ENGLISH
  Güncelleme: 31/10/2014

İnsan Hakları Alanında Bireysel Başvuru Usullerinin Tanıtılması Projesinin Altıncı ve Son Eğitim Semineri İstanbul’da Gerçekleştirild

İnsan Hakları Alanında Bireysel Başvuru Usullerinin Tanıtılması Projesinin Altıncı ve Son Eğitim Semineri İstanbul’da Gerçekleştirildi.

İnsan Hakları Alanında Bireysel Başvuru Usullerinin Tanıtılması Projesi”nin altıncı ve son eğitim semineri  31 Ekim 2014 tarihinde İstanbul’da düzenlenmiştir.

Proje, İngiltere Büyükelçiliği tarafından Avrupa’yı Birleştirme Programı-Diplomatik Değerler ve Etki Fonu kapsamında desteklenmekte ve Avrupa Birliği Bakanlığı’nın koordinasyonunda Anayasa Mahkemesi, Adalet Bakanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu ile işbirliği içerisinde yürütülmektedir.

İnsan hakları alanında yürürlüğe konulan başvuru mekanizmalarının tanıtılmasını amaçlayan projenin dördüncü eğitimine il ve ilçe insan hakları kurulları, il baroları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve yerel medya temsilcileri katılım sağlamışlardır.

Eğitim seminerinin açılış bölümünde, Avrupa Birliği Bakanlığı Siyasi İşler Başkanı Sayın Ege Erkoçak tarafından Avrupa Birliği’ne katılım sürecinde Kopenhag Siyasi Kriterleri ve 23. Yargı ve Temel Haklar Faslı kapsamında insan haklarının korunması alanında temel hak ve özgürlüklerinin güçlendirilmesi amacıyla önemli reformlar gerçekleştirildiği belirtilmiştir.

Bu bağlamda, Türkiye’nin 1999 yılı Helsinki Zirvesinde AB’ye aday ülke konumu kazanmasının, Türkiye’de insan hakları alanındaki kurumsallaşma açısından önemli bir dönüm noktası olduğu ifade edilmiştir.

2010 yılı Anayasa Değişiklik Paketi kapsamında Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkının tanınması ve 2012 yılında Kamu Denetçiliği Kurumu ile Türkiye İnsan Hakları Kurumunun kurulmasının bu yönde kaydedilen en önemli ilerlemelerden biri olduğu ifade edilmiştir.

Ayrıca, AB Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan Türkiye’nin Yeni Avrupa Birliği Stratejisi, AB’ye Katılım için Ulusal Eylem Planı ve AB İletişim Stratejisinin Türkiye’nin güçlü reform kararlılığının birer göstergesi ve aynı zamanda önümüzdeki süreçte uygulamaya konulacak reformların bir teminatı olduğu vurgulanmıştır.

Diğer taraftan, eğitim seminerinde katılımcılar “Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri”, “Siyasi Kriterler” ve “23. Yargı ve Temel Haklar Faslı” alanında Türkiye’de gerçekleştirilen reformlar ile Anayasa Mahkemesi, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Türkiye İnsan Hakları Kurumunun “İşleyiş”, “Bireysel Başvuru Usulleri”, “Şikâyet Değerlendirme Usulleri”, “Dosyalama ve Kayıt Teknikleri” ile “Şikâyetleri Soruşturma ve Karara Bağlama Süreçleri” konusunda bilgilendirilmiştir.

Programda ayrıca, proje süresince değerli katkılarından dolayı Avrupa Birliği Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu temsilcilerine teşekkür plaketi takdim edilmiştir.

 

 


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 31/10/2014 / Hit: 4,261

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı