ENGLISH
  Güncelleme: 04/01/2017

AB Bakanı Ömer Çelik Birleşik Krallık Avrupa Bakanı Sir Alan Duncan ile Görüştü

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Sir Alan Duncan ile 4 Ocak 2017 tarihinde Ankara’da bir araya geldi.

Avrupa Birliği Bakanlığı'nda gerçekleşen görüşmede Türkiye-Birleşik Krallık ikili ilişkileri, Türkiye-AB ilişkileri, Brexit kararı sonrası Birleşik Krallık ve AB’de meydana gelen gelişmeler, Kıbrıs meselesi, düzensiz göç, terörle mücadelede işbirliği ele alındı.

AB Bakanı Ömer Çelik, görüşme öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İstanbul'daki terör saldırısını değerlendiren AB Bakanı Ömer Çelik, tüm dünyanın yeni umutlarla yeni yıla girerken İstanbul'da yeni yılı umutlu karşılamak isteyenlere yönelik alçakça bir terör eyleminin gerçekleştiğini söyledi.

Terörle mücadelenin önemine değinen AB Bakanı Ömer Çelik, küresel terörün tüm başkentleri, demokratik toplumları ve insanlığın ortak değerlerini tehdit ettiğine dikkat çekti. 

AB Bakanı Ömer Çelik, "Terörle mücadele konusunda kararlılık göstermeden herhangi bir şekilde demokratik değerler savunması yapmanın hiçbir gerçekliği yoktur. Dolayısıyla demokratik değerleri paylaştığımız ülkelere, müttefiklerimize ve dostlarımıza hatırlattığımız şey şudur: Bugün artık demokrasinin ve demokratik değerleri savunmanın kalitesi terörle mücadeledeki kararlılıktan geçmektedir." dedi.

Terörle mücadele konusunda ilkeli olmanın önemini vurgulayan AB Bakanı Ömer Çelik, terörle mücadelesinden vazgeçmeyecek olan Türkiye'nin demokratik toplum düzeninden, demokratik bir hukuk ve laik devlet olma ideallerinden vazgeçmeyeceğini söyledi.

AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin AB üyesi olmasa bile güçlü bir Avrupa devleti ve demokrasisi olduğuna dikkati çekerek, "İngiltere, halkının saygı duyduğumuz bir kararıyla Brexit sürecine girdi. AB'den ayrılma süreci İngiltere'nin Avrupa'dan ayrılması anlamına gelmiyor. İngiltere her zaman güçlü bir Avrupa devleti olmuştur. Avrupa'nın geleceği konusunda beraber çalışmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde İngiltere ile aramızdaki işbirliği alanı daha da yoğunlaşacaktır. Bizim Gümrük Birliğini güncelleme sürecimiz ile İngiltere'nin Brexit ayrılma süreci ve bu sebeple de yeni ticari anlaşmalar süreci eş zamanlı işleyecek. Bunlar, Avrupa'nın geleceği için önemli gelişmeler." diye konuştu.

- "Türkiye - AB zirvesinin tarihi üzerinde çalışıyorlar"

AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine ilişkin AB Komisyonunun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'tan kendilerine bir belge geldiğini, adalet ve dışişleri bakanlarıyla birlikte bunun üzerinde çalışma yaptıklarını kaydetti.

Son Brüksel ziyaretinde de sürecin nasıl değerlendirileceğini AB'li muhataplarıyla görüştüğünü belirten AB Bakanı Ömer Çelik, "Terörle mücadele yasasını değiştiremeyeceğimizi oradaki taleplerin bizim açımızdan karşılanmasının mümkün olmadığını bir kere daha ifade ettik. Ama diğer kriterlerin yerine gelmesinde bir problem yok, bunlarla ilgili hazırlığımız var. Onları, Timmermans'ı yakın zamanda Türkiye'ye davet edeceğiz." dedi.

Türkiye'nin önerisinin, terörle mücadele yasası konusunun Avrupa Konseyine devredilmesi olduğunu vurgulayan AB Bakanı Ömer Çelik, "En son Reina saldırısında olduğu gibi bu şekilde saldırılarla karşı karşıya olan bir ülkeye terörle mücadele yasasını değiştir demek, hem Türkiye'nin hem de Avrupa'nın güvenliğini tehlikeye atmaktır. Bu doğru bir yaklaşım olmaz." diye konuştu.

Egemen bir devlet olarak kendi güvenliğinin yanı sıra Avrupa'nın güvenliğini de sağlayan bir konumda olan Türkiye'nin bu konuda taviz vermesinin söz konusu olamayacağını söyleyen AB Bakanı Ömer Çelik, "İstenirse bir çözüm yolu bulunur. İstenmezse bu şekildeki bahanelerle süreç tıkanmış olur. Bundan sonra bahanelerle mi hareket ediliyor, yoksa gerçekçi bir zeminde mi arayış sürdürülecek göreceğiz." dedi.

Muhataplarına Türkiye - AB arasında bir zirve yapılması gerektiğini ilettiğini hatırlatan AB Bakanı Ömer Çelik, "Bir AB-Türkiye zirvesinin yapılması teklifimiz olumlu karşılandı. Bununla ilgili tarih üzerinde çalışıyorlar." diye konuştu.

- "Neden PKK saldırdığında dayanışma görmüyoruz?"

Türkiye'ye yönelik terör saldırıları olduğunda zaman zaman Avrupa başkentlerindeki bazı özel ve kamu binalarıyla tarihi binalarına dayanışma amacıyla Türk bayrağı yansıtılmasından duyulan memnuniyeti dile getiren AB Bakanı Ömer Çelik, "Ama kafamızda şu soru oluşuyor: Neden Türkiye DEAŞ saldırısına uğradığı zaman Türk bayrağı kamu binalarına yansıtılıyor da, Türkiye PKK saldırısına uğradığı zaman bu tarihi kapılarda tarihi binalarda, kamu binalarında, tarihi eserlerde Türk bayrağının yansıtıldığını ve dayanışma gösterildiğini görmüyoruz?" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 04/01/2017 / Hit: 6,317

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı