ENGLISH
  Güncelleme: 22/02/2017

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik Varşova'da Basın Toplantısında Gündemi Değerlendirdi

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Polonya'nın başkenti Varşova'da basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulunan AB Bakanı Ömer Çelik, Polonya ve Türkiye’nin 600 yıl öncesine dayanan ilişkilerini hatırlatarak iki ülkenin AB ilişkileri bağlamında her zaman yakın ilişkileri olduğunu, NATO içindeki ittifakın da sürdüğünü belirtti.  

ABD Bideri Donald Trump'ın NATO konusunda mevcut işleyişini sorgulayan yaklaşımlar üretmesi ve seleflerinin tersine Brexit'i destekleyici açıklamalarda bulunmasını değerlendiren AB Bakanı Ömer Çelik, bunun AB'nin ana mekanizmalarında birtakım tereddütler oluşturduğunu ve hatta AB kurumlarının üst düzey yöneticilerinin Trump'ın açıklamalarını tehdit olarak gördüklerini ifade ettiklerini hatırlattı. 

Bugün günah keçisi haline getirilse de Avrupa'yı birçok risklerin içinden tekrar potansiyel bir cazibe merkezi haline getiren şeyin her zaman genişleme politikası olduğunu dile getiren AB Bakanı Ömer Çelik, bu politika sayesinde Avrupa'nın riskleri fırsata çevirdiğini vurguladı. 

AB Bakanı Ömer Çelik, Polonya'nın AB üyesi olmasına rağmen Avrupa'daki temel kurumlarla arasında bir tartışma içinde olduğuna değindi. Bu tartışmaların zaman zaman Türkiye ile yürütülen tartışmalarla benzerlik taşıdığını da dile getiren AB Bakanı Ömer Çelik, muhataplarıyla bu konularla beraber küresel gelişmeleri ele alacaklarını belirtti. 

AB Bakanı Ömer Çelik, Polonya ile ulaştırma ve savunma sanayi başta olmak üzere iş birliği yapılacak pek çok alan olduğunu ifade ederek, "Burada Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ciddi bir yapılanması var. 3 tane üniversitesi var. 6'ya yakın okulundan bahsediliyor. Bunlar darbe girişiminden sonra biraz perde gerisine çekilerek daha çok Polonyalı yöneticileri getirme gibi bir strateji izliyorlar." diye konuştu. AB Bakanı Ömer Çelik, Polonyalı muhataplarına bunun FETÖ'nün bilinen bir yöntemi olduğunu, bununla mücadelenin hem ikili ilişkiler hem de dost Polonya'nın istikrarı bakımından ne kadar önemli olduğunun altını çizeceğini söyledi. 

AB Bakanı Ömer Çelik, bir soru üzerine geçen hafta Başbakan Binali Yıldırım ile Malta ve Münih ziyaretlerinde AB yetkilileriyle görüşmelerine ilişkin şu değerlendirmede bulundu: 

"Türkiye ile AB arasında bir zirve yapılmadan diğer konularda artık ilerlemenin bir imkanı kalmadı. Bu durum sürdürülebilir bir durum değil. Avrupa'nın Türkiye ile olan ilişkilerinde bir vizyon ortaya koyması gerekiyor. Nitekim Polonya'nın da böyle talepleri var. Burda da arzu edilen ülkelerin özel pozisyonlarına önem veren bir esnek AB karar mekanizmasının ortaya çıkması. Yani Brüksel'den karar verdiğiniz zaman, bu, çalışmıyor. Bunu en son nerde gördük? Hem gönüllü yerleştirme hem de göç politikası konusunda alınan hiçbir karar hayata geçmemiştir." 

Bu durumun AB kurumlarının karar alma mekanizmalarında birtakım reformların olması gerekliliğini ortaya koyduğunu dile getiren AB Bakanı Ömer Çelik, bunun yanı sıra AB'nin uzun zamandır bir Türkiye politikası olmadığının altını çizdi.

Türkiye ile AB arasında yapılması gereken zirveye ilişkin beklentilerini de dile getiren AB Bakanı Ömer Çelik, "Yılın ilk yarısında yapılsın bu zirve. İkincisi de bundan sonra teoride kalmayacak, hangi konularda somut ilerlemeler sağlayacaksak o somut ilerlemeleri ortaya koysun." dedi. AB Bakanı Ömer Çelik, bunların olmaması halinde herhangi bir ilerleme sağlamanın mümkün olmayacağına dikkati çekti.

AB Bakanı Ömer Çelik, Roma Anlaşmasının 60. yıl dönümü kutlamaları için AB'nin genişleme ile ilgili katılım müzakereleri yürüttüğü ülkelerin davet edilmediğine işaret ederek, yetkililerin bu eleştirilere "İngiltere'yi de davet etmedik" şeklinde karşılık verdiğini hatırlattı. Bu cümlenin AB'nin içine düştüğü vizyonsuzluğun açık bir göstergesi olduğunu söyleyen AB Bakanı Ömer Çelik, "Burada bir cari açık var. Bu cari açık sürdürülemez bir noktaya geldi. AB'den çıkmak isteyen bir ülkeyle oraya girmek isteyen bir ülkeyi aynı kategoride görüyorsanız, genişleme konusunda bir iflas ilan etmişsiniz demektir." şeklinde konuştu. 

Avrupa Parlamentosunun Türkiye raportörü Kati Piri ile görüşüp görüşmediğinin sorulması üzerine, "Kati Piri ile görüşmedim ve randevu vermeyeceğim kendisine." dedi. Piri'nin HDP sözcülerinin tercümanlığını yaptığını ifade eden AB Bakanı Ömer Çelik, kendilerinin defalarca iyi niyetli bir yaklaşım gösterdiklerini vurguladı.

Referanduma ilişkin yürütülen anket çalışmalarının sorulması üzerine AB Bakanı Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın HDP, CHP tabanlarına hitabı konusunda yapılan eleştirileri değerlendirdi. "Biz her seçimde Türkiye'nin tüm vatandaşlarına hitap ederiz." diyen AB Bakanı Ömer Çelik, kendilerinin CHP ve HDP yönetimlerinin Türkiye'nin her türlü olumlu gelişimi karşısında engelleyici tutum ortaya koymalarını eleştirdiklerini belirtti.  

AB Bakanı Ömer Çelik, "Hep beraber göreceğiz. Hem sayısal meşruiyeti yüksek hem de siyasal meşruiyeti yüksek bir evet çıkacak." görüşünü dile getirdi. 

- "Darbeciler örgüt faaliyetlerini aynen sürdürüyor"

AB Bakanı Ömer Çelik, siyasi partilerin 15 Temmuz sürecinde darbe girişimine karşı çıkmasının darbeyi engellemedeki en önemli faktörlerden biri olduğunu vurguladı. Söz konusu darbecilerin "biz emri yerine getirdik" dediğini hatırlatan AB Bakanı Ömer Çelik, emir komuta zinciri içinde gerçekleşmesinin bunu meşru kılmayacağının altını çizdi.

AB Bakanı Ömer Çelik, darbecilerin bu sözlerinin eski taktik çalışmalarının, örgüt faaliyetlerinin aynen sürdüğünü gösterdiğini kaydetti.

Kaynak: AA

 

 


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 22/02/2017 / Hit: 5,246

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı