ENGLISH
  Güncelleme: 25/07/2013

Türk Ulusal Ajansı Yabancı Dil Öğretiminde En Başarılı Beş Kuruluşu Ödüllendirdi

T.C.

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

BASIN DUYURUSU

TÜRK ULUSAL AJANSI YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE EN BAŞARILI BEŞ KURULUŞU ÖDÜLLENDİRDİ 

 1999 yılından bu yana Avrupa'da yeni, yaratıcı ve başarılı dil öğretme ve öğrenme uygulamalarına verilen Avrupa Dil Ödülü bu yıl dil eğitim ve öğretimi alanındaki en yeni ve uygulamada performansı en yüksek yaklaşımları, yöntemleri ve teknikleri teşvik etmek ve Avrupa genelinde yaygınlaştırmayı hedefleyen 5 farklı kuruluşumuza verildi. Dil eğitimi ve öğretimi ile ilgilenen her kategori ve türdeki kurum ve kuruluşun başvuru yapabildiği Avrupa Dil Ödülü’ne bu yıl ülkemizden 34 başvuru geldi. Türk Ulusal Ajansı bünyesinde çalışmasını yürüten ulusal jüri yaptığı değerlendirmede Âşık Veysel Görme Engelliler Ortaokulu (İzmir),  Ortahisar Fatih Ortaokulu (Nevşehir), Nar Barbaros Ortaokulu (Nevşehir), Silifke TOKİ Ortaokulu (Mersin) ve Gazi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nu Avrupa Dil Ödülünü almaya layık buldu. Türk Ulusal Ajansının girişimleri ile ülkemizde 2006 yılından itibaren verilmeye başlanan Avrupa Dil Ödülü kapsamında bugüne kadar toplam 58 kuruluş desteklendi.

2013 yılı kapsamında ödül verilmeye layık görülen beş kuruluş dil öğretiminde uygulayacakları yeni yaklaşımlar, teknikler ve metotlar sayesinde ödül almaya hak kazandılar. Buna göre;

1. Âşık Veysel Görme Engelliler Ortaokulu (İzmir): Görme engellilerin dil öğrenmesi için özel bir teknik geliştirildi. Bu yöntemde dans ve müzik, görme engellilere dil öğretmek için kullanılıyor.

2. Ortahisar Fatih Ortaokulu (Nevşehir): Görmek yaratmanın başlangıcıdır felsefesinden hareket ederek dil öğrenmeyi görsel unsurları kullanarak kolaylaştıran yeni bir yöntem uygulayacaklar.

3. Nar Barbaros Ortaokulu (Nevşehir): Kullanacakları yöntemle önemli gün ve olayları kullanarak dil öğrenmeyi etkili hale getirecekler.

4. Silifke TOKİ Ortaokulu (Mersin): Kültürler arası benzerlikleri ve farklılıkları kullanarak dili sevdirmeyi ve öğretmeyi amaçlayan bir uygulama geliştirdiler.

5. Gazi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu (Ankara): Öğrencilerin zorlandıkları konulara odaklanan ve yazma ve konuşma becerisini geliştiren bir uygulama yürütecekler.

Dil eğitimine verilen bu destekle ilgili bir açıklama yapan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış şunları ifade etti:

2006 yılından bu yana her yıl düzenli olarak verilen bu ödül, maddi değeri olmayan bir sertifika olmakla beraber dil eğitimi konusunda yaratıcı ve yenilikçi uygulamaların tescili anlamına geldiğinden çok prestijli bir ödül. Dil eğitimi, yalnızca Avrupa ülkelerinin değil, bizim de en çok önem verdiğimiz konulardan biri. Avrupa Birliği'nin hedefleri arasında yer alan her vatandaşın en az iki yabancı dil bilmesi hususu bizim için de önem arz ediyor.

Eskiden yabancı dil öğrenmek, sadece imtiyazlı kesimlere mahsus iken, Ulusal Ajansımız ve yapılan projeler sayesinde artık bütün vatandaşlarımızın erişebileceği düzeye geldi. Şimdi Anadolu’nun bütün köylerinde, kasabalarında dahi Avrupalılarla onların dilini kullanarak ve ayrıca onlara Türkçeyi öğreterek projeler yürüten insanlarımız var ve bunların sayısı her geçen gün artıyor.

Avrupa Dil Ödülü ve başarılı bulunan yöntemlerin ülkemizin ihtiyacını duyduğunu dil eğitimine katkısının büyük olacağı inancı ile ödül almaya hak kazanan tüm kurumlarımızı tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.”

 



Güncelleme: 25/07/2013 / Hit: 11,157

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı