ENGLISH
  Güncelleme: 27/04/2013

Egemen Bağış’ın Amerika Birleşik Devletleri Ziyareti

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve beraberindeki heyet, üç günlük resmi ziyaret kapsamında, 23 Nisan 2013 tarihinde ABD’nin başkenti Vaşington’a hareket etti.

24 Nisan 2013 Çarşamba günü ABD’de resmi temaslarına başlayan Bakan Bağış, ABD'de yerleşik AB ülkeleri Büyükelçileri ile AB'nin Vaşington Büyükelçisi João Vale de Almeida bir araya geldi. Görüşmelerin ardından Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) Washington DC ofisi ve German Marshall Fund'un (GMF) düzenlediği "Turkey and the Future of the Transatlantic Alliance" başlıklı panele katılan Egemen Bağış, bir konuşma yaptı. Konuşmasında Türkiye’nin üyelik sürecine değinen Bağış, “AB insanlığın en önemli barış projesi, Türkiye AB'ye katıldığında bu, kıtasal bir proje değil, küresel bir barış projesi olacak. Çünkü Türkiye'nin AB süreci sadece 70 milyon Türk değil, 1,5 milyar Müslüman tarafından değil, Batı tarafından görmezden gelindiğini hisseden 3 milyar insan tarafından izleniyor" dedi.

Konferansın ardından ABD Ticaret Temsilcisi (USTR) Vekili Büyükelçi Miriam Saphiro ile görüşen Bakan Bağış, buradan Vaşington Büyükelçiliği Rezidansına hareket etti. Rezidansta Musevi toplumu temsilcileri ile gerçekleştirdiği görüşme ardından Bakan Bağış, Vaşington Büyükelçisi Namık Tan tarafından onuruna verilen akşam yemeğine katıldı.

25 Nisan 2013 Perşembe günü ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Michael Froman ile Beyaz Saray’da görüşen Bağış, sonrasında Türk Amerikan Toplumu’nu ziyaret etti.

Ziyaretin ardından Egemen Bağış, ABD Kongre Üyeleriyle öğle yemeğinde bir araya geldi. Görüşmede Türkiye'nin ABD ve AB ilişkilerinin yanı sıra ikili ve bölgesel birçok konu masaya yatırıldı.

26 Nisan 2013 Cuma ABD’deki resmi temaslarına devam eden Egemen Bağış, Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) Liderlik Konferansı töreninde açılış konuşması yaptı. Konuşmasında Türkiye’deki reform sürecini değerlendiren Bakan Bağış, bazı aksaklıkların yaşanmasına rağmen, Türkiye’nin geçmişe göre çok daha iyi bir konumda olduğunu belirti. Egemen Bağış, bu süreçte AB Bakanlığı'nın bir anlamda 'reform mutfağı' vazifesi gördüğünü belirti.

Törenin ardından Egemen Bağış sırasıyla, Rumi Forum’unu ve Amerika Türk Koalisyonu’nu ziyaret etti.

Öğle yemeğine Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) Büyükelçi Oturumu’na katılan Bağış, burada açılış konuşmasını yaptı. Konuşmasında ABD’deki Türklerin daha iyi örgütlenmesinin gerektiğinin altını çizen Bağış sözlerine şu şekilde devam etti: “Türkiye’de ekonomimiz gibi iç barışımız da çok önemli başarılar kaydetti ama biz bu performansın yurt dışındaki kardeşlerimiz tarafından iyi algılanmasını ve iyi anlatılmasını da çok önemsiyoruz. O yüzden sizin birlikteliğiniz, bizim gücümüze güç katacak, bizim Türkiye’deki gücümüz de inşallah sizlere güç katacak.”

Öğleden sonra ABD Ticaret Bakanı Rebecca Blank ile bir araya gelen Egemen Bağış, sonrasında Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) Liderlik Konferansı Resepsiyonu’na katıldı.

 


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 27/04/2013 / Hit: 8,549

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı