ENGLISH
  Güncelleme: 02/06/2015

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır’ın Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raporu Hakkında Gönderdiği Mektuplara İlişkin Basın Bilgi Notu

Avrupa Parlamentosu’nun (AP), her yıl kabul ettiği Türkiye Raporu Kararı’nın bu yıl Haziran ayı içinde AP Genel Kurulu’nda oylanması ve kabul edilmesi beklenmektedir. Raporun, esasen 21 Mayıs 2015 tarihinde oylanması beklenirken, AP’deki siyasi grupların raporun içeriğine dair görüş ayrılıkları nedeniyle oylama Haziran ayına ertelenmiştir.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır, taslak raporun ilk hazırlık aşamasından bu yana Ankara’da ve Brüksel’de, başta Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raportörü, Sosyalistler ve Demokratlar  (S&D) Grubundan Hollandalı AP Milletvekili Kati Piri olmak üzere, AP Başkanı Martin Schulz, AP Dışişleri Komitesi Başkanı Elmar Brok, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini, Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ve AP’deki siyasi grupların liderleriyle yoğun bir temas trafiği içinde olmuş, son olarak 30 Mayıs 2015 tarihinde Raportör Kati Piri ile İstanbul’da görüşmesinin ardından Raporun son taslağına ilişkin görüşlerimizi bu kez yazılı olarak muhataplarıyla paylaşmıştır.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır,  AP Başkanı Martin Schulz, AP Dışişleri Komitesi Başkanı Elmar Brok ve AP’deki siyasi grup liderlerini muhatap 1 Haziran 2015 tarihli mektubunda, AP Raporu bakımından, özellikle değişiklik önergelerinde yeralan üç konunun Türkiye için hassasiyet taşıdığını bildirmiştir. Bakan Bozkır, Raporun kabul edilecek nihai metninde, AP’nin 1915 olayları hakkındaki 15 Nisan 2015 tarihli kararına bir atıf yapılması; PKK’nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılması çağrısı yapılması; AB Komisyonu’nun ve AP’nin Türkiye raporlarının varlık sebebini teşkil eden katılım müzakerelerimizi olumsuz etkileyecek nitelikte yeni fasılların açılmaması ya da katılım öncesi mali yardımların askıya alınması çağrısı gibi hususların yeralması halinde AP Raporu’nun Türkiye için kabul edilemez nitelikte olacağını bir kez daha muhataplarına bildirmiştir.

Bakan Bozkır, ayrıca Raporun, Kıbrıs sorununun çözümü için Ada’da devam eden görüşmeleri olumsuz etkileyecek bir içerikle, tek taraflı bir metin olarak kabul edilmemesi gerektiğini de vurgulamıştır.

Raporun, AP Genel Kurulu’nda oylama tarihinin önümüzdeki günlerde belirlenmesi beklenmekte olup, konunun AP’deki muhataplarımız nezdinde yakından takibi devam etmektedir.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır,  Raporun AP Genel Kurulu’nda kabulünü müteakip, nihai metne ilişkin görüşlerini kamuoyuyla paylaşacaktır.



Güncelleme: 02/06/2015 / Hit: 6,600

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı