ENGLISH
  Güncelleme: 14/01/2014

Türkiye Tarafından Hazırlanan 2013 Yılı İlerleme Raporu Yayımlandı

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ

SAYIN MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU’NUN

“TÜRKİYE TARAFINDAN HAZIRLANAN 2013 YILI İLERLEME RAPORU”NA İLİŞKİN

BASIN AÇIKLAMASI

31 ARALIK 2013

Bu yıl ikincisini yayımladığımız 2013 yılı Türkiye İlerleme Raporu, Hükümetimizin reform sürecindeki kararlılığını ve bu meyanda 2013 yılında her alanda gerçekleştirilen çalışmaları somut örnekleriyle ortaya koyan en önemli belgelerden biridir. Bu Rapor ilk kez geçen yıl selefim Sayın Egemen Bağış’ın talimatlarıyla hazırlanmıştı. Bu vesileyle, bir yıl boyunca gerçekleştirilen reformları topluca görmek ve sonraki yılları planlamak bakımından önemli olan bu çalışmayı başlatan Sayın Egemen Bağış’a şükranlarımı sunuyorum.

Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin hukuki temelini oluşturan Ankara Anlaşmasının 50’nci yıldönümü olan 2013 yılı, Türkiye’nin reformcu kimliğinin öne çıktığı ve Türkiye-AB ilişkilerinde önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl olmuştur. Her şeyden önce, bu yıl Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan İlerleme Raporu, geçmiş yıllardakilere oranla genel olarak daha objektif ve daha yapıcı ruhuyla ilişkilerde olumlu bir atmosferin yakalanmasını sağlamıştır. Gerek siyasi alanda gerçekleştirilen reformlar, gerek küresel krize rağmen ekonomimizin sergilediği başarı, gerek AB müktesebatına uyumda kaydedilen gelişmeler Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan bu yılki İlerleme Raporunda karşılığını bulmuştur.

Öte yandan, 5 Kasım 2013 tarihinde “Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu” Faslının açılması, katılım müzakerelerinde 3,5 sene süren durgunluğun aşılmasında önemli bir kırılma noktası olmuştur. Ayrıca, enerji ve ulaştırma gibi stratejik konularda Üst Düzey Diyalog Toplantıları yapılmış, farklı alanlardaki işbirliği mekanizmaları güçlendirilmiştir. 

Bu yıl Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde yaşanan en önemli gelişme şüphesiz vizesiz Avrupa’ya giden yolu açacak adımların atılmış olmasıdır. Vize muafiyeti sürecinin en önemli unsurlarından biri olan Geri Kabul Anlaşması’nın 16 Aralık 2013 tarihinde imzalanmasıyla Vize Muafiyeti Diyaloğu resmen başlamıştır.

Türkiye Tarafından Hazırlanan İlerleme Raporu, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan Rapora bir tepki değildir. Amacımız ülkemizin kararlılıkla sürdürmekte olduğu reformları en kapsamlı ve en objektif şekilde ilk elden kamuoyuyla paylaşmak, katılım sürecinin, müzakere sürecinde yaşanan sorunlara rağmen, ülkemize önemli kazanımlar sağladığını vurgulamaktır.

Avrupa Birliği’ne katılım süreci, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın deyişiyle Cumhuriyetimizin ilanından sonraki en önemli çağdaşlaşma projesidir. Kararlılıkla sürdürdüğümüz bu yolda son dönemde yaşanan gelişmeleri en kapsamlı ve en objektif biçimde yansıtmak amacıyla Bakanlığımızca hazırlanan 2013 yılı İlerleme Raporu, önümüzdeki dönemde atacağımız adımların da teminatı olarak görülmelidir. Hükümetimizin reform kararlılığının en somut kanıtlarından olan 2013 Yılı Türkiye İlerleme Raporu’nun milletimize ve AB sürecimize hayırlı olmasını diler, emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bu çerçevede vatandaşlarımızın yeni yılını kutlar, 2014 yılının hayırlara vesile olmasını temenni ederim.




Güncelleme: 14/01/2014 / Hit: 18,451

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı