ENGLISH
  Güncelleme: 07/05/2016

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır’ın 9 Mayıs Avrupa Günü Mesajı

9 Mayıs Avrupa Günü yalnızca çağımızın değil belki de insanlık tarihinin en önemli barış projelerinden biri olan ve Avrupa kıtasının bölünmüşlüğünün sona erdirilmesini sağlayan Avrupa Birliği fikrinin doğum günüdür. Bundan 66 yıl önce dönemin Fransa Dışişleri Bakanı Robert Schuman’ın 9 Mayıs 1950 tarihinde yaptığı açıklama, barış ve refah temelinde yükselen Avrupa bütünleşmesinin dayanak noktasını teşkil etmiştir. Kurumsal yapısının yanı sıra dayandığı kültürel temeller ve değerler bakımından bir benzeri bulunmayan Avrupa Birliği, kurulduğu günden günümüze kadar hem Avrupa halklarının hem de uluslararası toplumun umut ve ilham kaynağı olmuştur.

Avrupa kıtasının bir parçası olan ve aynı zamanda Asya ile bir köprü oluşturan Türkiye, iki kıtanın coğrafi olarak birbirine bağlanmasının yanı sıra, insanın dokunulmaz ve vazgeçilmez haklarını teşkil eden evrensel değerlerin ve halklar arasındaki dayanışmanın daha geniş bir coğrafyada güçlendirilmesinde önemli bir rol üstlenmektedir.

Ülkemizin AB'ye katılım süreci, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadesiyle Cumhuriyetimizin ilanından sonraki en önemli çağdaşlaşma projesidir. Türkiye açısından AB’ye üyelik süreci, siyasi, ekonomik ve sosyal bakımdan kapsamlı bir reform hareketini ifade etmektedir. Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinde, insan hakları, demokratikleşme, ifade özgürlüğü ve sivilleşme alanında kaydedilen ilerlemeler sayesinde, 3 Ekim 2005 tarihinde katılım müzakerelerinin başlamasını takiben her alanda hızlı bir reform süreci gerçekleştirilmiştir. Avrupa Birliği Bakanlığı da katılım müzakerelerinden ve uyum sürecinden münhasıran sorumlu olarak bu reform döneminde faaliyete geçmiştir. Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde hayata geçirilen çok sayıda reform, vatandaşlarımızın refahını ve yaşam standartlarını yükseltmeyi hedeflemektedir.

Avrupa Birliği’nin temellerinin atıldığı bu günün yıldönümünde terör ve düzensiz göç gibi ortak sınamaların Türkiye olmadan üstesinden gelinemeyeceği gerçeği, Türkiye-AB ilişkilerinde Sayın Cumhurbaşkanımızın 5-6 Ekim 2015 tarihlerinde Brüksel ziyareti ile başlayan, 29 Kasım 2015, 7 Mart ve 18 Mart 2016 Türkiye-AB Zirveleriyle devam eden ve vatandaşlarımıza uygulanan Schengen vizesinin kaldırılması için AB Komisyonu’nun 4 Mayıs tarihli tavsiyesi ile daha da somutlaşan yeni paradigmayı beraberinde getirmiştir.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğinin tarihin ve coğrafyanın doğal bir sonucu olduğuna inancımız tamdır. Türkiye-AB ilişkilerinde, müzakere sürecimizin ilerletilmesiyle, her alanda devam eden üst düzey diyalog mekanizmalarıyla yoğunluk ve hız kazanan ilişkilerimizi ortak çıkarlar ve gelecek vizyonu temelinde ileriye taşımaya kararlıyız.

Bu vesileyle, Avrupa bütünleşmesinde ve Türkiye’nin AB sürecinde emeği geçenleri saygı ve minnetle anarken, başta vatandaşlarımız olmak üzere bütün Avrupa halklarının 9 Mayıs “Avrupa Günü”nü kutlarım.



Güncelleme: 07/05/2016 / Hit: 6,218

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı