ENGLISH
  Güncelleme: 05/12/2015

AB Komisyonu üyesi Hahn tarafından AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ile Görüşmesi Sonrası Yapılan Açıklama

Avrupa Komisyonu Basın Duyurusu 

Johannes Hahn, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır ile bir araya geldi. 3 Aralık 2015, Brüksel 

Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komisyon Üyesi Johannes Hahn Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır ile 3 Aralık 2015 tarihinde Brüksel'de bir araya gelmiştir. Gerçekleşen toplantı, 29 Kasım 2015 tarihinde yapılan AB Devlet ve Hükümet Başkanları Türkiye Zirvesi'nden bir kaç gün sonra AB-Türkiye ilişkilerindeki büyük potansiyeli harekete geçirmeye yönelik uygun ve zamanlı bir fırsat sağlamıştır. 

Komiser Hahn, Volkan Bozkır'ın Avrupa Birliği Bakanı olarak atanmasını memnuniyetle karşılamış ve Türkiye'nin AB ile bütünleşme gündemine yönelik olarak olumlu iş birliğini sürdürmeye hazır olduğunu ifade etmiştir. Hahn, Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni Hükümeti'nin AB katılım sürecine ilişkin güçlü kararlılığını yeniden teyit etmesini ve Türkiye'yi AB'ye yaklaştıracak reformları yeniden başlatmaya yönelik iradesini not etmiştir. 

Katılım süreci AB-Türkiye ilişkilerinin esasını teşkil etmeye devam etmektedir ve AB ve Türkiye liderlerinin bu süreci yeniden canlandırma konusunda görüş birliğine varmaları memnuniyet verici bir gelişmedir. Komiser Hahn ve Bakan Bozkır, özellikle Enerji başlıklı 15. Fasıl, Yargı ve Temel Haklar başlıklı 23. Fasıl, Adalet, Özgürlük ve Güvenlik başlıklı 24. Fasıl ve Eğitim ve Kültür başlıklı 26. Fasıl gibi önemli alanlarda olmak üzere, katılım müzakerelerini ileriye götürmeye yönelik somut adımları ele almışlardır. Türkiye ayrıca, Kamu Alımları başlıklı 5. Fasıl, Rekabet başlıklı 8. Fasıl ve Sosyal Politika ve İstihdam başlıklı 19. Fasıl gibi alanlara ilişkin açılış kriterlerini yerine getirmek suretiyle katılım sürecine yeni bir ivme kazandırabilecektir. 

İkili görüşme sırasında Komiser Hahn ayrıca, ifade özgürlüğüne ilişkin ciddi kaygılar olduğuna işaret etmiş ve hukukun üstünlüğü ve temel haklar alanında reformlara ihtiyaç duyulduğunu vurgulamıştır. Hahn ayrıca, AB'nin, ilgili her kesimin yararına olmak üzere, Kürt çözüm sürecinin yeniden başlatılmasına yönelik olarak tüm tarafların çabalarını daha fazla artırması yönündeki beklentisini yeniden hatırlatmıştır.  AB'nin, katılım öncesi mali yardım da dahil olmak üzere bu sürecin desteklenmesi yönündeki taahhüdü devam edecektir. 

Komiser Hahn ve Bakan Bozkır, geçici koruma kapsamındaki Suriyeli mültecilerin desteklenmesine ve göç yönetimine ilişkin Ortak Eylem Planı'nın uygulanması, vize serbestisi diyaloğu ve Türkiye için Sığınmacı Mali İmkanı gibi konuları ele almıştır.  AB ve Türkiye ayrıca, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, ekonomi ve enerji gibi diğer öncelikli ortak menfaat alanlarında iş birliğini artıracaktır.



Güncelleme: 05/12/2015 / Hit: 3,708

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı