ENGLISH
  Güncelleme: 18/09/2013

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Trabzon'da


T.C.

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

BASIN DUYURUSU

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ EGEMEN BAĞIŞ TRABZON’DA

Avrupa Birliği Bakanlığı, “Aile İçi Şiddet ve Kadına Yönelik Şiddet” başlıklı bölgesel TAIEX semineri ve “Avukatlar için Yargı ve Temel Haklar Projesi” kapsamındaki son eğitim programını 19-20 ve 21 Eylül 2013 tarihlerinde, Trabzon’da, Novotel’de düzenliyor.

20 Eylül 2013 tarihinde saat 09.30’da başlayacak “Aile İçi Şiddet ve Kadına Yönelik Şiddet” başlıklı seminerin açılış konuşmaları, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Trabzon Valisi Abdil Celil Öz tarafından gerçekleştirilecek.

Aynı gün saat 10:30’da, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Berra Besler, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi David Reddaway ve Trabzon Barosu Başkanı Mehmet Şentürk’ün katılımlarıyla, “Avukatlar için Yargı ve Temel Haklar Projesi” kapsamında Trabzon Barosu avukatlarına yönelik iki gün süren eğitim programının kapanış töreni yapılacak.

“Aile İçi Şiddet ve Kadına Yönelik Şiddet” Başlıklı Bölgesel TAIEX Semineri Hakkında Bilgi

Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü’ne bağlı Kurumsal Yapılanma Birimi tarafından, aday ülkelerde Avrupa Birliği müktesebatının üstlenilmesini ve mevzuat uyumu çalışmalarında kısa süreli teknik destek verilmesini amaçlayan TAIEX mekanizması çerçevesinde, Bakanlığımız ve Avrupa Komisyonu’nun işbirliği ile ülkemizde Adalet, Özgürlük ve Güvenlik alanlarında bölgesel seminerler düzenlenmektedir.

Adalet ve içişleri alanında, AB müktesebatının bakanlıkların taşra teşkilatlarında etkin şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla düzenlenen bölgesel seminerlere, ilgili kamu kurumlarından, üniversitelerden, sivil toplum örgütlerinden, uluslararası kuruluşların Türkiye temsilciliklerinden, Avrupa Komisyonu ve AB üyesi ülkelerden 100'ün üzerinde üst düzey ve uzman personel davet edilmiştir.

Seminer kapsamında ilk gün “Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Kamu Kurumlarının Rolü ve Pilot Uygulamalar” ve “Kadına Yönelik Şiddetin Hukuki ve Sosyolojik Boyutu ve AB İyi Uygulama Örnekleri” başlıklı iki ayrı oturum düzenlenecek. İkinci gün ise, “Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesinde Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü ve Avrupa Birliği’nde Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Yönelik Koruma Mekanizmaları İyi Uygulama Örnekleri” başlığında, uluslararası uzmanlar tecrübelerini paylaşacaklardır.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış bu seminere yönelik olarak “Hükümet olarak kadınlara ait meseleleri bir demokrasi meselesi olarak görüyor ve ileri demokrasi kararlılığımız çerçevesinde kadın haklarını ve kadınlarımızın sosyo-ekonomik katılımlarını en geniş manada hayata geçirmenin mücadelesinin verildiğini”, ifade etmiştir.

Avukatlar için Yargı ve Temel Haklar Projesi Hakkında Bilgi:

Avukatların, yargı alanında Avrupa Birliği uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmalarını amaçlayan proje ile bugüne kadar altı ilde barolara kayıtlı avukatlara “Yargı ve Temel Haklar Faslı” ile ilgili eğitimler düzenlendi. Ekim 2012’de açılışı yapılan proje Ekim 2013’te tamamlanıyor.

Proje kapsamında ilk imzalar, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Birleşik Krallık Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi M. Haluk Ilıcak ve Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi David Reddaway'in katılımıyla, İstanbul’da 4 Ekim 2012 tarihinde atıldı. Bugüne kadar Konya, Erzurum, Şanlıurfa, Siirt, Kastamonu ve Manisa’da düzenlenen eğitimlere 450’nin üzerinde avukat katılarak sertifika almaya hak kazandı.

Eğitim düzenlenen her bir barodan birer avukatın katılımıyla İngiltere’de bu alanda doğrudan faaliyet gösteren kurumlara yönelik gerçekleştirilecek çalışma ziyareti de proje faaliyetleri arasında yer alıyor.

Daha önce Yargı ve Temel Haklar konusunda hâkim ve savcılara yönelik gerçekleştirilen pek çok eğitim ve farkındalık artırma faaliyetine ek olarak,  bu proje ile ilk kez yargı sürecinin en önemli unsurlarından olan avukatlarımız için kapsamlı bir eğitim programı geliştirilmiş oluyor.

Proje kapsamında, Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından ilgili kurumların ve değerli akademisyenlerin de katkıları alınarak hazırlanan ve bu alandaki en güncel bilgileri içeren “Avrupa Birliği Müzakere Sürecinde Yargı ve Temel Haklar Faslı” isimli el kitabı Trabzon’daki seminer katılımcıları ve kamuoyu ile paylaşılacak.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış konu ile ilgili olarak “Müzakere sürecimizin en önemli fasıllarından birini teşkil eden “Yargı ve Temel Haklar”, her ne kadar siyasi blokaja uğrayan fasıllarımızdan olsa da, bu alandaki reformlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. İnanıyorum ki yürüttüğümüz bu çalışmalar ile yargı sistemimizin savunma makamı olan değerli avukatlarımız, üyelik sürecimizin de savunucuları olarak bizlere daha etkin destek vermeye devam edecektir.” açıklamasında bulundu.

Proje internet sayfası için: http://www.yargivetemelhaklar.org/ adresi ziyaret edilebilir.



Güncelleme: 18/09/2013 / Hit: 8,758

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı