ENGLISH
  Güncelleme: 07/06/2014

Avrupa Birliği Bakanlığı’ndan AB Şehirlerine Diplomasi Çıkarması

AB Projesi Kapsamında Türkiye’den 20 İl AB’deki Ortaklarına Ziyaretlerde Bulunuyor 

Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından uygulanan “Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi” (VABpro) kapsamında yürütülen “Şehir Eşleştirme Programı” ile Türkiye’den 20 il AB üyesi ülkelerden 30 şehir ile eşleşti ve program kapsamındaki değişim ziyaretleri Haziran ayıitibarıyla başladı.

14-16 Nisan 2014 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen “AB-Türkiye Şehir Eşleştirme Konferansı”na Türkiye’den 20 şehrin ve AB üyesi ülkelerden 33 şehrin temsilcileri katıldı. Konferans çerçevesinde çevre, atık yönetimi, lojistik, kültür-turizm, eko-turizm, tarım, enerji- yenilenebilir enerji, vatandaş katılımı ve şehir markalaşması gibi konular üzerinde yapılan ikili görüşmeler kapsamında katılımcılar, AB müktesebatının yereldeki uygulamalarına yönelik deneyimlerini paylaştılar ve muhtemel işbirliği alanları üzerinde proje fikirleri geliştirdiler. Konferans sonunda her şehir en az bir AB yerel yönetimi ile karşılıklı anlaşıp “Şehir Eşleştirme Programı Niyet Mektubu” imzaladı.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu konu ile ilgili olarak Avrupa Birliği mali yardımları ile geliştirdiğimiz Şehir Eşleştirme Programı Türkiye ve AB şehirleri arasında güçlü ve sürdürülebilir ortaklıklar kurulmasına vesile olacaktır. Program kapsamında ortak olan şehirler AB müktesebatıyla ilgili deneyimlerini paylaşma fırsatı yakalarken Türkiye’nin AB’ye bir adım daha yaklaşmasına olanak sağlayacaklardır. Bu vesile ile programa katılım sağlayan Türk ve Avrupalı yerel yönetimleri tebrik ediyor ve kendilerine başarılar diliyorum açıklamasında bulundu.

ab bakanligi_sehir eslestirme programı2ab bakanligi_sehir eslestirme programı1

Program kapsamında ilk olarak Türkiye’den 20 şehir AB’deki ortaklarına çalışma ziyaretlerine başladı. Bu kapsamda 25-30 Mayıs 2014 tarihleri arasında Elazığ Estonya’nın Tallin şehrine; Hatay Portekiz’in Braga şehrine; Tekirdağ Litvanya’nın Klaipeda şehrine; Manisa Macaristan’ın Budapeşte şehrine; Kahramanmaraş İtalya’nın Citta di Portici şehrine; Aksaray Polonya’nın Kujawsko Pomorskie bölgesine çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Ziyaretler, ulaşım ve geri dönüşümden gıda ve turizme kadar birçok farklı temayı içerecek şekilde düzenlendi.

 
Şehir Eşleştirme Programı kapsamında önümüzdeki günlerde Adıyaman İspanya’nın A Coruna şehrine; Amasya, İtalya’nın Puglia bölgesine; Antalya Fransa’nın Picardie bölgesine, İspanya’nın A Coruna ve Macaristan’ın Borsod Abauj Zemplen şehirlerine; Bartın Letonya’nın Riga şehrine; Denizli İngiltere’nin Londra şehrine; Düzce Hırvatistan’ın Dubrovnik şehrine; Erzincan Macaristan’ın Eszak Alföld bölgesine; Isparta İspanya’nın Andujar şehrine; İstanbul, Portekiz’in Lizbon ve Macaristan’ın Borsod Abauj Zemplen şehirlerine; Karaman Polonya’nın Lodzkie şehrine; Mardin Hırvatistan’ın Varazdinska şehrine; Muğla İspanya’nın Castilla La Mancha şehrine; Trabzon İtalya’nın Lucca ve  Polonya’nın Pomorskie (Gdansk) şehirlerine; Yalova Almanya’nın Rottenburg ile Letonya’nın Daugavpils şehirlerine  çeşitli  konularında çalışma ziyaretleri düzenleyecek.
 
Eylül-Ekim aylarında ise AB üyesi ülkelerdeki ilgili şehirler Türkiye’deki ortaklarına çalışma ziyareti gerçekleştirecekler. Ayrıntılı bilgiye www.vabpro.org  internet adresinden ulaşılabilir.
 
Basına saygıyla duyurulur.



Güncelleme: 07/06/2014 / Hit: 7,760

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı