ENGLISH
  Güncelleme: 27/01/2014

Sayın Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’nun Uluslararası Yahudi Soykırımı (Holokost) Kurbanlarını Anma Günü Mesajı

T.C.

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu’nun

Uluslararası Yahudi Soykırımı (Holokost) Kurbanlarını Anma Günü Mesajı

Bugün, insanlık tarihinin en utanç verici trajedilerinden birisi olan Yahudi Soykırımı’nın (Holokost) Kurbanlarını Anma Günü. Auschwitz toplama kampının kurtarılmasının yıldönümüne denk gelen bu anma günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Türkiye dâhil 104 ülkenin oybirliği ile 1 Kasım 2005 tarihinde kabul edilmiştir.

Bu anlamlı günde İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi rejimi altında sistemli bir kırıma tabi tutulan milyonlarca Yahudi, Roman ve birçok diğer azınlık grubu mensuplarını saygıyla anıyoruz. İnsanlığa karşı işlenmiş olan bu suç bütün insanlığın ortak acısı ve utancıdır.

Türkiye, Osmanlı döneminde 1492 yılında İspanya’dan sürülen Yahudilere kucak açtığı gibi, İkinci Dünya Savaşı sırasında da vatandaşı olan Yahudilerin toplama kamplarına gönderilmelerini engellemiş, başta bilim adamları olmak üzere, her kesimden Yahudiler için sığınılacak güvenli bir liman olmuştur.

Bizim tarihimizde soykırım yoktur. Bizim medeniyetimizde farklı olana, aciz olana düşmanca yaklaşmak yoktur. Bizim inancımız bir insanı öldürmeyi bütün insanlığı öldürmekle eşdeğer tutar. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın antisemitizmi insanlık suçu olarak kabul eden yaklaşımı, bölgemizde yaşanan katliamlara tepkisi ülkemizin bu anlayışını ve bakış açısını en açık şekilde özetlemektedir.

Barış, hoşgörü, demokrasi gibi ortak değerler üzerinde yükselen Avrupa Birliği’nin kuruluş felsefesinde de geçmiş acıların, savaşların, soykırımların bir daha yaşanmaması hedef olarak belirlenmiştir. Ancak, Avrupa’da yükselen aşırı sağ, yabancı düşmanlığı, İslamofobi ve anti-semitizm, ne yazık ki hala belli kesimlerin tarihin acı tecrübelerinden ders çıkaramadığını göstermektedir. Bu nedenle, başka soykırımlar olmasını engellemek ve katliamların, halen şahit olduğumuz insanlığa karşı suçların önüne geçebilmek için gerekli bilinci yaratmak üzere Holokost’u hatırlamak ve hatırlatmak din, dil ve ırk farkı olmaksızın hepimizin ortak vazifesidir.

Bu vesileyle, Yahudi Soykırımı ve dünyadaki benzer acıların kurbanlarını saygıyla anıyorum.




Güncelleme: 27/01/2014 / Hit: 10,762

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı