ENGLISH
  Güncelleme: 26/03/2015

Türkiye’den AB’ye Giden Ürünler Konusunda Medyada Yer Alan Haberlere Dair Açıklama

Dün bazı medya kaynaklarında çıkan haberlerde AB Komisyonu’nun haftalık olarak açıkladığı RAPEX raporuna göre Avrupa'ya giden zararlı ürün sayısı bakımından Türkiye’nin Çin’den sonra ikinci sırada geldiği bilgisi yer almıştır. 

AB'de piyasa gözetimi ve denetiminde önemli bir araç olan Gıda Dışı Tüketici Ürünleri Hızlı Bilgi Değişim Sistemi (RAPEX), bir çeşit erken uyarı sistemi şeklinde çalışmaktadır. RAPEX veritabanı sayesinde tüketicilerin sağlık ve güvenliği açısından ciddi risk teşkil eden güvensiz ürünler hakkında tüm üye ülkeler hızlı bir şekilde bilgilenmekte ve gerekli tedbirlerin alınması için harekete geçmektedirler.  

AB Komisyonu bu veritabanına üye ülkeler tarafından bildirilen ürünler hakkında her Cuma günü bir rapor yayımlamaktadır. Bu raporda, güvensiz olan ürünler, bu ürünlerin taşıdığı riskler ve menşe ülkesi bilgileri yer almaktadır. 

Habere konu olan haftalık raporda diğer ülkelerin yanı sıra AB üye ülke menşeli ürünler de yer almaktadır. 

Bu konuda halkımızın doğru bir şekilde bilgilenmesini teminen AB’nin  yıllık raporlarına bakılması faydalı olacaktır. 

AB Komisyonu'nun 2014 yılı RAPEX Raporunda; 2014 yılında yapılan toplam güvensiz ürün bildirimlerin %64’ünün Çin menşeli ürünlere,  %14’ünün AB ülkeleri ve Avrupa Ekonomik Alanı ülkeleri menşeli ürünlere ait olduğu belirtilirken, toplam bildirimlerin sadece %3’ünün Türkiye menşeli ürünlere dair yapıldığı bilgisine yer verilmiştir. Söz konusu dönemde, AB’de toplam 2435 adet bildirim yapılmış olup, bunlardan 1462 adeti Çin menşeli ürünlere ve 75 adeti Almanya menşeli ürünlere ilişkin iken Türkiye menşeli güvensiz olarak nitelen ürün bildirim sayısı 66 adettir. Bu dönemde Amerika Birleşik Devletleri menşeli güvensiz ürün bildirim sayısı ise 60 adettir.

Ülkemiz RAPEX sistemine üye olmamakla birlikte, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda ilgili kamu kurum ve kuruluşları RAPEX sistemindeki bildirimleri yakından takip etmekte ve bu ürünlerin ülkemiz piyasasında yer almaması için gerekli tedbirleri almaktadırlar.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.



Güncelleme: 26/03/2015 / Hit: 7,007

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı