ENGLISH
  Güncelleme: 10/07/2013

Avrupa Birliği Bakanlığı – Türk Ulusal Ajansından 149 Yetişkin Eğitim Projesine Yaklaşık 3 Milyon Avro Destek Veriliyor

T.C.

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

 

 

BASIN DUYURUSU 

 

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI – TÜRK ULUSAL AJANSINDAN 149 YETİŞKİN EĞİTİM PROJESİNE

YAKLAŞIK 3 MİLYON AVRO DESTEK VERİLİYOR

 

Ülkemizde yetişkinlere hizmet sağlayan kuruluşların sosyal içerikli konularda Avrupalı ortak kuruluşlarla birlikte projeler yürütmesine imkan tanıyarak onlara hibe desteği sağlayan Grundtvig Programı Öğrenme Ortaklıkları faaliyetinin 2013 yılı başvuru sonuçları açıklandı. Türk Ulusal Ajansı tarafından son 10 yıl içerisinde Halk Eğitim merkezlerinden üniversitelere, kamu kurumlarından sivil toplum kuruluşlarına, şirketlerden belediyelere kadar çok geniş bir yelpazede kurum ve kuruluşlara bugüne kadar toplam 12,7 milyon Avro hibe tahsis edilerek 768 projeye destek olundu ve yaklaşık 12.000 kişinin yurtdışına eğitim amacıyla çıkması sağlandı. 2013 yılında ise 149 projeye yaklaşık 3 Milyon Avro hibe tahsis edildi ve bu hibe desteği ile 2.424 vatandaşımıza daha proje konularıyla ilgili Avrupalı ortakları ile işbirliği yapma ve eğitim görme imkânı sağlanmış olacak.

Türk Ulusal Ajansı’nın destek verdiği alanlardan biri olan yetişkin eğitim alanına kuruluşlarımızın geneli tarafından bu sene de yoğun ilgi gösterildi ve toplam 515 başvuru alındı. Başvuru sayısının yüksekliğine paralel olarak proje konuları da çeşitlilik gösterdi. Örneğin; “Cezaevi Eğitiminde Rehber Yetiştirilmesi”, “Dezavantajlıların İstihdamı için Hayat Boyu Eğitim”, “Otistik Çocukların Sosyal Yaşama Katılımı için Eşit Fırsatlar”, “Güçlü bir Okul-Aile-Toplum İlişkisi Kurmak”, “Göçmen Kadınlarına Rehberlik Eğitimi”, “Aktif Yaşlanma için Yaşlıların Güçlendirilmesi” gibi çok farklı alanlarda ve farklı hedef kitlelerine yönelik projeler kabul edildi. Bu çerçevede; örneğin, Uluslararası Sanat Eğitimcileri Derneği mültecilerin sosyal hayata katılımını, Uşak Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü cezaevi eğitiminde öğretmenlere rehberlik edilmesini ve Nevşehir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin Avrupa’da şarkılar ile işbirliğini hedef alırken, Çanakkale Halk Eğitim Merkezinin dezavantajlı ebeveynlerin ebeveynlik becerilerini geliştirmelerini destekleme alanında Avrupa’daki ortakları ile işbirliği yapmasını sağlayacak.

İl bazında sonuçlar incelendiğinde, geçen senelerde olduğu gibi başkent Ankara hem kabul edilen proje sayısı hem de tahsis edilen fon miktarı açısından birinci sırada yer aldı. Kabul edilen başvuru sayısında ve tahsis edilen hibe miktarı açısından Ankara’yı sırasıyla İstanbul, İzmir, Mersin ve Bartın izledi.

Yetişkin eğitimine verilen bu destekle ilgili bir açıklama yapan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış şunları kaydetti: Ulusal Ajans Grundtvig Yetişkin Eğitim Programı kapsamında yürütülen projeler, Türkiye’de yetişkin eğitiminin kalitesinin ve cazibesinin artırılmasına katkı sağlamakta ve bu sayede ülkemizde nitelikli insan gücü yetiştirilmesi açısından önemli bir fonksiyon icra etmektedir. Bu projeler kapsamında bugüne kadar 800’den fazla projeye yaklaşık 16 milyon Avro hibe tahsisi yapılarak 15000’i aşkın vatandaşımız Avrupa’da bilgi, beceri ve yeterliliklerini artırma imkânı bulmuştur. Bu yıl da otistik çocuklardan işsizliğe, sağlıklı beslenmeden aktif yaşlanmaya, dil öğreniminden Avrupa vatandaşlığına kadar çok çeşitli alanlarda hazırlanan 149 yetişkin eğitimi projesi kapsamında 2424 vatandaşımız Avrupa’da yetişkin eğitimi alanında çalışma yapma imkanı bulacaktır. Bunların önemli bir kısmı engelli ve dezavnatajlı gruplarda yer alan vatandaşımızdan oluşmaktadır.

Bu vesile ile 2013 yılı Grundtvig Öğrenme Ortaklıkları faaliyeti kapsamında projesi kabul edilen kurumları kutlar ve başarılar dilerim.



Güncelleme: 10/07/2013 / Hit: 16,737

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı