ENGLISH
  Güncelleme: 28/08/2015

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır AB Başkentlerinde Temaslarını Tamamladı

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır, Avrupa Birliği Komisyonuyla ve AB ülkelerinden muhataplarıyla temaslarda bulunmak üzere 11-14 Ağustos 2015 tarihlerinde Avusturya, Almanya ve İngiltere'yi ziyaret etti.

Bakan Bozkır, AB Komisyonu ve AB ülkelerinden muhataplarıyla temaslarında, ülkemizin terör örgütleri arasında ayrım yapmaksızın terörle mücadele ettiğini, vatandaşlarımızın ve ülkemizin güvenliği ve huzurunun yanısıra bölgesel güvenlik ve istikrar için PKK, DEAŞ VE DHKP/C ile mücadelemizin süreceğini söyledi.

Bakan Bozkır, terör örgütleri arasında iyi-kötü, zararlı-az zararlı gibi ayrımlar yapılamayacağını, tüm Avrupa ülkelerinin AB'nin terör örgütleri listesinde bulunan PKK ve DHKP/C ile mücadelemize destek vermesi gerektiğini görüşmelerinde vurguladı.

Bakan Bozkır, DEAŞ'la mücadelede Türkiye kadar çaba gösteren hiçbir Avrupa ülkesi olmadığını, DEAŞ'a karşı ABD'yle birlikte ön cephede mücadele eden tek ülkenin Türkiye olduğunu da belirtti.

Bakan Bozkır ayrıca, Avrupa ülkelerinde temaslarda bulunabilecek HDP temsilcilerine önce üç soru sorulması gerektiğini görüşmelerinde vurguladı: 1) PKK'nın bir terör örgütü olduğunu HDP olarak açıkça söyleyebilir misiniz? 2) PKK'ya silahlarını bırakarak betona gömmesi çağrısı yapabilir misiniz? 3) PKK teröristlerinin silahlarıyla birlikte Türkiye sınırları dışına çıkması çağrısı yapabilir misiniz? Bu sorulara olumlu yanıt vermediği sürece, HDP'nin büyük emekler verilen çözüm sürecinin tekrar canlandırılmasına  katkıda bulunamayacağını vurguladı.

Görüşülen muhataplar terörün her türü karşısında Türkiye'nin yanında olduklarını vurgulamışlar, çözüm sürecinin de tekrar canlandırılması dileklerini dile getirmişlerdir.

***

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır ilk olarak Viyana'da, Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu Avrupa Birliği Komiseri Johannes Hahn ile görüştü.

Viyana Büyükelçiliğimizde iki saat süren görüşmede, Bakan Bozkır, ülkemizin karşı karşıya olduğu PKK, DHKP/C ve DEAŞ terörü hakkında bilgi verdi. Terör örgütleri arasında ayrım gözetmeksizin terörle mücadele konusunda gösterdiğimiz kararlılığı vurguladı. Görüşmede ayrıca AB katılım müzakerelerimizde açılabilecek fasıllar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Viyana'dan Berlin'e geçen Bakan Bozkır, Almanya Federal Cumhuriyeti Avrupa İşleri Bakanı Michael Roth ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmeler gerçekleştirdi. Alman mevkidaşının evsahipliğindeki çalışma yemeğiyle devam eden görüşmelerde ülkemize yönelik terör tehdidi, AB katılım sürecimiz, ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

Bakan Bozkır, Berlin'de Almanya Federal Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Dr. Norbert Röttgen ve Parlamento Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Michelle Müntefering'le de görüştü.

Bakan Bozkır Berlin'de ayrıca Focus dergisine, Tagesspiegel gazetesine, Deutsche Welle radyosuna mülakatlar verdi. Deutsche Welle'nin İngilizce yayın yapan televizyon kanalında akşam haberlerine canlı yayın konuğu olarak katıldı.

Bakan Bozkır, Alman basınıyla temaslarında ülkemize yönelik PKK, DHKP/C ve DEAŞ terör tehdidi, Suriye krizi ve mülteci sorunu hakkında görüşlerimizi dile getirerek, AB ülkelerinden işbirliği beklentilerimizi vurguladı.

 

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, Berlin temaslarının ardından İngiltere'ye giderek, Birleşik Krallık  Avrupa İşleri Bakanı David Lidington ile,  adıgeçenin seçim bölgesi Aylesbury'de  biraraya geldi. Görüşmeler bir çalışma yemeğinde devam etti . Bakan Bozkır'ın Birleşik Krallık Avrupa İşleri Bakanı Lidington ile görüşmesinde ülkemize yönelik terör tehdidi, bölgesel sorunlar, ikili ilişkiler, AB üyelik sürecimiz ve Kıbrıs sorunu hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Bakan Bozkır'ın AB başkentlerindeki temasları özellikle mevkidaşlarına ve kamuoylarına Türkiye'de 7 Haziran seçimleri sonrasında ortaya çıkan tablo hakkında bilgi verilmesi, terörle mücadele konusunda ülkemizin yaklaşımının paylaşılması ve AB Komisyonu ile Almanya ve İngiltere'nin bu alanda ülkemize desteklerinin üst düzeyde vurgulanması bakımından yararlı olmuştur.

 


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 28/08/2015 / Hit: 5,321

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı