatya halkımıza hayırlı olmasını temenni ederiz. 

Basına saygıyla duyurulur.



Güncelleme: 09/07/2017 / Hit: 10,053

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı