ENGLISH
  Güncelleme: 24/10/2014

İnsan Hakları Alanında Bireysel Başvuru Usullerinin Tanıtılması Projesinin Beşinci Eğitim Semineri Bursa’da Gerçekleştirildi

İnsan Hakları Alanında Bireysel Başvuru Usullerinin Tanıtılması Projesinin Beşinci Eğitim Semineri Bursa’da Gerçekleştirildi.

 

İnsan Hakları Alanında Bireysel Başvuru Usullerinin Tanıtılması Projesi”nin beşinci eğitim semineri  24 Ekim 2014 tarihinde Bursa’da düzenlenmiştir.

Proje, İngiltere Büyükelçiliği tarafından Avrupa’yı Birleştirme Programı-Diplomatik Değerler ve Etki Fonu kapsamında desteklenmekte ve Avrupa Birliği Bakanlığı’nın koordinasyonunda Anayasa Mahkemesi, Adalet Bakanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu ile işbirliği içerisinde yürütülmektedir.

İnsan hakları alanında yürürlüğe konulan başvuru mekanizmalarının tanıtılmasını amaçlayan projenin dördüncü eğitimine il ve ilçe insan hakları kurulları, il baroları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve yerel medya temsilcileri katılım sağlamışlardır.

Eğitim seminerinin açılış bölümünde, Bursa Vali Yardımcısı Sayın Ahmet Hamdi Usta tarafından AB’ye katılım sürecinin ülkemizdeki reform sürecinin arkasındaki en önemli itici güçlerden biri olduğu belirtilmiş ve ülkemizde demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarının korunması alanlarında son yıllarda önemli adımlar atıldığı vurgulanmıştır.

Diğer taraftan, söz konusu reformların yerelde tanıtılması ve uygulamaya yansımaları açısından illerde valiliklere de görevler düştüğünün ifade edildiği konuşmada valiliklerin bu noktadaki teknik ve idari kapasitelerinin artırılması yönünde gayret sarf edildiği belirtilmiştir.

Avrupa Birliği Bakanlığı Siyasi İşler Başkanı Sayın Ege Erkoçak tarafından ise Türkiye’nin 1999 yılı Helsinki Zirvesinde AB’ye aday ülke konumu kazanmasının, Türkiye’de insan hakları alanındaki kurumsallaşma açısından önemli bir dönüm noktası olduğu ifade edilmiştir.

Konuşmada ayrıca, Avrupa Birliği’ne katılım sürecinde Kopenhag Siyasi Kriterleri ve 23. Yargı ve Temel Haklar Faslı kapsamında insan haklarının korunması alanında temel hak ve özgürlüklerinin güçlendirilmesi amacıyla önemli reformlar gerçekleştirildiği belirtilmiştir.

Konuşmanın devamında, bu adımların en önemlilerinden birinin insan haklarının kurumsal mekanizmalar yoluyla güvence altına alınması olduğu vurgulanmış ve bu yönde kaydedilen en önemli ilerlemelerden birinin ise 2010 yılı Anayasa Değişiklik Paketi kapsamında Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru imkânının tanınması ve 2012 yılında Kamu Denetçiliği Kurumu ile Türkiye İnsan Hakları Kurumunun kurulması olduğu ifade edilmiştir.

Diğer taraftan, eğitim seminerinde katılımcılar “Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri”, “Siyasi Kriterler” ve “23. Yargı ve Temel Haklar Faslı” alanında Türkiye’de gerçekleştirilen reformlar ile Anayasa Mahkemesi, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Türkiye İnsan Hakları Kurumunun “İşleyiş”, “Bireysel Başvuru Usulleri”, “Şikâyet Değerlendirme Usulleri”, “Dosyalama ve Kayıt Teknikleri” ile “Şikâyetleri Soruşturma ve Karara Bağlama Süreçleri” konusunda bilgilendirilmiştir.

 


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 24/10/2014 / Hit: 4,894

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı