ENGLISH
  Güncelleme: 13/10/2013

Egemen Bağış’ın International Herald Tribune'da Yayımlanan "Erdoğan Mezhepsel Yangını Körüklüyor" Başlıklı Makaleye Yanıtı

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, International Herald Tribune gazetesinde 8 Ekim tarihinde Halil Karaveli imzasıyla çıkan "Erdoğan Mezhepsel Yangını Körüklüyor" başlığıyla yayımlanan makaleye yanıt verdi. Bakan Bağış tarafından gazeteye gönderilen yanıtta şu ifadelere yer verildi:

"Halil Karaveli tarafından kaleme alınan, ”Erdoğan Mezhepsel Yangını Körüklüyor” başlıklı 8 Ekim 2013 tarihli yazıda, 1960 darbesi haklı gosterilmeye çalışılmakta ve hatta bir yenisine davetiye çıkarılmaktadır. Bununla da kalmayıp, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de mezhepcilige dayanan gerilimi körüklemekle haksız yere suçlanmaktadır.

Türkiye’de 2002 yılından bu yana devam eden ve pek çok saygın akademisyen tarafından “sessiz devrim” olarak tanımlanan etkileyici reform süreci, demokrasi standartlarını köklü bir biçimde değiştirmiştir.

Türkiye, artık bir darbeler ülkesi değildir. Hükümet hiçbir zaman mezhepçi adımlar atmamıştır. Biz, inancına, etnik kökenine veya yaşam tarzına bakmaksızın tüm milletimizi kucaklayan adımlar atmaktayız.

30 Eylül 2013 tarihinde açıklanan yeni demokratikleşme paketi, bu yöndeki kararlılığımızın son göstergesidir. Bu paket, halkımızın taleplerine cevap verebilmek amacıyla, seçim sisteminden Kürt meselesine, nefret suçlarından kişisel verilerin korunmasına kadar çeşitli konuları kapsamaktadır.

Bu paket sayesinde farklı yaşam tarzlarına saygı Türk Ceza Kanunu kapsaminda güvence altına alınmış, Kürtçe de dâhil olmak üzere özel okullarda farklı dillerde eğitim verilmesine imkân sağlanmış, Kürt alfabesinde yer alan q, x, w harflerinin kullanımı serbest bırakılmış, Mor Gabriel Süryani Manastırı Süryani cemaatine iade edilmiş (son 2 yılda 1 milyar dolar değerinde arazi azınlık vakıflarına iade edilmiştir), Nevşehir’de bulunan bir devlet üniversitesine Alevi-Bektaşi geleneğinde çok önemli bir isim olan Hacı Bektaş-ı Veli’nin adı verilmiştir.

Hükümetimiz, bir sonraki adım olarak, Alevi vatandaşlarımızın sorunlarına cevap verecek yeni bir paket üzerinde çalışmaktadır. Alevi vatandaşlarımızın talepleri Cumhuriyet tarihimizde ilk defa özen gosterilerek ele alınmaktadır."

 


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 13/10/2013 / Hit: 6,928

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı