ENGLISH
  Güncelleme: 24/10/2013

Uluslararası Helal Akreditasyon Forumu

T.C.

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

BASIN DUYURUSU 

 ULUSLARARASI HELAL AKREDİTASYON FORUMU 

Türk Akreditasyon Kurumu’nun ev sahipliğini yaptığı “Uluslararası Helal Akreditasyon Forumu (IHAF 2013)” 25-26 Ekim 2013 tarihlerinde, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış’ın teşrifleriyle gerçekleştirilecektir.

“Helal Yaşam için; tek standard, tek sertifika ve tanınmış bir akreditasyon ile kesintisiz ticaret” misyonuyla gerçekleştirilecek foruma 60 ülkeden yaklaşık 1250 uzman ve sektör temsilcisi katılacaktır. Birçok farklı platformdan uzmanların bir araya geleceği forumda standardizasyon ve akreditasyon konuları tartışmaya açılacak, helal belgelendirme konusunda ortak ve harmonize standartların oluşturulmasına çalışılacaktır.

Avrupa Birliği Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan Türk Akreditasyon Kurumu, İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) bünyesinde 2012 yılında kurulan helal belgelendirme alanındaki Akreditasyon Komitesi’nin başkanlığını yürütmektedir. İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC) ve SMIIC üyesi ülkelerin akreditasyon kuruluşları arasında en çok kapsamda tanınırlığı bulunan ve akredite ettiği kuruluş sayısı en fazla olan TÜRKAK, helal pazarının paydaşları için ortak bir tanınma platformunun oluşmasında öncü bir rol üstlenmektedir.

2020 yılında yaklaşık 2 milyara ulaşması öngörülen dünyadaki toplam Müslüman nüfusun helal belge konusundaki talebi gıda dışındaki farklı sektörlere yayılarak artmaktadır. Bu sektörler arasında turizm, kozmetik, ilaç, finans, altyapı, tekstil ve konfeksiyon gibi sektörler bulunmaktadır. Söz konusu piyasa taleplerinin karşılanması ve uluslararası ticareti kolaylaştırmak adına yeterli düzeyde kabul gören bir helal belgelendirme ve akreditasyon alt yapısının kurulmasına ihtiyaç vardır.

Bugüne kadar bütün dünyada helal belgelendirme, standardizasyon ve akreditasyon alanında yapılan en büyük organizasyon olan “Uluslararası Helal Akreditasyon Forumu (IHAF 2013)”, İslam toplumları arasındaki “helal belgelendirme” veya “helal konsepti” açısından farklı anlayış ve uygulamalara dayalı olan farklı yaklaşımların ortadan kaldırılması, helal belgelendirme konusunda birliğin sağlanması açısından önemli bir platform olacaktır.




Güncelleme: 24/10/2013 / Hit: 13,917

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı