ENGLISH
  Güncelleme: 05/04/2013

Egemen Bağış Cumhurbaşkanı Gül’ün Letonya ve Litvanya Resmi Ziyaretine Refakat Ediyor

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’e resmi Letonya ziyaretinde refakat etti. Cumhurbaşkanı Gül’e Bakan Bağış ile birlikte Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da eşlik etti.

Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins'ın daveti üzerine Riga'ya gelen Sayın Gül için 2 Nisan 2013 tarihinde ilk olarak Belediye Meydanı'nda bir resmi karşılama töreni yapıldı.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Sayın Gül ve Sayın Berzins huzurunda Türkiye ve Letonya arasında ulaştırma ve lojistik sektöründe işbirliğine dair niyet mektubu imzalandı. Niyet mektubuna Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Leton mevkidaşı imza attı. Anlaşma imza töreni sonrasında ise Cumhurbaşkanları tarafından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında Letonya Cumhurbaşkanı Berzins Letonya’nın Türkiye'nin AB üyeliğini tam olarak desteklediğini belirterek, Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefinin herkes için geçerli olduğunu düşündüklerini dile getirdi. Sayın Gül ise, Letonya’nın Türkiye’nin AB üyeliğine verdiği desteğe teşekkür ederek bunun devamını diledi.

Sayın Gül, ziyareti kapsamında ayrıca Özgürlük Anıtı'na çiçek koyarak, programın devamında Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics'in onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.

Letonya Meclis Başkanı Solvita Aboltina ile de bir görüşme gerçekleştiren Sayın Gül, Türk-Leton İş Forumu'nun kapanış oturumunda bir konuşma yaptı. Sayın Gül ayrıca, Letonya İşgal Müzesi’ni de ziyaret etti.

Tüm ziyaret boyunca Sayın Gül’e eşlik eden Sayın Bağış ise Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ile ayrıca bir görüşme gerçekleştirdi.

Günün sonunda ise Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Letonya Cumhurbaşkanı Berzins ve eşi Dace Seisuma tarafından onurlarına verilen resmi akşam yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Sayın Gül, 3 Nisan 2013 tarihli programı çerçevesinde Letonya Başbakanı Valdis Dombrovskis tarafından onuruna verilen kahvaltı ve sonrasında GAMA tarafından inşa edilmekte olan Riga Kombine Çevrim Santrali’nde yaptığı incelemelerin ardından Letonya gezisini sonlandırdı.

Letonya resmi ziyaretinin ardından Litvanya’daki resmi temaslarına başlayan Cumhurbaşkanı Sayın Gül için Litvanya Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmi bir karşılama töreni düzenlendi. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Sayın Gül ve Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite tarafından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Sayın Gül'e ziyareti boyunca eşlik eden Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise, Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Antanas Linkevičius ile ayrıca bir görüşme gerçekleştirdi.

Ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Gül, Antakalnis Mezarlığı’na çelenk koydu. Sayın Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, günün sonunda ise Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite tarafından onurlarına verilen resmî akşam yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Sayın Gül, 4 Nisan 2013 tarihli temasları kapsamında ise ilk olarak olarak Litvanya Başbakanı Algirdas Butkevicius’u otelde kabul etti. Litvanya-Türkiye İş Forumu’nun açılışına katılarak iş adamlarına hitaben bir konuşma yapan Sayın Gül, konuşmanın ardından İslam Kültür ve Eğitim Merkezi’nin açılışına katıldı.

Açılış sonrasında Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Leonardo da Vinci Hayatboyu Öğrenme Programı çerçevesinde Vilnius’ta bulunan Afyonkarahisar Zübeyde Hanım Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencilerini kabul etti. Cumhurbaşkanı Sayın Gül ise, grupla anı fotoğrafı çektirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, resmî ziyaretinin son gününde Türk basın mensupları ile sohbet toplantısı gerçekleştirdi. Toplantının ardından Tatar toplumu temsilcilerini kabul eden Cumhurbaşkanı Gül Letonya ve Litvanya’yı kapsayan resmi ziyaretini tamamladı. 


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 05/04/2013 / Hit: 10,597

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı