ENGLISH
  Güncelleme: 18/10/2016

AB Bakanı Ömer Çelik'in Reuters Mülakatı

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Reuters'a verdiği mülakat ile gündemi ve AB-Türkiye ilişkilerinde güncel konuları değerlendirdi.

AB Bakanı Ömer Çelik, röportajda AB'nin Türkiye'ye verdiği taahhütleri yerine getirmediğini belirterek "Vize serbestisinde AB sözünü tutmazsa biz de Geri Kabul Anlaşması'nı yürürlüğe koymuyoruz, gerekirse de fesh ederiz" diye konuştu.

AB Bakanı Ömer Çelik Reuters'in sorularını yanıtlarken şunları söyledi:

"Göç Anlaşması kapsamında AB'ye geçişler günlük 7,000'den 20-30'a düştü; anlaşma bu bağlamda işliyor ama gönüllü ve yeniden yerleştirmede AB hiç bir sözünü tutmadı. Göç anlaşmasının Türkiye'nin taahhütlerini yerine getirmesi bakımından aksayan tarafı yok ama Avrupa açısından her tarafı aksıyor."

AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin Terörle Mücadele Yasası'nda bir değişikliğin şu aşamada psikolojik olarak bile dile getirilmemesi gerektiğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: "Terörle Mücadele Yasası'nın Avrupa Konseyi'ne delege edilmesi konusuna AB'nin bakışı olumluydu ama henüz bize dönüş olmadı. Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklik yapmayacağımız maddi bir gerçeklik; bunu zorlamaya çalışmak vize serbestisine engel koymak demektir."

AB Bakanı Ömer Çelik, vize serbestisi konusunda ise "Vize serbestisinde AB sözünü tutmazsa biz de zaten Geri Kabul Anlaşmasını yürürlüğe koymuyoruz, gerekirse de feshederiz. Vize süreci yıl sonuna kadar gerçekleşmiyorsa, ki Aralık sonuna kadar süre veriyoruz da demiyorum, zaten sürecin doğal ölümü gerçekleşmiştir; ondan sonra konuşulacak bir şey kalmamıştır." dedi.

AB Bakanı Ömer Çelik, darbe girişiminin ardından yaşanan görevden almalar nedeniyle hiçbir kurumsal zaafiyet görmediğini belirterek hele Dışişleri ve AB Bakanlığı ile AB müzakereleri açısından hiçbir zaaf söz konusu olamaz diye belirtti.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Başkanlık tartışmaları konusunda ise "MHP Genel Başkanı Bahçeli demokratik açıdan uygun yol önerdi, gördüğüm en azından Bahçeli konunun halka sorulmasının önünün açılmasını istiyor" dedi.


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 18/10/2016 / Hit: 4,209

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı