ENGLISH
  Güncelleme: 09/10/2013

2013 Yılı Comenius Okul Ortaklıkları Projeleri Açılış Toplantısı

T.C.

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

BASIN DUYURUSU 

2013 YILI COMENIUS OKUL ORTAKLIKLARI PROJELERİ

AÇILIŞ TOPLANTISI

Okul eğitimi alanında Avrupa ülkeleriyle işbirliği yapmak suretiyle eğitim ve öğretimde kaliteyi artırmayı, kültürlerarası diyalog sağlamayı ve dil öğrenimini teşvik etmeyi amaçlayan ve Türk Ulusal Ajansı tarafından yürütülen Comenius Programının 2013 yılı başvuru sonuçlarının açıklanmasının ardından başarılı projelerin açılış toplantısı 10 Ekim 2013 tarihinde Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın katılımlarıyla İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenleniyor. Bu yılki açılış toplantısı geçen senelerdeki toplantılardan farklı olarak 2009 ve 2010 yıllarında başarılı uygulama olarak kabul edilerek "Yıldız Proje" ünvanını alan ortaklık projelerine ödül verilmesine sahne olacak.

Türk Ulusal Ajansı'nın destek verdiği alanlardan biri olan okul eğitimi alanına bu sene de yoğun ilgi gösterildi ve toplam 1781 başvuru alındı. Başvuru sayısı itibariyle, Türk Ulusal Ajansı programın yürütüldüğü Avrupa’daki 33 ülke arasında proje başvuru sayısı açısından Avrupa birincisi oldu. Değerlendirme süreci sonunda, okul ortaklıkları proje başvurularının 521 adedine yaklaşık 11,5 milyon Avro miktarında hibe tahsis edildi.

Başvuru sayısının yüksekliğine paralel olarak proje konuları da çeşitlilik gösteriyor. Bu çerçevede, kültürel etkileşim, yabancı dil öğrenimi, çevre duyarlılığı, tarihi ve kültürel mirasların korunması, kişisel ve sosyal becerilerin geliştirilmesi, ekip çalışmasının ve işbirliğinin etkinleştirilmesi, bilgi iletişim teknolojilerinin kullanılması, eğitim ve öğretim metodlarına ilişkin deneyimlerin paylaşılması ve yeni uygulamaların geliştirilmesi, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, ders dışı aktivitelerin ve fiziksel hareketin özendirilmesi gibi çok çeşitli konu başlıklarında Türk eğitim personelinin ve öğrencilerin Avrupa ülkelerinden farklı okul ve eğitim kurumlarıyla biraraya gelmeleri ve iyi uygulama örneklerini paylaşmaları sağlanıyor.

Örneğin, İstanbul’dan İkitelli Ortaokulu 5 farklı ülkeden 5 ortakla Avrupa’daki kültürel farklılıkları inceleyecek. Bunları incelerken, aynı denizlere/okyanuslara kıyıları olan bu ülkelerin sahip oldukları farklılıkların aslında bu ülkelerin birbirlerinden çok farklı şeyler öğrenmek için büyük bir şans olduğunun altı çizilecek. Kars’tan  Hasan Harakani Anadolu Lisesi 6 farklı ülkeden 6 ortakla Avrupa ülkelerinin gelenekleri, bayramları ve hikayeleri konuları çerçevesinde, öğrencilerin dil öğrenimini renklendirecek. Mersin’den Toroslar Yunus Emre İşitme Engelliler Ortaokulu 4 farklı ülkeden 4 ortakla çeşitli fiziksel engellere sahip gençlerin, doğayı farlılıklarıyla hissetmelerini ve korumalarını ve bunu yapmayı öğrenirken oluşturdukları pozitif enerjiyi hayatlarının diğer alanlarına yansıtacak. Böylece engeller aşılarak, özel ihtiyaç sahibi gençlerin hayata tutunması sağlanacak.

2013 Yılı Teklif Çağrısı döneminde Okul Ortaklıkları projeleri kabul edilen okullara yönelik başarı dileklerini dile getiren Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış konuyla ilgili olarak görüşlerini şu şekilde ifade etti: Comenius Okul Ortaklıkları aracılığıyla öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz sadece Avrupalı meslektaşlarıyla ve akranlarıyla yurt dışında ortak çalışmalar yapmakla kalmıyor, aynı zamanda onları ülkemizde misafir ederek kültürümüzü, misafirperverliğimizi, mesleki alandaki başarılarımızı tanıtıyor. Bu program kapsamındaki ortaklık projeleri ile bugüne kadar 65.000’den fazla öğretmen ve öğrencimiz yurtdışına gitme imkanı buldu. Okul öncesi eğitimi, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarına sunulan hibe desteği ile, 2 yıl sürecek olan 2013 yılı okul ortaklıkları kapsamında 521 okuldan yaklaşık  14 bin öğretmen ve öğrenciye daha, ortak okullarla birlikte proje çalışmalarında yer almak üzere Avrupa ülkelerinde bulunma fırsatı sağlanmış olacak. Öte yandan, bu programlara sadece istatistik gözüyle bakmıyoruz. Ulusal Ajans sayesinde Türkiye ile Avrupa’nın, Avrupa ile Türkiye’nin birbirine daha da yakınlaştığını görüyoruz. Bu esasen eğitimli, donanımlı ve vizyoner yararlanıcılarımız sayesinde Avrupa’da Türkiye’ye karşı önyargıların da yavaş yavaş kırılması anlamına geliyor.

Bu vesileyle; Ulusal Ajans’ın Hayatboyu Öğrenme Comenius Programı kapsamında 2013 yılı Okul Ortaklıkları başvurusu kabul edilerek hibe almaya hak kazanan tüm okullarımızı tebrik ederim.”



Güncelleme: 09/10/2013 / Hit: 10,573

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı