ENGLISH
  Güncelleme: 18/09/2014

Sayın Bakanımız Avrupa Komisyonu Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile görüştü

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakerecisi Volkan Bozkır Avrupa Komisyonunun Genişleme ve Komşuluk Politikasından sorumlu Komisyon Üyesi Stefan Füle ile görüştü. Gerçekleştirilen görüşme sonrası Stefan Füle'nin ofisinden yapılan yazılı açıklama metninin çevirisi aşağıda sunulmaktadır.

AB-Türkiye: Yeni Bakan Volkan Bozkır ile Brüksel'de görüşme

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle, bugün Brüksel’de Türkiye’nin yeni Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakerecisi Volkan Bozkır ile görüştü. Sayın Bozkır’ın yeni görevine atanmasından sonra gerçekleşen bu ilk görüşmede, Türkiye-AB ilişkileri ve yaklaşan İlerleme Raporu da dahil olmak üzere Türkiye’nin katılım süreci hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Komisyon Üyesi Füle, Türkiye ve AB arasında yapıcı işbirliğinin devam edeceğine olan inancını ifade etti.  Kendisi ayrıca Türkiye’nin AB için kilit nitelikte bir ortak olduğunu belirterek, ekonomi, ticaret, dış politika diyaloğu, vize ve göç politikası ile enerji dahil olmak üzere, halen yeterince kullanılmamış büyük potansiyele sahip bütün alanlarda ilişkilerin derinleştirilmesi gerektiğini savundu. Bu kapsamda, Türkiye’nin AB için stratejik öneminin altını çizen Füle, katılım müzakerelerinin Türkiye-AB ilişkilerinde merkezi rol oynadığını yineledi. Sayın Bozkır ve Sayın Füle, AB Pozitif Gündeminin canlandırılması ihtiyacı konusunda mutabık kaldılar.

Türkiye’nin katılım sürecine ilişkin olarak her yıl yayımlanan Avrupa Komisyonu İlerleme Raporuna değinen Füle, raporun her zaman Türkiye’de son 12 ayda yaşanan olumlu ve olumsuz gelişmelerin gerçekçi bir muhasebesini objektif bir şekilde yansıttığını hatırlattı. Füle, her yıl olduğu gibi Komisyonun olumlu hususlar için övgüde bulunacağını, eksiklik gördüğü hususların ise ele alınması önerisi getireceğini belirtmiştir.

Komisyon Üyesi Füle, hukukun üstünlüğü ve temel haklar konularında Komisyon ile işbirliğinin güçlendirilmesi ihtiyacını hatırlatmıştır. Yeni mevzuatın AB hukukuyla uyumunun sağlanmasında ve koordinasyonun yerine getirilmesinde Avrupa Birliği Bakanlığının önemini vurgulayan Füle,  söz konusu Bakanlığın Türkiye’nin AB’ye daha yakın olması için elzem çalışmaların yapılabilmesi için gerekli tüm koşullara sahip olmasının önemini vurguladı.

Sayın Füle Sivil Toplumun süreçteki önemi hususunda Bakan Bozkır ile ortak anlayışı paylaşmaktan memnuniyet duydu.

Toplantının sonunda Füle yeni Komisyon döneminde,   Türk ve AB vatandaşlarının menfaati doğrultusunda Türkiye-AB ilişkilerinin tam potansiyele ulaşacak şekilde gelişmeye devam edeceği ümidini vurgulamıştır.

Açıklamanın İngilizce metninine ulaşmak için tıklayınız.


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 18/09/2014 / Hit: 10,084

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı