ENGLISH
  Güncelleme: 15/04/2015

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır’ın, Avrupa Parlamentosu’nun 1915 Olayları Hakkındaki Kararına İlişkin Açıklaması

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nun bugün (15 Nisan) 1915 olayları konusunda kabul ettiği karar tarihi ve hukuki gerçeklerle bağdaşmamaktadır. Bu tür kararlar, Türkiye ve Türk milleti için yok hükmündedir.

Yüz milyonlarca Avrupalıyı temsil eden Avrupa Parlamentosu başta olmak üzere Parlamentoların görevi tarih yazmak değil, Avrupa’da bugün karşı karşıya olduğumuz sınamalar karşısında gerçekçi ve kalıcı çözümler üretmektir. Avrupa Parlamentosu bugün aldığı kararla geçmişte çekilen acılar arasında seçici bir bakış açısıyla ayrımcılık yapmış, 1. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden Türk ve Müslüman halkların uğradığı mezalimi görmezden gelmiş, sadece Ermenilerin acılarını öne çıkarmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu vatandaşı herkes gibi Ermenilerin de yaşadıkları acıların hatıralarını anmalarını anlamak ve paylaşmak bir insanlık vazifesidir. Ancak, bunun  Türkiye karşıtlığı için bir bahane olarak kullanılması ve siyasi çatışma konusu haline getirilmesi kabul edilemez. Birinci Dünya Savaşı esnasında yaşanan olaylar, hepimizin ortak acısıdır.

Türkiye Cumhuriyeti olarak 1915 olaylarının bilimsel bir şekilde incelenmesi için ortak tarih komisyonu kurulması çağrısında bulunduk. Bu çağrımız geçerliliğini korumaktadır. Ermenistan ile 2009 yılında protokoller imzaladık. Ancak bu protokoller de onaylanmadan Ermenistan Parlamentosu’ndan çekilmiştir.

Türkiye’nin sergilediği iyi niyete karşılık, Avrupa Parlamentosu bu kararıyla tarihi siyasete alet etmiştir. Avrupa Parlamentosu’nun kullandığı “soykırım” ifadesi hukuki bir kavramdır. Hakkında hiçbir mahkeme kararı olmayan 1915 olaylarını soykırım olarak nitelemek, iftiradan öteye geçmemektedir.

Avrupa Birliği’nin, II. Dünya Savaşından çıkan Avrupa’da barış, dostluk ve işbirliğini yerleştirmek ve geliştirmek için kurulduğu dikkate alındığında, tarihten husumet çıkarmaya hizmet eden bu karar, Avrupa Birliği’ni kuran devlet adamlarının hedefleriyle de bağdaşmamaktadır.

Avrupa Parlamentosu’nun, kendisini tek yanlı Ermeni anlatımının etkisinden kurtararak, enerjisini bugün Avrupa için en büyük tehdit haline gelmiş olan radikalizm, hoşgörüsüzlük ve etnik-dini ayrımcılık gibi meselelere yöneltmesi bütün Avrupalılar için daha yararlı olacaktır.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 23 Nisan 2014 tarihinde ve Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun 20 Ocak 2015 tarihinde yayımladığı tarihi mesajların Avrupa’da ortak geleceğimizin inşası için Avrupa Parlamentosu’na yol gösterici nitelikte olduğuna inanıyorum.



Güncelleme: 15/04/2015 / Hit: 7,967

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı