ENGLISH
  Güncelleme: 15/07/2016

AB Bakanı Ömer Çelik'in Fransa'daki terör saldırısına ilişkin değerlendirmeleri

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Başkanlığındaki Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) Heyetini AB Bakanlığı'nda kabul etti.

Kabulde değerlendirmelerde bulunan AB Bakanı Ömer Çelik, dünyanın henüz Atatürk Havalimanı'ndaki saldırının şokunu atlatmadan, yine üzücü bir olaya şahit olduğunu belirterek, "Fransa'nın Nice kentinde son derece insanlık dışı bir terör eylemi meydana geldi. Çok sayıda insan hayatını kaybetti. Bu terör eylemini bir kere daha şiddetle kınıyorum." dedi. AB Bakanı Ömer Çelik, sözlerine "Bu korkunç eyleme karşı, Fransız halkı ile beraber olduğumuzu, duygularımızın düşüncelerimizin bir olduğunu, dayanışma duygularımızın onlarla beraber olduğunu ifade ediyorum" diye devam etti.


AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin terörle mücadeleyi hukuk devletini, demokrasisini, ülkenin barışını ve toplumsal huzurunu korumak için yürüttüğünü belirterek, Türkiye'nin ve dünyanın diğer ülkelerinin yeni bir tehditle karşı karşıya olduğunu ve bu durumun dünyadaki başkentleri tehlike altına soktuğunu dile getirdi.
Fransa'nın Nice kentinde meydana gelen korkunç eylemin terörün küresel düzlemde insanlığın karşısına nasıl çıkacağını bir kez daha ortaya koyduğuna dikkati çeken AB Bakanı Ömer Çelik, "Fransa'da yaşayan birinin kutlama yapmak üzere toplanmış insanların üzerine bir kamyonu sürerek, çoçuklar dahil onlarca insanı öldürecek kadar insanlıktan çıkmasına yol açan radikalleşme, marjinalleşme ve terör tehlikesinin iyi değerlendirilmesi gerekir. Bu acil ve zaruridir" ifadelerini kullandı.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, terör olaylarını düzenleyen çevrelerin engellenmesi için gerekli güvenlik önlemlerinin sadece ulusal düzeyde değil bölgesel ve küresel seviyede de geliştirilmesi gerektiğini, terörün Türkiye ve AB'nin ortak değerleri olan yaşam hakkı, temel insan hakları, demokrasi, özgürlük, eşitlik gibi değerleri hedef aldığını kaydetti.
Söz konusu değerlere kast edenlerin belli bir dinden, bölgeden çıktığına dair değerlendirmelerin, terörün zemin bulmasına yol açacağını, onun ideolojik yapısına hizmet edeceğini dile getiren AB Bakanı Ömer Çelik, "Terör olaylarından sonra değerlendirme yaparken belirli bir dini, bölgeyi, etnik grubu hedef almaktan kaçınmak gerekir. Değerlerimize kast edenlerin sadece Kuzey Afrika kökenli olduğuna dair değerlendirmeler yanlıştır." diye konuştu.
İslamofobi ve yabancı düşmanlığı konusunda AB'de yaşayan göçmen gruplarının kökenlerine inerken yapılan değerlendirmelerde dikkatli olunması gerektiğini belirten AB Bakanı Ömer Çelik, şunları kaydetti:
"Fransa'da meydana gelen terör olayından sonra islam ile terörü yan yana getiren değerlendirmeler de yanlıştır. Bu saldırıyı insanlığa karşı yapılmış bir saldırı olarak, net bir şekilde, kayıtsız şartsız bir şekilde kınıyoruz ve lanetliyoruz. Terörle net bir şekilde mücadele etmeliyiz, onun belirli bir dini, etnik kimliği olmadığının altını çizmeliyiz. Düşünsel düzeyde radikalleşmeye giden yolları el birliğiyle kapatmalıyız."


AB Bakanı Ömer Çelik, "Terör örgütlerinin silah bırakma, geri çekilme gibi eylemlerini göremiyoruz. Ülkemizde hükümetimizin iyi niyetli çabalarına rağmen, PKK terör örgütünde bu anlayışın oluşmamış olması bunun iyi bir örneğidir. İnsanlarımızın yaşamlarına kast eden bir yandan DAEŞ, bir yandan DHKPC'nin toplumumuzu sindirmeye çalışan saldırılarıyla mücadele etmeye devam edeceğiz." dedi.
AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin 1295 kilometrelik sınırının öte yanında terörle örgütleriyle mücadele ederken, AB ülkelerinin buna destek olmadığını, Avrupa Parlamentosunda (AP) terör örgütlerinin fotoğraflarıyla sergi açıldığını sözlerine ekledi.
Paris'te, Brüksel'de, Dakka'da, Bağdat'ta meydana gelen terör olaylarına Türkiye'nin ayrım göstermeksizin verdiği tepkiyi hatırlatan AB Bakanı Ömer Çelik, uluslararası toplumun insan hayatını ve onurunu en üstte tutan değeri göstermesini beklediğini ve bu tepkinin yek vücut gösterilmemesi ve AP'de yapılan fotoğraf sergilerinin, terör örgütlerini daha büyük ve yıkıcı eylemler yapması için cesaretlendirdiğini kaydetti.
Türkiye'nin, insanlarını ve insanlığın onurunu korumak için müttefikleriyle terörü sona erdirmek verilen mücadelede en ön sırada yer alacağını belirten AB Bakanı Ömer Çelik, başta TSK olmak üzere tüm güvenlik güçlerine zorlu görevlerinde başarılar ve Fransa halkına da başsağlığı diledi.
Kaynak: AA


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 15/07/2016 / Hit: 3,312

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı