ENGLISH
  Güncelleme: 27/05/2013

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Jean Monnet Bursiyerleri ile Buluşuyor

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen Jean Monnet Burs Programı kapsamında Avrupa’nın saygın eğitim kurumlarında öğrenimlerini tamamlayarak Türkiye’ye dönüş yapan yaklaşık 100 bursiyer 28 Mayıs 2013 tarihinde Ankara Rixos Grand Hotel’de Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın katılacağı törende sertifikalarını almak için bir araya geliyor.

Törende 1993-1994 Akademik Yılı Jean Monnet Bursiyeri, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Eski Başkanı Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu da bilgi ve deneyimlerini Jean Monnet bursiyerleri ile paylaşacak.

Jean Monnet Bursiyerleri’ne sertifikalarını Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert takdim edecek.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış AB’nin kurucu babalarından Jean Monnet’nin “Durmak yok… Avrupa halkları için "birlik" dışında bir gelecek yok çünkü…” sözüne atıfla, Avrupa Birliği içerisinde bu ruhun kaybolduğu, ekonomik krizin birlik bilincini zedelediği bu günlerde Türkiye’deki Jean Monnet bursiyerlerinin, bu ruhun Avrupa’da ve Türkiye’deki temsilcileri olması manidardır. Bu nedenle, AB'nin ihtiyacı olan taze kan Türkiye’dir, Türkiye’nin üyeliğindedir. Bu potansiyelin en somut göstergelerinden biri akademik, sosyal ve profesyonel açıdan donanımlı Jean Monnet bursiyerleridir.” dedi

2011-2012 akademik yılı Jean Monnet bursiyerleri arasında 21 farklı kamu kurumu ve 11 farklı özel sektör kurumu çalışanı ile 15 farklı üniversitenin öğrencileri yer alıyor. Bursiyerler 10 farklı AB üyesi ülkede (İngiltere, Hollanda, Belçika, Fransa, Almanya, Avusturya, İspanya, İrlanda, İtalya, Polonya) 23 farklı müktesebat başlığında akademik çalışmalarını tamamladı.

Jean Monnet Burs Programı ile ilgili yıllardır değişmeyen en önemli özelliği kadın-erkek eşitliğine önem veriyor olması. 2008 yılında bursiyerlerin %63’ü, 2009’da %56’sı, 2010’da %61’i, 2011 de ise %51 kadın bursiyerlerden oluşuyor.

Jean Monnet Burs Programı Hakkında Bilgi

22 yıldır yürütülmekte olan Jean Monnet Burs Programı, Türkiye'deki en köklü ve en prestijli burs programlarından biri ve Türkiye – AB ilişkilerinin de en somut çıktılara sahip en uzun soluklu projesidir. Program temel olarak Avrupa Birliği alanında uzmanlaşmış personel ihtiyacını karşılayarak, bu alanda ihtiyaç duyulan idari kapasitenin oluşturulmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. Bu hedefinin yanı sıra Program, AB ve Türkiye sivil toplumları arasında diyalog köprüleri kurulmasına katkıda bulunuyor.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Jean Monnet Burs Programı sadece Türkiye’ye özel bir program ve 2007 yılından bu yana Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Bursiyerler en az 3, en fazla 12 aylık dönemlerde AB üyesi ülkelerdeki bir üniversitede veya üniversiteye eş değer bir kuruluşta yüksek lisans eğitimi alıyor veya araştırma programlarına katılabiliyorlar.

Uygulamaya konulduğu 1990 yılından bu yana burs programından, kamu çalışanlarından özel sektör temsilcilerine, üniversite öğrencilerinden akademisyenlere, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden yerel yönetim çalışanlarına yararlananların sayısı yaklaşık 1.400’ü buluyor.

Jean Monnet Burs programı kapsamında şimdiye kadar her akademik yılda ortalama 100 kişiye burs verildi. Önümüzdeki akademik yıllarda bu sayının daha da artırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.



Güncelleme: 27/05/2013 / Hit: 8,812

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı