ENGLISH
  Güncelleme: 14/05/2013

4. Gıda Güvenliği Kongresi, Sayın Egemen BAĞIŞ’ın Kongre katılımcılarına mesajı ile açıldı.

Gıda Güvenliği Derneği tarafından 14-15 Mayıs 2013 tarihlerinde Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde gerçekleştirilecek olan Gıda Güvenliği Kongresi’nin ilk günü Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış’ın Kongre katılımcılarına mesajı ile açıldı.

Sayın Egemen BAĞIŞ mesajında;

Türkiye’yi gıda güvenliğinde de AB standartlarının üzerine taşımaya gayret gösterdiklerini, nitekim Avrupa Birliği ile katılım müzakerelerinde açılan 13 başlıktan birinin de 12 Numaralı Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Politikaları Faslı olduğunu ve bu çerçevede Türkiye’nin her türlü hazırlığı tereddütsüz ve eksiksiz şekilde yerine getirmeye devam edeceğini” vurguladı.

Gıda sektörünün önde kuruluşlarının desteği ile gıda güvenliği alanındaki hukuki, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin ele alınacağı ve sektörün tüm paydaşlarını biraraya getiren bu Kongrede, gıda güvenliği konusu sağlık, bilim-teknoloji, mevzuat ve gıda hukuku boyutuyla geniş kapsamda ele alınacaktır.

Kongrede ayrıca, Avrupa Birliği üyelik sürecinin ve bu süreçteki AB müktesebatına uyum ve uygulama çalışmalarının gıda güvenliği alanındaki somut etkileri de ele alınacaktır.

Bu kapsamda; 12 No’lu Gıda Güvenliği, Veterinerlik, Bitki Sağlığı Politikası faslının 30 Haziran 2010 tarihinde müzakereye açılması; özellikle tüketici ve halk sağlığı alanında gerçekleştirilen ve tüketiciler olarak hepimizi doğrudan etkileyen AB uyum çalışmalarının neticesi somut adımları işaret etmesi bakımından oldukça önemlidir.

Avrupa Birliği Bakanlığı koordinasyonunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın çabaları ile gerek açılış kriterlerinin karşılanması gerek kapanış kriterleri kapsamında gerçekleştirilen ve halihazırda gerçekleştirilmekte olan çalışmalar ile gıda güvenliği alanında son yıllardaki en köklü değişikliklere imza atılarak bu alanda Avrupa Birliği standartlarının yakalanması konusunda büyük ilerleme kaydedilmiştir. Başta 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu olmak üzere, hayvan hastalıklarından bitki sağlığı kurallarına, gıda katkı maddelerinden kalıntılara, genel ve özel hijyen kurallarından resmi kontrollere kadar bir çok alanda Avrupa Birliği müktesebatına paralel uygulamaların gerçekleştiği bir noktaya gelinmiştir.

12 No’lu “Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Politikası” faslı kapsamında yürütülen çalışmalar; sadece çiftçilerin, üreticilerin, yatırımcıların gelirlerini artırmaya, rekabet edebilirliklerini güçlendirmeye değil; aynı zamanda, kırsal alanlarda refahı artırmayı, doğal zenginliklerimizi korumayı, çevreye duyarlı olmayı, tüketicilerimizin daha güvenli, daha sağlıklı, hijyen bakımından daha yüksek standartlarda üretilmiş gıdaya erişimini sağlamayı amaç edinerek toplumun tüm kesimlerinin ve en önemlisi gelecek nesillerin, çocuklarımızın refahına hizmet etmektedir.

Kongreye vermiş oldukları destek nedeniyle Sayın Bakanımız adına teşekkür plaketini, Tarım ve Balıkçılık Başkanı Gökhan Aralan almışlardır.




Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 14/05/2013 / Hit: 7,598

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı