ENGLISH
  Güncelleme: 12/11/2013

Sayın Başbakanımız AB Sürecine İlişkin Önemli Açıklamalarda Bulundu

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantısında AB sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu



AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, geçen hafta Finlandiya, İsveç ve Polonya'yı ziyaret ettiğini anımsatarak, programlarına geniş bir iş adamı heyetinin de eşlik ettiğini söyledi.

Finlandiya, İsveç ve Polonya'nın başından beri Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini anlatan Başbakan Erdoğan, bu ülkelerin Türkiye'nin üyeliğine desteklerini aynı şekilde sürdürdüğünü belirtti. Erdoğan, "Türkiye'nin Dostları Grubu'nda bu üç ülke her zaman dik durdu ve bize desteğini verdi. Özellikle AB tarafından önümüze çıkarılan engelleri, zorlukları bu ülkelerde muhataplarımıza etraflıca anlatma imkânı bulduk" dedi.

Kendisi resmi görüşmeleri gerçekleştirirken, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın geçen Salı günü Brüksel'de hükümetler arası konferansa katılarak, 22. fasıl olan Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu faslını müzakerelere açtıklarını anımsattı.


Bu faslın Fransa Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin engel koyduğu 5 başlıktan biri olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, şimdiki Cumhurbaşkanı François Hollande'ın bu blokajı kaldırdığını, kendilerinin gerekli hazırlıkları yaparak, faslı açacak kapasiteyi yakaladıklarını kaydetti. Başbakan Erdoğan, böylece toplamda 35 fasıldan 14'ünün açıldığını ifade ederek, "Yeterli mi? Tabii ki değil. Biz daha önce de bunu gecikmiş ancak olumlu adım olarak değerlendirmiştik. Ümit ederiz ki bu olumlu adım, beraberinde ilave olumlu adımlarla güçlenerek, Türkiye-AB katılım müzakerelerinin rayına oturmasına katkı sağlar" diye konuştu.

AK Parti'nin, geçen hafta Avrupa Halk Partisi gözlemci üyeliğinden ayrıldığını mektupla bildirdiklerini belirten Başbakan Erdoğan, yeni kurulan Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakına üye olduklarını söyledi. Başbakan Erdoğan, ittifak içindeki 4 başkan yardımcılığından birini AK Parti'nin üstlendiğini belirterek, "Genel Başkan Yardımcımız Mevlüt Çavuşoğlu, bu görevi üzerine aldı. İnanıyorum ki hakkıyla da tecrübesiyle de bunu başarıyla yerine getirecek" dedi.


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 12/11/2013 / Hit: 7,047

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı